Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Yakult

De voedingswaarde van Yakult

Voedingswaardetabel van Yakult per 100 gram:

Per 100 g Yakult original ADH* Yakult light ADH* Yakult plus ADH*
kcal 66 3,30% 59 2,95% 68 3,40%
Kj 281 3,35% 249 2,96% 286 3,40%
Water (g) 81,9 4,10% 86 4,30% 79 3,95%
Eiwit (g) 1,4 2,50% 1,4 2,50% 1,3 2,32%
Koolhydraten (g) 14,7 5,65% 10,2 3,92% 10,8 4,15%
Suiker (g) 14,2 5,6 3,8
Vet (g) 0 0,00% 0 0,00% 0 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 0 0,00% 1,8 5,14% 3,2 9,14%
A (mg) 0,00% 0,00% 0,00%
B1 (mg) 0,002 0,18% 0,002 0,18% 0,002 0,18%
B2 (mg) 0,05 3,33% 0,06 4,00% 0,06 4,00%
B3 (mg) 0,00% 0,00% 0,00%
B5 (mg) 0,00% 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,01 0,67% 0,1 6,67% 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 2 0,67% 2 0,67% 2 0,67%
B12 (ug) 0,05 1,79% 0,01 0,36% 0,01 0,36%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00% 19 25,33%
D (ug) 0,00% 0,00% 0,00%
E (mg) 0,00% 0,00% 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 20 2,00% 20 2,00% 20 2,00%
Kalium (mg) 54 1,54% 51 1,46% 51 1,46%
Calcium (mg) 47 4,70% 43 4,30% 43 4,30%
Fosfor (mg) 34 4,25% 33 4,13% 33 4,13%
IJzer (mg) 0 0,00% 0 0,00% 0 0,00%
Jodium (ug) 6 4,00% 6 4,00% 0,00%
Magnesium (mg) 4 1,33% 4 1,33% 4 1,33%
Koper (mg) 0,01 1,11% 0,01 1,11% 0,01 1,11%
Selenium (ug) 1 1,82% 1 1,82% 1 1,82%
Zink (mg) 0,14 0,93% 0,14 0,93% 0,14 0,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Yakult

Yakult is een van oorsprong een Japanse, prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank. In ieder flesje Yakult (65 ml) zitten minimaal 6,5 miljard Lactobacillus casei Shirota. Deze bacteriestam is vernoemd naar de uitvinder van het isoleren van lactobacillen: Minoru Shirota.

De bacteriën in Yakult werken gunstig op de darmflora en dus op ons welbevinden. Helaas zitten er naast al dit goeds ook behoorlijk wat onnatuurlijke toevoegingen in de flesjes. Denk aan magere melk, verschillende soorten suiker en aroma’s.

Herkomst

Yakult komt oorspronkelijk uit Japan. Naast het beroemde zuiveldrankje worden ook andere producten onder deze noemer verkocht zoals voedingsmiddelen, supplementen en cosmetica. Allen met toegevoegde probiotica.

Geschiedenis

Yakult kent een lange geschiedenis voordat het drankje op de markt kwam. Het begint in 1908 wanneer Ilja Iljitsj Metsjnikov ontdekt dat er een verband bestaat tussen onze gezondheid en de conditie van de darmen. De theorie van een goede darmgezondheid en een hoge levensverwachting baseerde hij op het feit dat Bulgaarse gemeenschappen regelmatig yoghurt aten.

In 1930 slaagt Minoru Shirota er vervolgens in lactobacillen te isoleren en zo te ontwikkelen dat zij in grote aantallen het maagzuur overleven en ‘levend’ in de darm aankomen. Als vervolg hierop werd Yakult in Japan geïntroduceerd. In 1955 gaat het drankje internationaal. Pas in 1994 kwam het drankje in de Nederlandse huishoudens om de hoek kijken.

Verkrijgbaar

Yakult staat in elke supermarkt in het koelschap. Yakult Original (de rode verpakking) is de originele smaak. Naast de naturel versie zijn er verschillende smaken verkrijgbaar (zoals light en plus) met zo nu en dan een ‘limited edition’, vaak geïnspireerd op het seizoen.

Bewaren

Vanwege de aanwezige bacteriën moet je Yakult koel bewaren en is het na opening kort houdbaar.

Toepassing

Yakult wordt meestal zo uit het flesje gedronken maar op internet zijn er ook veel recepten te vinden om Yakult te verwerken in smoothies, milkshakes en dressings. Wie iets goeds voor eigen darmen wil doen kan Yakult ook prima laten staan en kiezen voor gezondere opties zoals rauwmelkse (gefermenteerde) zuivel, kefir of kombucha. Daarnaast is Yakult behoorlijk prijzig in vergelijking met deze producten.

Wist je dat:

  • Wereldwijd ongeveer 39 miljoen mensen Yakult drinken?
  • De eerste Yakult-flesjes van glas waren en het ontwerp zoals wij deze kennen al sinds 1968 bestaat?
  • Alle Yakult die in Europa wordt verkocht is geproduceerd in Almere?

Wetenschappelijke informatie over Yakult

Het 4 weken lang drinken van Yakult verbetert de orale gezondheid niet, maar kan in sommige gevallen de adem en speeksel in de ochtend positief beïnvloeden (1). De L. casei strain Shirota stammen waren tot 2 weken na gebruik nog meetbaar, wat duidt op transiënte bacteriën (niet blijvend).

In tijden van stress kan Yakult de slaap verbeteren (2). Yakult heeft een licht remmend effect op de maagzweer veroorzakende bacterie H. Pylori (3).

De bacteriën in Yakult kunnen het immuunsysteem verbeteren, waardoor infecties in het keelgebied mogelijk verminderen (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Sutula, Justyna et al. “The effect of a commercial probiotic drink containing Lactobacillus casei strain Shirota on oral health in healthy dentate people.” Microbial ecology in health and disease vol. 24

2. Takada M, Nishida K, Gondo Y, et al. Beneficial effects of Lactobacillus casei strain Shirota on academic stress-induced sleep disturbance in healthy adults: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Beneficial microbes. 2017; 8(2):153-162.

3. Cats A, Kuipers EJ, Bosschaert MA, Pot RG, Vandenbroucke-Grauls CM, Kusters JG. Effect of frequent consumption of a Lactobacillus casei-containing milk drink in Helicobacter pylori-colonized subjects. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2003; 17(3):429-35.

4. Shida K, Sato T, Iizuka R, et al. Daily intake of fermented milk with Lactobacillus casei strain Shirota reduces the incidence and duration of upper respiratory tract infections in healthy middle-aged office workers. European journal of nutrition. 2017; 56(1):45-53.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.