Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zeespaghetti

De voedingswaarde van zeespaghetti

Voedingswaardetabel van zeespaghetti per 100 gram:

Per 100 g / ml Zeespaghetti ADH*
kcal 130 6,50%
Kj 543 6,46%
Water (g) 0 0,00%
Eiwit (g) 22,1 39,46%
Koolhydraten (g) 41,7 16,04%
Suiker (g) 0
Vet (g) 0,6 0,86%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 0,87 2,49%
A (mg) 0,22 24,44%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,48 32,00%
B3 (mg) 10 62,50%
B5 (mg) 0,44 8,80%
B6 (mg) 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 180 60,00%
B12 (ug) 1,3 46,43%
C (mg) 10 13,33%
D (ug)
E (mg) 1,1 11,00%
Vitamine K (ug) 5 4,17%
Natrium (mg) 117 11,70%
Kalium (mg) 96 2,74%
Calcium (mg) 14,7 1,47%
Fosfor (mg) 160 20,00%
IJzer (mg) 5,3 66,25%
Jodium (ug) 10700 7133%**
Magnesium (mg) 96 32,00%
Koper (mg) 0,8 88,89%
Selenium (ug)
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over zeespaghetti
Zeespaghetti of riemwier en in het latijn Himanthalia, bestaat uit lange dunne slierten zeewier. De jonge scheuten van riemwier zijn goed eetbaar en hebben de naam ‘zeespaghetti’ gekregen.

Dit wier kan wel twee tot drie meter lang worden met uitschieters tot 6 meter. De slierten zijn groenbruin van kleur en danken hun naam aan het feit dat zij uiterlijk op spaghetti lijken. De lange slierten zitten op de bodem van de zee of aan rotsen, stenen of schelpen vast. Met een ‘voetje’ zoekt de plant naar houvast. Zeespaghetti wordt een paar jaar oud, waarna het zich één keer voortplant en dan sterft.

Verkrijgbaar
Zeespaghetti groeit niet aan de Nederlandse kust, maar komt uit de Verenigde Staten, Japan en de kusten van Frankrijk en Engeland. Soms vind je toch losgeraakte  zeespaghetti op het strand. Die is vaak aangespoeld vanuit Normandië, Bretagne of de Engelse kust. Op Texel spoelt riemwier geregeld aan. Zeespaghetti is meestal te koop bij natuurwinkels en biologische supermarkten.

Jodium
De waarden van jodium in Himanthalia kunnen sterk wisselen per oogst, per zee en zelfs per baai. In 100 gram zeewierpasta van I Sea More zit volgens dit bedrijf 6300 mcg jodium. Na 45 minuten weken is dat 3200 mcg. Na 20 min weken en 20 min koken is dit verder gedaald naar 2100 mcg. Dit is per portie van 25 gram 525 mcg. De maximale dagelijkse, veilige hoeveelheid jodium is vastgesteld op 600 mcg, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 150 mcg is. Het is dus beter dit type zeewier niet dagelijks of in grotere hoeveelheden te eten.

Toepassing
Zeespaghetti heeft een zilte, milde smaak die wel wat van vis weg heeft. Bereid zeespaghetti in warm water en laat het ook even koken. Hierdoor vermindert de grote hoeveelheid jodium. Naar wens kan het zeewier nog even opgebakken worden maar dat is niet noodzakelijk.

Zeespaghetti kan gegeten worden in plaats van gewone pasta en combineert goed met peulvruchten, groenten of als onderdeel van een maaltijdsalade. Lekker met een scheut olijfolie erbij.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.