Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zoete aardappel

De voedingswaarde van zoete aardappel

 Voedingswaardetabel van zoete aardappel per 100 gram:

Per 100 g / ml Zoete bataat ADH*
kcal 96 4,80%
Kj 402 4,79%
Water (g) 74,1 3,71%
Eiwit (g) 1,3 2,32%
Koolhydraten (g) 21 8,08%
Suiker (g) 3
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg) 0,7 77,78%
B1 (mg) 0,14 12,73%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,5 3,13%
B5 (mg) 0,88 17,60%
B6 (mg) 0,39 26,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 13 4,33%
B12 (ug)
C (mg) 26 34,67%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 25 2,50%
Kalium (mg) 330 9,43%
Calcium (mg) 30 3,00%
Fosfor (mg) 42 5,25%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 2 1,33%
Magnesium (mg) 22 7,33%
Koper (mg) 0,16 17,78%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,14 0,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over zoete aardappels
Zoete aardappelen, ook wel ‘bataat’ genoemd, zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Net zo veelzijdig als de gewone aardappel, maar een stuk zoeter. Er bestaan verschillende rassen, waarvan de roze bataat (met wit vruchtvlees) en oranje bataat (met oranje vruchtvlees) de bekendste zijn. De zoete aardappel is geen familie van de aardappel (en behoort dus ook niet tot de nachtschaden) en telt als groente-inname.

Herkomst en groeiwijze
De zoete aardappel behoort tot de windefamilie. De akkerwinde is een bekende soort uit deze familie, gevreesd als woekerende plant in tuinen. De zoete aardappel is van oorsprong een tropische groente die veel in Midden-Amerika gegeten wordt. Ook in Amerika en Suriname is de knol al langer geliefd. Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Zuid-Amerika, waarna de Spanjaarden hem over andere delen van de wereld verspreidden.

Het is een knolvormige wortel die ondergronds groeit aan een slingerachtige plant. De meeste zoete aardappelen zijn wat langwerpig van vorm, maar ze zijn nooit gelijk qua formaat en uiterlijk.

Verkrijgbaar
Zoete aardappelen zijn tegenwoordig in elke supermarkt te koop. De aanvoer komt afwisselend uit de Verenigde Staten, Honduras en Zuid-Afrika. Zoete aardappelen uit de Verenigde Staten vormen de meest duurzame keuze, de knollen uit Zuid-Afrika zijn het minst duurzaam. In de winkel zie je de variant met oranje vruchtvlees het meest. Je herkent hem aan de bruine schil. Beide soorten hebben overigens een overeenkomstige voedingswaarde en smaken ook bijna hetzelfde.

Als je zoete aardappelen koopt, kijk dan of de knollen stevig zijn zonder te veel beschadigingen. De schil van een zoete aardappel is nooit helemaal gaaf, dat is normaal. Een bataat is niet meer vers wanneer er uitlopers uit de knollen groeien of de aardappel groen is uitgeslagen.

Bewaren
Zoete aardappelen zijn, mits op een koele plaats bewaard, tot wel 6 maanden houdbaar. Een voorraadje inslaan wanneer deze groente in de aanbieding is, is dus een prima idee.

Toepassing
Zoete aardappelen zijn multifunctioneel. Je kunt er puree van maken of spaghetti-slierten. De knol is lekker geroosterd uit de oven, maar kan ook gekookt, gestoomd of gewokt worden. De zoete smaak combineert goed met bittere groenten zoals spruitjes, andijvie en witlof. Zelfs in zoete gerechten of gebak doet deze groente het uitstekend. Denk bijvoorbeeld aan een cake of brownie met zoete aardappel. Of maak eens snackballetjes van zoete aardappel met currypasta en noten.

Wist je dat:

  • De zoete aardappel tijdens de oogst gevoelig is voor beschadigingen en daarom niet in zijn geheel machinaal kan worden geoogst?
  • Er in Nederland al op kleine schaal zoete aardappelen worden verbouwd?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van zoete aardappel
Wetenschappers hebben vastgesteld dat de zoete aardappel tegen dikkedarmkanker kan beschermen (1). Bataat bevat veel vezels die pas in de dikke darm verteerd worden.

Van alle veel gegeten koolhydraatbronnen bevat de oranje bataat het meeste bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet naar vitamine A (2).

Ook bevat bataat een unieke proteïne genaamd sporamine (3). Sporamine kan als een antioxidant werken (4).

Daarnaast zijn zoete aardappels erg rijk aan chlorogeenzuur, een polyfenol met veel antioxidantkracht (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Li PG, Mu TH, Deng L. Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. World journal of gastroenterology. 2013; 19(21):3300-8.

2. van Jaarsveld PJ, Faber M, Tanumihardjo SA, Nestel P, Lombard CJ, Benadé AJ. Beta-carotene-rich orange-fleshed sweet potato improves the vitamin A status of primary school children assessed with the modified-relative-dose-response test. The American journal of clinical nutrition. 2005; 81(5):1080-7.

3. Senthilkumar R, Yeh KW. Multiple biological functions of sporamin related to stress tolerance in sweet potato (Ipomoea batatas Lam). Biotechnology advances. 2012; 30(6):1309-17.

4. Shewry PR. Tuber storage proteins. Annals of botany. 2003; 91(7):755-69.

5. Zheng W, Clifford MN. Profiling the chlorogenic acids of sweet potato (Ipomoea batatas) from China Food Chemistry. 2008; 106(1):147-152.