Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Zwitserse kaas

De voedingswaarde van Zwitserse kaas

Voedingswaardetabel van Zwitserse kaas per 100 gram:

Per 100 g / ml Zwitserse kaas ADH*
kcal 380 19,00%
Kj 1593 18,96%
Water (g) 37,12 1,86%
Eiwit (g) 26,93 48,09%
Koolhydraten (g) 5,38 2,07%
Suiker (g) 1,32
Vet (g) 27,8 39,71%
Verzadigd (g) 17,779
E.O.V. (g) 7,274
M.O.V. (g) 0,972
Omega 6 (g) 0,492
Omega 3 (g) 0,35
Cholesterol (mg) 92
Vezels (g)
A (mg) 0,21 23,33%
B1 (mg) 0,063 5,73%
B2 (mg) 0,296 19,73%
B3 (mg) 0,092 0,58%
B5 (mg) 0,429 8,58%
B6 (mg) 0,083 5,53%
B11 / Foliumzuur  (ug) 6 2,00%
B12 (ug) 3,34 119,29%
C (mg)
D (ug) 0,5 5,00%
E (mg) 0,38 3,80%
Vitamine K (ug) 2,5 2,08%
Natrium (mg) 70 7,00%
Kalium (mg) 77 2,20%
Calcium (mg) 791 79,10%
Fosfor (mg) 567 70,88%
IJzer (mg) 0,2 2,50%
Jodium (ug) 40 26,67%
Magnesium (mg) 0,005 0,01%
Koper (mg) 0,043 4,78%
Selenium (ug) 18,2 33,09%
Zink (mg) 4,36 29,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Zwitserse kaas
Zwitserland kent van origine een aantal eigen kazen. De meest bekende zijn de Emmental (Emmentaler) en de Gruyère. Beide standaard onderdeel van kaasfondue. De Emmentaler is echte gatenkaas en is enorm groot. De gaten ontstaan door de kaas te enten met met gist. De smaak is mild en zoet. De Gruyère heeft een sterkere en wat nootachtige smaak.

De echte Zwitserse kazen zijn een natuurproduct zonder additieven. De bereiding verloopt volgens een aantal vaste stappen: stremmen, wrongel snijden, verwarmen, vormen en pekelen, gisten en narijpen.  De meeste harde kazen (zoals de Emmental en  Gruyère) worden gemaakt van rauwe en volvette melk. Het land kent ook veel halfharde, zachte en verse kazen. De totale lijst bestaat uit tientallen soorten.

Verkrijgbaar
De bekende Zwitserse kaassoorten vind je in de supermarkt. Bij een goede kaaswinkel of op de markt vind je waarschijnlijk een breder assortiment. Ook online zijn  distributeurs van Zwitserse kazen actief.

Toepassing
Zwitserse kaas is veelzijdig en kan gebruikt worden in verschillende gerechten. Ook bij de borrel zijn ze geliefd. Gruyère is geschikt voor op brood, als smeltkaas of om een gerecht te gratineren. Hij smaakt heerlijk zout en kruidig met een zoete boventoon. De Emmentaler, kan net zoals Goudse kaas, worden gebruikt. Deze kaas is veel milder van smaak. De combinatie van deze twee wordt vaak gebruikt in kaasfondue.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.