De voedingswaarde van Zwitserse kaas

Voedingswaardetabel van Zwitserse kaas per 100 gram:

Per 100 g / mlZwitserse kaasADH*
kcal38019,00%
Kj159318,96%
Water (g)37,121,86%
Eiwit (g)26,9348,09%
Koolhydraten (g)5,382,07%
Suiker (g)1,32
Vet (g)27,839,71%
Verzadigd (g)17,779
E.O.V. (g)7,274
M.O.V. (g)0,972
Omega 6 (g)0,492
Omega 3 (g)0,35
Cholesterol (mg)92
Vezels (g)
A (mg)0,2123,33%
B1 (mg)0,0635,73%
B2 (mg)0,29619,73%
B3 (mg)0,0920,58%
B5 (mg)0,4298,58%
B6 (mg)0,0835,53%
B11 / Foliumzuur  (ug)62,00%
B12 (ug)3,34119,29%
C (mg)
D (ug)0,55,00%
E (mg)0,383,80%
Vitamine K (ug)2,52,08%
Natrium (mg)707,00%
Kalium (mg)772,20%
Calcium (mg)79179,10%
Fosfor (mg)56770,88%
IJzer (mg)0,22,50%
Jodium (ug)4026,67%
Magnesium (mg)0,0050,01%
Koper (mg)0,0434,78%
Selenium (ug)18,233,09%
Zink (mg)4,3629,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Zwitserse kaas
Zwitserland kent een aantal kazen welke van origine uit dat land komen. De meest bekende zijn wel de Emmental (Emmentaler) en de Gruyère. Beide zijn een vast onderdeel van de kaasfondue. De Emmentaler is een echte gatenkaas, welke groot en zwaar zijn. De gaten ontstaan doordat de kaas met gist wordt geënt. De smaak is mild en zoet. De Gruyère is sterker van smaak en wat nootachtig.

De echte Zwitserse kazen vormen een natuurproduct zonder additieven. Ook het bereidingsproces verloopt volgens een aantal vaste stappen. Stremmen, wrongel snijden, verwarmen, vormen en pekelen,  gisten en narijpen.  De meeste harde kazen (zoals de Emmental en de Gruyère) worden gemaakt van rauwe en volvette melk.
Het land kent ook een hoop halfharde, zachte en verse kazen. De totale lijst bestaat uit tientallen soorten.

Verkrijgbaar
De bekende Zwitserse kaassoorten kun je in de supermarkt tegenkomen. Bij een goede kaaswinkel of op de markt vind je een bredere assortiment. Ook online zijn er distributeurs te vinden van Zwitserse kazen.

Toepassing
Zwitserse kaas is veelzijdig en kan gebruikt worden in verschillende gerechten. Ook op de borrelplank is het kaasje geliefd. Gruyère is geschikt voor op brood, als smeltkaas of om een gerecht mee te gratineren. Het heeft dan een zoete boventoon met een zoute bijsmaak. De Emmental kan ingezet worden net als Goudse kaas. Deze kaas is veel milder van smaak. De combinatie van deze twee worden vaak gebruikt in een kaasfondue.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: