Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zwarte bessen

De voedingswaarde van zwarte bessen

Voedingswaardetabel van zwarte bessen per 100 gram:

Per 100 g / ml Zwarte bessen ADH*
kcal 47 2,35%
Kj 200 2,38%
Water (g) 85,6 4,28%
Eiwit (g) 1,2 2,14%
Koolhydraten (g) 8,5 3,27%
Suiker (g) 7
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 3,5 10,00%
A (mg) 0,12 13,33%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg) 0,27 5,40%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8 2,67%
B12 (ug)
C (mg) 150 200,00%
D (ug)
E (mg) 1 10,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 190 5,43%
Calcium (mg) 45 4,50%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,3 2,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over zwarte bessen
De zwarte bes wordt ook wel ‘cassisbes’ genoemd vanwege het kenmerkende aroma. Deze zomervrucht is minder bekend dan andere bessen en we kennen hem vooral van de gelijknamige frisdrank.

Herkomst en groeiwijze
De zwarte bes behoort tot de ribesfamilie. Dit is een familie van heesters, waartoe bijvoorbeeld ook de kruisbes behoort. De bes groeit in het wild op voedselrijke gronden. Voornamelijk in loofbossen in West-Europa. Tegenwoordig kan je de zwarte bes daar nog steeds aantreffen.

Zwarte bessen groeien in kleine trosjes aan een struik die ongeveer 1,5 meter hoog en breed wordt. De soort staat erom bekend elk jaar veel bessen te produceren. De bes wordt wel gezien als ‘zwarte aalbes’, maar dit is onjuist. Zowel het ras als de smaak zijn anders.

Er worden een paar rassen voor de teelt gebruikt. Een soort die laat bloeit en laat rijpt, een ras wat vroeg bloeit en vroeg geoogst kan worden en een laatbloeier met tevens een late rijping.

De zwarte bes is een vroege bloeier. Het risico dat de bloesem beschadigt door nachtvorst is daardoor groter dan bij andere bessensoorten. De commerciële teelt vindt daarom grotendeels in gebieden langs de kust plaats. Deze teelt is vrij gering omdat er  weinig vraag is naar zwarte bessen. Begin juli tot half augustus kan er worden geoogst. Van de bessen wordt meestal sap gemaakt en de bes wordt gebruikt voor frisdranken. De zwarte bes heeft een sterke geur en smaak.

Verkrijgbaar
Zwarte bessen zijn niet vaak als los fruit te koop. Anderen bessen zijn meer gewild en hebben de vraag naar zwarte bessen doen afnemen.  Sommige tuinderijen organiseren plukdagen waarop er ook zwarte bessen kunnen worden geplukt. Daarnaast levert een rondje wandelen in een geschikt gebied soms ook een leuke plukdag op!

Bewaren
Bewaar zwarte bessen in de koelkast. De bessen zijn iets langer houdbaar dan andere bessen. Ook invriezen is een goede optie. Het fruit blijft dan maanden goed.

Toepassing
Niet iedereen houdt van zwarte bessen. Ze zijn minder zoet dan andere bekende bessen en kunnen zelfs wat bitter of wrang smaken. Desalniettemin kan er prima sap en jam van worden gemaakt. Ook zijn zwarte bessen lekker door een smoothie of milkshake.

Wist je dat:

  • Het blad van de zwarte bes wordt ingezet bij gewrichtspijn?
  • Ook bij keelklachten het blad van de zwarte bes verlichting kan geven? Bijvoorbeeld door er thee van te trekken.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van zwarte bessen
De moderne wetenschap heeft vastgesteld dat zwarte bessen krachtig kunnen werken tegen virussen, bacteriën (1) en glaucoom (2).

Zwarte bessen werken ondersteunend bij overgewicht en diabetes (3). Zwarte bessen kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen (4).

Volgens onderzoekers kan dit fruit beschermen tegen kanker (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Ikuta K, Hashimoto K, Kaneko H, Mori S, Ohashi K, Suzutani T. Anti-viral and anti-bacterial activities of an extract of blackcurrants (Ribes nigrum L.). Microbiology and immunology. 2012; 56(12):805-9.

2. Ohguro H, Ohguro I, Katai M, Tanaka S. Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica. Journal international d’ophtalmologie. International journal of ophthalmology. Zeitschrift fur Augenheilkunde. 2012; 228(1):26-35.

3. Esposito D, Damsud T, Wilson M. Black Currant Anthocyanins Attenuate Weight Gain and Improve Glucose Metabolism in Diet-Induced Obese Mice with Intact, but Not Disrupted, Gut Microbiome. Journal of agricultural and food chemistry. 2015; 63(27):6172-80.

4. Declume C. Anti-inflammatory evaluation of a hydroalcoholic extract of black currant leaves (Ribes nigrum). Journal of ethnopharmacology. 1989; 27(1-2):91-8.

5. Bishayee A, Háznagy-Radnai E, Mbimba T. Anthocyanin-rich black currant extract suppresses the growth of human hepatocellular carcinoma cells. Natural product communications. 2010; 5(10):1613-8.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.