Detox je lever met de Mariadistel

mariadistelMariadistel is een kruidachtige een- of tweejarige stekelige plant, met paarsige bolle buisvormige bloemen. Het is een eetbare plant, oorspronkelijk voorkomend in Zuid-Europa, Zuid-Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vooral in de landen rond de Middellandse Zee wordt Mariadistel naast voeding ook gebruikt als een versterkend middel voor de lever. Bijna alle delen van de plant kunnen worden gegeten zonder dat er vergiftigingsverschijnselen optreden. Mariadistel werd in Noord-Amerika geïntroduceerd door Europese kolonisten.

Vandaag de dag is Mariadistel een bekende leverbeschermer (de groepsnaam van Mariadistelflavonoïden is Silymarine). Mariadistel zoals deze commercieel wordt aangeboden is een gestandaardiseerd extract, bereid van de zaden van Silybum marianum. Net als Ginkgo Biloba moet Mariadistel gestandaardiseerd en naar geconcentreerde vorm teruggebracht worden om effectief ingezet te kunnen worden voor medische doeleinden, bijvoorbeeld als hepatoprotector (leverbeschermer). Over het algemeen zijn Mariadistelextracten gestandaardiseerd tot een concentratie van 70-80% van flavonen en lignanen, inclusief Isosilybinine, Silybinine Silly Christine en Silydianine, die tezamen Silymarine worden genoemd.

De lever
Mariadistel is vooral populair doordat dit de lever beschermt en de leverfunctie verbetert. Het beschermt de lever door het veranderen en versterken van de structuur van de buitenste cellen en stimuleert het herstellend vermogen van de lever. Bovendien bevordert het de vorming van nieuwe hepatocyten (cellen in het belangrijkste leverweefsel) door het activeren van het enzym nucleolar polymerase A, dat leidt tot het toenemen van de ribosomale proteïnesynthese en toename van de celdeling.

Mariadistel vernieuwt de lever op celniveau
Silymarine, een antioxidant, kan ook beschadigingen aan de lever veroorzaakt door het chronisch gebruik van bepaalde (reguliere) medicijnen verminderen. De Silybinecomponent is gerelateerd aan cholesterolverlagende effecten. Door de mogelijkheid de oplosbaarheid van gal te verhogen, helpt Silymarine ook bij de preventie van galstenen en het verzachten van galstenen.

Bovendien zijn er voor zover bekend geen contra-indicaties voor het gebruik van Mariadistel. De enige milde bijwerking kan een af en toe optredende dunne ontlasting zijn. Dit is bijna altijd slechts gedurende een paar dagen en komt doordat Mariadistel de leverfunctie stimuleert, daardoor wordt er extra gal geproduceerd, wat tijdelijk een laxerend effect kan hebben.

Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen bekend bij ruwe bereiding van Mariadistel bij gebruik als voedsel; het is familie van de artisjok. Bij het gestandaardiseerde extract met hoge concentraties Silymarine is af en toe een licht laxerend effect waargenomen. De enige noemenswaardige wisselwerking met medicijnen is daar waar Mariadistel de beschadigende effecten van medicijnen heeft verminderd. Mariadistel wordt onder de natuurlijke therapieën beschouwd als een beschermer van de lever, zéker bij medicijngebruik.

Actieve componenten
De meest actieve delen van Mariadistel zijn stoffen die gezamenlijk bekend staan onder de naam Silymarine. Onderzoek heeft aangetoond dat Silymarine twee bijzondere effecten op de lever heeft:

  1. het beschermt de lever tegen beschadiging ten gevolge van giffen en ziekten en
  2. het stimuleert de vernieuwing van leverweefsel op celniveau, daar waar dit beschadigd is.

Daarom is het gebruik van Mariadistel aan te bevelen bij medicijngebruik, ook bij het volgen van chemotherapie.

Mariadistel blijkt ook het herstel te bevorderen van beschadigd leverweefsel ten gevolge van alcoholmisbruik. Tevens wordt Mariadistel aanbevolen voor een beter herstel na een doorgemaakte hepatitis (leverontsteking), aangezien de lever hierdoor aangetast kan zijn. Een ander gebruik van Mariadistel is verhoging van de kwaliteit van de moedermelk.

Door middel van laboratoriumexperimenten is aangetoond dat Mariadistel de lever beschermt tegen een aanval van tetrachloormethaan (een sterk gif in sommige huishoudelijke middelen) en tegen de groene knolammoniet (een paddenstoel), die fataal kan zijn als hij wordt gegeten. De goede resultaten bevestigen de beschermende functie van Mariadistel.

Conclusie
Mariadistel is een veilig en waardevol kruid dat de lever beschermt en herstelt. De lever heeft het flink te verduren in het dagelijks leven. Stress, vervuiling, chemicaliën: het is allemaal een uitdaging voor de lever. Alles wat we kunnen doen om het herstellend vermogen van de lever te verbeteren om deze invloeden het hoofd te kunnen bieden, is gunstig.

Voor meer informatie over helende kruiden of superfoods kan ik zeker mijn boek aanraden:

De Supplementenwijzer
Voor slechts €24,95 krijg je deze encyclopedie in je bezit.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.