In Detoxen, Lichamelijke gezondheid

De basis:
1. Elimineer de aanvoer van nieuwe toxines.
2. Ontdoe je van de reeds opgebouwde toxines.

Ontgiften in 6 stappen:
1. Bereid je voor en neem je wens serieus
Ontgiften kan vermoeidheid veroorzaken en emoties losmaken. Begin dus niet met ontgiften in je examenweek, maar neem er de tijd voor. Zo kun je een deel van je vakantie inrichten voor het ontgiften. Een weekend is wel erg kort om te ontgiften. Een goede detox duurt minstens 7 dagen. Een totale ontgifting kan, afhankelijk van je verleden, jaren duren.

2. Elimineer de aanvoer van nieuwe toxines
Kies in ieder geval in de week dat je wilt detoxen voor biologische voeding en drink het liefst bronwater uit glazen flessen. Stop ook met tabak, alcohol, chocolade en snoep, thee en koffie. De enige thee die is toegestaan is kruiden thee.

3. Neem ontgiftende supplementen
Spirulina, chlorella of tarwegras.  
Voor ontgiftende voeding zijn er veel mogelijkheden, uit mijn ervaring raad ik sowieso aan om veel groen te nemen zoals spirulina, chlorella of tarwegras. Deze drie hebben gemeen dat ze rijk zijn aan chlorofyl, bladgroen wat de neiging heeft om gifstoffen als een magneet uit de lichaamscellen te trekken. Spirulina en tarwegras zijn milde ontgifters, maar chlorella is wat heftiger. Bouw de dosering altijd rustig op, niet te veel door elkaar gebruiken en volg de instructies m.b.t.  de geadviseerde dosering van de leverancier altijd nauwkeurig op.

Wij focussen ons hier op de natuurlijke methoden, maar er zijn ook synthetische chelatoren (toxine binders) zoals  DMSA (dimercaptosuccinylzuur) en EDTA (ethylenediaminetetra-azijnzuur). Deze worden vaak door hulpverleners gebruikt en mogen alleen onder toezicht van een expert ingezet worden. Het blijven synthetische stoffen, in normale gevallen niet aan te raden.

MSM, magnesium, alpha-liponzuur, B-vitamines of klei. 
Er zijn ook andere supplementen die bijdragen aan een goede ontgifting van het lichaam: 
MSM, zwavel: kan de bloedhersenbarrière passeren en bind de toxische stoffen in de hersenen.
 Magnesium: is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen en zet de cellen open en bevorderd de doorbloeding. Dit mineraal komen we allemaal structureel tekort. Het zorgt voor een soepele ontlasting, waardoor het lichaam de toxines makkelijker kan uitscheiden. Wil je de uitscheiding nog verder stimuleren dan kunnen extra vezels zoals Psyllium  hierbij helpen.
 Alpha-liponzuur: helpt de lever zich te ontdoen van zware metalen.
 Selenium: heel belangrijk mineraal wat velen van ons te kort komen. Helpt bij de ontgifting van zware metalen.
 Klei: hier zijn diverse opties, bijvoorbeeld luvos heilaarde of schindler’s mineralen. Deze klei soorten schuren de darmwand en trekken toxines uit de darmwand.

4. Daadwerkelijk uitscheiden met water, koriander en beweging

De eerder genoemde stoffen spirulina, chlorella, tarwegras, MSM, magnesium, Alpha-liponzuur, Selenium en klei zorgen ervoor dat de gifstoffen loskomen en daar wordt het meteen hartstikke link. Als je niet oppast wordt het een soort stoelendans  en nestelen de toxines zich elders weer in je lichaam. Hoe zorg je er nu voor dat je voor altijd afrekent met deze stoffen? In de eerste plaats door het drinken van voldoende water en daarna kan koriander helpen de rond circulerende toxines af te voeren via de ontlasting en urine. Door voldoende te bewegen komt het lymfestelsel op gang en is daarmee een grote natuurlijke ontgifter van het lichaam. Dit alles kun je extra stimuleren door naar de sauna te gaan en hier gebruik te maken van de Finse sauna waarna je goed afkoelt. Het afkoelen zorgt voor een enorme stimulatie van de bloedsomloop. Als afsluiter kun je gebruik maken van de infrarood sauna, de warmte hiervan drinkt diep het lichaam binnen tot aan de organen. Na de infrarood sauna mag je nooit koud douchen, omdat anders het lichaam de warmte heel slecht kwijt kan. Infrarood warmte is stralingswarmte en geen contact warmte.

5. Rusten

Aan het detoxen zit ook een geestelijk aspect. Er kunnen allerlei gevoelens opkomen, dit is volkomen normaal. Ervaar je gevoelens, loop er niet voor weg maar zie ze onder ogen. De weg van de oplossing is de weg er doorheen. Detoxen zal ook voor vermoeidheid zorgen, dus ga op tijd naar bed. Vermijd in de week dat je wilt detoxen drukke plaatsen, het liefst ook de TV. Pak liever een goed boek of magazine. Als je echt niet zonder TV kunt is een rustige documentaire of film ook een prima manier om je geest te vullen met schoonheid. Zorg er wel voor dat je goed blijft eten, dit is de absolute basis van het volhouden.

6. Goede gewoontes

Detoxen kan veel voor je doen, maar is een tijdelijke inspanning. Het beste is om je leven lang ervoor te zorgen dat je weinig met toxines in aanraking komt en dagelijks ontgift door het eten van veel groen en een optie is beweging.
 Mocht je het lastig vinden om vol te houden bedenk dan het volgende:

 

Korte termijn effecten

 • vermoeidheid
 • huidklachten
 • onrust
 • negatieve gedachten
 • wollig denken
 • humeurigheid

Lange termijn effecten

 • veel energie
 • positiever
 • levenslustiger
 • meer gefocussed
 • heldere geest
 • meer rust
 • een stralende huid
 • minder cellulitis
Help anderen gezonder te worden:

Gerelateerde Artikelen:

Showing 20 comments
 • Jettie

  Heel graag zou ik meer willen weten over trombose en alternatieve genezing
  hoe ik ook zoek alleen in de reguliere geneeskunde zijn wat antwoorden te vinden wat trombose is…maar hoe te genezen?

  • Miranda

   Hoi Jettie,

   wat de laatste tijd vooral in het nieuws is dat cholesterol ontstaat door teveel inname van Omega 6. De verhouding omega 3 tot 6 is totaal zoek. Omega 6 zorgt voor ontstekingen aan de aderwand waardoor cholesterol zich kan hechten aan de aderwand. Hierdoor ontstaan plaques,van zo’n plaquae kan een stukje losschieten en ervoor zorgen dan een ader afgesloten wordt of dichtslibt. Dit is trombose.Wat je dus kunt doen is meer inname van Omega 3 om de verhouding te herstellen en daarmee de ontstekingsreacties te stoppen en te voorkomen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt… Groetjes,Miranda.

 • Alma

  Ik neem sinds een aantal weken MSM. Mag dit naast Chlorella en Spirulina gebruikt worden?
  Groetjes, Alma

  • Juglen Zwaan

   Jazeker, geen enkel probleem!

 • jabry

  Sinds 2003 heb ik fibromyalgie en wil graag weten over de alternatieve geneeskunde en de manier van leven om mijn klachten te verminderen.

  • Catootje

   Kwam een artikel tegen over Fibromyalgi op Kellythekitchenkop punt com.
   Misschien de meoite van het lezen waard.

 • Arisia

  U beveelt, net als veel andere sites o.a. spirulina aan als detoxer en gezond middel.
  Feit is dat Spirulina zware metalen bevat waaronder een aantal zeer gevaarlijke.
  Niet zo gezond als je zou denken en zeker iets om rekening mee te houden wanneer je hier regelmatig van gebruik maakt.

  • Juglen Zwaan

   Goede spirulina bevat geen rommel. Blijf dus weg bij Chinese makelij!

 • Annelies

  Heb je ook een programma van dag tot dag wat je kan volgen om te detoxen met de supplementen erin verwerkt?

  • Juglen Zwaan

   Nog niet, maar wil ik wel gaan maken in de toekomst!

 • henk boogaard

  Ik ben op zoek naar een goede methode om kwik (amalgaam) uit mijn lichaam te verwijderen,wat of welke methode kun je me aanraden.

 • nicky priem

  Detoxen met pure aloë vera. Ik heb er enorm goede ervaring mee. Wat is jouw mening?

 • henk boogaard

  Hallo Junglen ik heb een vraag over curcuma.
  Ik heb ergens gelezen dat als je curcuma in water kookt dat je dan een soort van extract krijgt.
  Weet jij hoeveel op hoeveel je moet gebruiken, hoelang het dan moet koken en hoeveel je er per dag van moet gebruiken?

 • Chloe

  Hoi,

  Ik heb even een vraagje.

  Ik heb de afgelopen 3 maanden van de dermatoloog antibiotica voorgeschreven gekregen voor huidklachten. Nu ben ik ermee gestopt, omdat het zo slecht is.

  Ik heb op aanrader van iemand heilaarde van Luvos ontdekt en ik ben nu ongeveer 1,5 week bezig.
  Mijn vraag is of de huidklachten even kunnen verergeren en daarna dat het minder wordt? En hoe lang moet je dit ongeveer gebruiken?

  Groetjes Chloe

 • Chloe

  Ik had een berichtje achtergelaten met daarop een paar vragen, maar dit berichtje is verwijderd!

  Ik wil even wat weten over de luvos heilaarde.
  Ik heb 3 maanden antibiotica geslikt tegen huidproblemen, maar ben er maar mee gestopt want het hielp niet. Nu gebruik ik luvos heilaarde 2 weken (2x per dag).
  Ik las dat op korte termijn er huidproblemen kunnen ontstaan en op lange termijn een stralende huid. Maar wat is een lange termijn?

  Groetjes Chloe

 • Meg

  Hai Chloe,
  Bekijk dit artikel eens:
  http://www.thehealthyhomeeconomist.com/minerals-your-skin-is-craving/
  En vooral ook de commentaren eronder.
  Dit is waar het om gaat.
  Selenium en vooral zink doen wonderen.
  Ook échte vitamine A, uit lever bijv. heelt je huid ongeveer zienderogen.
  Ik heb, sinds ik meer boter eet (alléén van gezonde koeien) een zoveel stevigere huid gekregen.
  Jammer dat dat hier niet zo benadrukt wordt, de heilzame kant van boter.

 • fem

  Hallo,

  Ik heb een vraagje over het roken. Zelf rook ik al een aantal jaar en is het dus voor mij heel lastig om te stoppen. Ik zou graag willen weteb of het zin heb om te gaan detoxe met thee als je rookt. Ik wil anders gaan leven en ook echt gezond gaan eten, daarom kan ik het er ook nirt nog eens bij hebben om te stoppen met roken.

  Groetjes

 • magda

  Nou fem, ik zou zeggen, begin toch eerst maar eens met het stoppen van het vergif wat je de hele dag inhaleert want als er nu iets is waar je mee beginnen moet om gezond te worden, dan is het wel met het stoppen van roken…Onbegrijpelijk eigenlijk dat je dat zelf niet ziet….Ik ben nu ruim 60 en zie alleen maar (ernstige)ziektes en ellende mbt (vooral) het roken om mij heen van mensen met dezelfde(en jonger helaas!!) leeftijd…Onbegrijpelijk dat mensen zichzelf dagelijks (en jarenlang) totaal vergiftigen met die troep maar daarnaast wel “gezonder”willen gaan leven….Eigenlijk is je vraag dus gewoon totaal overbodig(en ook wel dom) want, gezonder leven kun je alleen met een gezond stel longen en frisse lucht in je systeem….

 • Yvan Versyp

  Onze zoektocht naar oplossingen voor het probleem van Ria raakt bijna ten einde en daarom zou ik langs deze weg via vrienden, collega’s en andere mensen eventuele suggesties of raad willen verkrijgen voor het ernstige aanhoudende probleem waarbij mij vrouwke nu al ettelijk jaren mee geconfronteerd wordt.
  Ze heeft duidelijk een ernstige voedselovergevoeligheid (lactose intolerantie, glutenvrije producten, alle suikers, alle granen en zeer histaminegevoelig), waardoor ze tal van voedingsmiddelen niet meer kan eten, zodoende dat haar toestand zodanig achteruit gaat en hierdoor bijna totaal geen weerstand of reserves meer heeft.
  Wij stuiten steeds op een muur van ongeloof bij ettelijke dokters, zo erg zelfs dat men beweerd dat Ria haar probleem ook in haar gedachten zit en dit omdat de klassieke geneeskunde geen concrete bewijzen kan voorleggen die ze halen uit hun testen (bloedonderzoeken, darmonderzoeken), niettegenstaande dat de symptonen na het eten van verschillende voedingsmiddelen zich concreet voordoen bij Ria (hevige krampen in de buik, buikloop, winderigheid, kloven in de huid, jeuk, niezen, barstende hoofdpijn, duizeligheid, druk op haar oren, vermageren enz…
  Zelf na het toedienen bepaalde probiotica (goeie darmbacteriën) wordt ze nog zieker.
  Als mijn vrouw reacties krijgt op hetgene dat ze eet, zit dat toch niet in haar gedachten!!!
  Ondertussen wachten we de resultaten af van de testen afgenomen bij Dr. Staessens (voedselconsulent) in Dilbeek (stoelgangonderzoek op parasieten en lekkende darmen). Deze dokter heeft wel al aangetoond dat Ria 3 belangrijke spijsverteringsenzymen niet meer zelf aanmaakt. (voor de suikers, lactose en histamines) om voedingsmiddelen te kunnen verwerken. Inname van dierlijke enzymen lukt ook niet en worden door haar lichaam niet verteerd, met heftige reacties als gevolg.
  Hopelijk kan deze dokter met deze resultaten wel iets aanvangen, anders is het weeral verder zoeken naar oplossingen.
  Alle info, ervaringen, raad en suggesties hieromtrent zouden wij ten zeerste op prijs stellen en kunnen jullie ons mededelen via dit kanaal.
  Alvast bedankt aan iedereen en graag dit bericht zoveel mogelijk delen aub, hoe meer mensen dit lezen, hoe meer kans op raad of eventuele oplossingen.

 • Mijke

  Met mijn zoon en ook wat bevriende ouders met hun kinderen hebben goede resultaten gehaald in de behandeling van allergieën, zowel voeding als pollen van grassen en bomen bij een NAET therapeut. Er zijn landelijk meerdere NAET therapeuten die op eenvoudige wijze allergieën verhelpen en niet allen de verschijnselen aanpakken.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken