web
statistics

Deze groenten en fruit hebben het meeste en minste bestrijdingsmiddelen

bestrijdingsmiddelenGroente en fruit bevatten helaas maar al te veel bestrijdingsmiddelen tegenwoordig. Boeren willen hun oogst veilig stellen en nemen geen risico’s. De bestrijdingsmiddelen moeten ervoor zorgen dat micro-organismen en ongedierte hun gewassen niet vernietigen.

Deze bestrijdingsmiddelen gebruiken boeren tegenwoordig:

 • Herbiciden bestrijden onkruid
 • Fungiciden bestrijden schimmels
 • Insecticiden bestrijden insecten
 • Nematiciden bestrijden wormen
 • Rodenticiden bestrijden knaagdieren

Helaas heeft 80% van de Nederlanders ((http://www.milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/europeanen-krijgen-zonder-het-te-weten-het-gif-glyfosaat-binnen)) te maken met glyfosaat in de urine volgens het RIVM. Glyfosaat is een bestanddeel van het bestrijdingsmiddel roundup, dat uit de koker van Monsanto afkomstig is. In Europa zijn er strenge wetten en mogen boeren erg weinig gif gebruiken. Om deze reden gebruiken boeren een cocktail van soms meer dan 14 soorten bestrijdingsmiddelen. Dit combineren brengt ook weer risico’s met zich mee. Er zijn in Europa meer dan 600 ((http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/?event=activesubstance.selection)) verschillende soorten bestrijdingsmiddelen toegestaan. Bestrijdingsmiddelen doden planten en insecten, maar ons mensen niet (direct). Het zou goed kunnen dat wij niet doodgaan aan deze onnatuurlijke middelen, maar wel (chronisch) ziek kunnen worden. Biologisch eten is helaas ook niet de oplossing omdat biologische gewassen worden behandeld met biologisch gif ((http://www.consumerfreedom.com/2012/03/shock-organic-farmers-use-chemicals-too/)), dat soms nog moeilijker af te breken is dan synthetische gifsoorten. Het beste zijn daarom altijd wilde gewassen. Biologisch is meestal wel stukken beter dan gangbaar gekweekte groenten en fruit. Omdat biologisch eten duur is en niet iedereen dat kan betalen is de “Dirty dozen” een handige tool. Dit is een lijst die is opgesteld door de Environmental Working Group (EWG) in Amerika. Ze meten jaarlijks hoeveel gif er op groenten en fruit aanwezig is. Zorg dat je de dirty dozen vermijdt en zoveel mogelijk kiest voor veilige gewassen uit de clean fifteen. Hoewel dit Amerikaanse metingen zijn, geven ze toch een indicatie. De verschillen tussen Amerika en Europa zijn niet zo groot meer sinds de komst van de globalisering. In Nederland meet weetwatjeeet.nl ook de hoeveelheid gif op groenten en fruit, maar helaas lopen ze alweer een paar jaar achter…

The Dirty Dozen voor 2013

 • appels
 • selderij
 • kerstomaatjes
 • komkommers
 • druiven
 • hete pepers
 • nectarines (geïmporteerde)
 • perziken
 • aardappelen
 • spinazie
 • aardbeien
 • zoete paprika
 • zomerpompoen
 • Dirty Dozen Plus: boerenkool

De Clean Fifteen voor 2013

 • asperge
 • avocado’s
 • kool
 • meloen
 • suikermaïs
 • aubergine
 • grapefruit
 • kiwi
 • mango’s
 • champignons
 • uien
 • papaja
 • ananassen
 • zoete erwten (diepvries)
 • zoete aardappelen
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

14 gedachten over “Deze groenten en fruit hebben het meeste en minste bestrijdingsmiddelen”

 1. Hoi Jurgen
  Wat jammer dat het van het wassen in azijn helemaal geen nut heeft want dit had je zelf geschreven een tijd terug en sindsdien was ik al mijn groente en fruit zo kan ik nu dus wel laten!!
  Groetjes Ina

  • Het is zeker wél mogelijk om gifstoffen te verwijderen met azijn. Wat er waarschijnlijk bedoeld wordt, is dat niet al het gif hiermee verwijderd kan worden omdat het ook door de gewassen heen is gekomen via de wortels. Het is echter wel zo dat de hoeveelheden gifstoffen die zijn gespoten op de gewassen, dus op de oppervlakte, gedeeltelijk kunnen worden verwijderd door deze goed te wassen (met azijn). Maar heb zeker niet de illusie dat je hierdoor zo goed als biologisch eet…

 2. Ik vind dit artikel wat onvolledig. Gaat het over groenten en fruit wat geteeld is in Amerika? En zo ja, hoe vaak ligt er in onze winkels groenten en fruit uit Amerika? De verschillen tussen Amerika en Europa zijn niet meer zo groot sinds de globalisering? Waar blijkt dat uit?
  Hiernaast zijn de biologische groenten en fruit met het keurmerk van Demeter wel betrouwbaar. Het klopt dus niet wat er staat.

 3. Zover ik weet zijn Nederlandse kasgroenten vaak niet zwaar bespoten. Rond 2014 als ik het goed heb worden chemische verdelgignsmiddelen zelfs verboden. Deze Amerikaanse meteningen zijn naar mijn mening niet zo goed vergelijkbaar met de Europese en vooral de Nederlandse.

  Peace

 4. Wat ik mis is in dit stukje dat het gaat over een Amerikaans onderzoek over 2012 gebaseerd op steekproeven van United States Department of Agriculture. Die mogelijk niet eens al deze producten in 2012 heeft beoordeeld op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. (Dit kan je terug vinden als je de informatie terug volgt naar de bron.)

  En belangrijker wat dit betekend voor de producten die nu in de Nederlandse schappen liggen. Of wel bevat het appeltje wat nu in de Nederlandse schappen ligt inderdaad net zoveel bestrijdingsmiddelen als de appeltjes die in 2012 (en mogelijk ouder) getest zijn door de USDA?

 5. Hoi Jurjen,

  Dankjewel voor het artikel.

  Ik ben idd benieuwd hoe het nu echt zit met het sproeien in Nederland.

  Zou je het puntje over het wassen/weken van groenten nog willen toelichten?

  Ik zelf denk dat het wassen van groenten en fruit altijd goed is voor de bacterieen die er van buiten op zijn gekomen in het transport/winkel proces.

  Weken met natrium bicarbonaat, citroen of waterstofperoxide (foodgrade) zijn wel goed voor granen en zaden denk ik. Deze bevatten namelijk stoffen om de voor hun gevaarlijke ongedierte af te stoten (dieren die het voortbestaan van de plantensoort in gevaar brengen), o.a. zuren. Deze zijn voor de mens ook niet zo gezond. Vroeger stond graan nog in schoven op het land, en werkte de regen en wind erop in en werd het graan op die manier beter verteerbaar. Nu worden dingen meteen doorgesluisd in de voedsel keten en verpakt.

  Je merkt een groot verschil in smaak als je noten en zaden een tijdje weekt. Dan komen w.s.l. de goede enzymen vrij.

  groetjes, marieke

 6. Ik wil nu ook wel eens weten hoe het echt zit met die appels !
  Worden ze nou extreem zwaar bespoten of niet, hoe doen ze het in Nederland ?
  Ik dacht altijd dat groente en fruit uit Nederland redelijk safe zijn omdat er hier strengere wetten bestaan als het om bestrijdingsmiddelen gaat. Maar nu ga ik ook twijfelen…
  Dat lijstje hierboven zegt mij trouwens niet zo veel, het zegt nl. niet zo veel over het Europese groente en fruit maar meer over de kwaliteit in Amerika.
  Kortom, veel onduidelijkheid en vaagheid !

 7. Ik koop gewoon alle groenten en fruit biologisch, ga geen risico’s lopen om een paar centen goedkoper uit te zijn. En ik vind het ook fijn om lokale en/of biologische boeren te supporten. Daarbij koop ik meestal de aanbiedingen/in het seizoen.

 8. Beste Julgen,

  Met veel interesse lees ik al lang je website.
  Er moet me toch iets van het hart over de artikelen die je veelal doorplaats van amerikaanse sites. Deze lijken soms de theorieen die jij eerder verkondigde tegen te spreken. Ik ervaarde juist jouw persoonlijke uitleg van waarom sommige dingen goed/slechter zijn als waardevol, maar het lijkt me de laatste tijd dat deze artikelen een op een vertaald worden zonder door jou persoonlijk te worden nagegaan op de theorien die je eerder uiteenzette. Misschien iets om eens over na te denken ook met de gedachte dat je betrouwbaar en niet te commercieel wil overkomen. Ik snap de tweestrijd tussen informatie willen blijven geven, het moet uit kunnen, maar je moet niet over willen komen als snel succes willen behalen, dat is zeker de weg naar korter succes. Het gaat om jouw toegevoegde waarde als expert, we kunnen immers allemaal artikelen van het internet vinden en lezen als jeje in deze materie interesseert.

  Ik hoop dat mijn overwegigen je positief inspireren, het is goed bedoeld. Heel veel suvces verder met je ondernemingen ik blijf je site met interesse lezen.
  Fijne zondag! F

 9. Nederland is DE promotor, sinds 2011, van Monsanto zaden in Heel Europa, dankzij de machtige Lobby en een stel uilskuikens bij onze Overheid.
  En we weten allemaal dat die zaden vast ook steeds meer dan terecht komen bij de biologische telers. Genetisch gemodificeerde zaden hebben een leger aan —ciden nodig om groot te worden en ondertussen…vreten ze de goede landbouwgronden af met al het gif. De opbrengsten vallen ontzettend tegen en de latere schade is niet meer te herstellen…
  M.a.w. kunnen we nu wel met zekerheid stellen dat Monsanto (en Co) verantwoordelijk zijn voor
  *toenemende voedsel tekorten wereldwijd
  *verwoesting van landbouwareaal
  *verdwijning van eeuwenoude zaden
  *toename van armoede
  *trek naar de steden.

  We krijgen steeds meer grond/drinkwater problemen en tekorten, juist daardoor ook.
  We dachten dat afspoelen met azijn ed. wat gif zou weg spoelen maar inderdaad, veel zin heeft het niet en je verspilt er ook nog eens goed drinkwater mee. Het meeste gif krijgt een plant via zijn wortelstelsels binnen. Dat wat ik niet met schil opeet, spoel ik niet meer af met azijn.
  Dat noemen we voortschrijdend inzicht.

  Juglen, ik moet het helaas eens zijn met Verward hierboven. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen en zoek de goed weg van goede info overdracht en durf kritisch te wezen, ook op je eigen denken!

Reacties zijn gesloten.