web
statistics

Deze groenten en fruit hebben het meeste en minste bestrijdingsmiddelen

bestrijdingsmiddelenGroente en fruit bevatten helaas maar al te veel bestrijdingsmiddelen tegenwoordig. Boeren willen hun oogst veilig stellen en nemen geen risico’s. De bestrijdingsmiddelen moeten ervoor zorgen dat micro-organismen en ongedierte hun gewassen niet vernietigen.

Deze bestrijdingsmiddelen gebruiken boeren tegenwoordig:

  • Herbiciden bestrijden onkruid
  • Fungiciden bestrijden schimmels
  • Insecticiden bestrijden insecten
  • Nematiciden bestrijden wormen
  • Rodenticiden bestrijden knaagdieren

Helaas heeft 80% van de Nederlanders ((http://www.milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/europeanen-krijgen-zonder-het-te-weten-het-gif-glyfosaat-binnen)) te maken met glyfosaat in de urine volgens het RIVM. Glyfosaat is een bestanddeel van het bestrijdingsmiddel roundup, dat uit de koker van Monsanto afkomstig is. In Europa zijn er strenge wetten en mogen boeren erg weinig gif gebruiken. Om deze reden gebruiken boeren een cocktail van soms meer dan 14 soorten bestrijdingsmiddelen. Dit combineren brengt ook weer risico’s met zich mee. Er zijn in Europa meer dan 600 ((http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/?event=activesubstance.selection)) verschillende soorten bestrijdingsmiddelen toegestaan. Bestrijdingsmiddelen doden planten en insecten, maar ons mensen niet (direct). Het zou goed kunnen dat wij niet doodgaan aan deze onnatuurlijke middelen, maar wel (chronisch) ziek kunnen worden. Biologisch eten is helaas ook niet de oplossing omdat biologische gewassen worden behandeld met biologisch gif ((http://www.consumerfreedom.com/2012/03/shock-organic-farmers-use-chemicals-too/)), dat soms nog moeilijker af te breken is dan synthetische gifsoorten. Het beste zijn daarom altijd wilde gewassen. Biologisch is meestal wel stukken beter dan gangbaar gekweekte groenten en fruit. Omdat biologisch eten duur is en niet iedereen dat kan betalen is de “Dirty dozen” een handige tool. Dit is een lijst die is opgesteld door de Environmental Working Group (EWG) in Amerika. Ze meten jaarlijks hoeveel gif er op groenten en fruit aanwezig is. Zorg dat je de dirty dozen vermijdt en zoveel mogelijk kiest voor veilige gewassen uit de clean fifteen. Hoewel dit Amerikaanse metingen zijn, geven ze toch een indicatie. De verschillen tussen Amerika en Europa zijn niet zo groot meer sinds de komst van de globalisering. In Nederland meet weetwatjeeet.nl ook de hoeveelheid gif op groenten en fruit, maar helaas lopen ze alweer een paar jaar achter…

The Dirty Dozen voor 2013

  • appels
  • selderij
  • kerstomaatjes
  • komkommers
  • druiven
  • hete pepers
  • nectarines (geïmporteerde)
  • perziken
  • aardappelen
  • spinazie
  • aardbeien
  • zoete paprika
  • zomerpompoen
  • Dirty Dozen Plus: boerenkool

De Clean Fifteen voor 2013

  • asperge
  • avocado’s
  • kool
  • meloen
  • suikermaïs
  • aubergine
  • grapefruit
  • kiwi
  • mango’s
  • champignons
  • uien
  • papaja
  • ananassen
  • zoete erwten (diepvries)
  • zoete aardappelen
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend