Drinkwater filteren nodig? Brita vs Zerowater vs leidingwater getest

Recent ontving ik een e-mail van iemand die waterfilters onzin vond, omdat het koken van water zou afrekenen met de verontreiniging. Is dat wel zo? En zijn waterfilters in ons land nu nodig of niet? Daarover gaat dit artikel.

Het koken van water doodt wel bacteriën en virussen, maar laat andere vervuiling zoals hormonen, bestrijdingsmiddelen en zware metalen niet verdwijnen (1). Recent is het drinkwater bij Vlaardingen nog vervuild geraakt met bacteriën, waardoor de inwoners hun water minimaal 3 minuten moesten koken om veilig drinkwater te krijgen (2).

Is filteren van water echt nodig?
Nederlands drinkwater behoort tot één van de beste ter wereld. Helaas wordt er steeds minder zuiver bronwater gebruikt als drinkwater. Inmiddels komt minstens 40% van ons drinkwater uit oppervlaktewater (3). Het oppervlaktewater is vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen en medicijnresten (4567). Het verwijderen van medicijnresten is voor waterleidingbedrijven een lastige opgave, waardoor slechts 25% van deze stoffen uit ons drinkwater wordt gefilterd (8). Volgens het RIVM kunnen deze medicijnen nieuwe verbindingen aangaan en zo zorgen voor kruisreacties met onbekend effect (9). Dit maakt volgens het RIVM het drinkwater ziek (10). Chemiebedrijven krijgen van de overheid toestemming om giftige stoffen in het water te lozen (1112). De filters van waterleidingbedrijven halen deze stoffen er niet allemaal uit (13). Nieuw is ook de mogelijkheid op aanwezigheid van microplastic in het drinkwater (14). Al met al luidt Vitens de noodklok (15). Volgens de directievoorzitter van dit waterbedrijf voldoet meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen niet meer aan de norm voor basiskwaliteit.

Wel of niet filteren
In ons oppervlaktewater komt zo’n 140 ton aan medicijnen terecht, waardoor de waterleidingbedrijven zo’n 2000 verschillende medicijnresten hebben te filteren. De Europese wet schrijft gek genoeg voor dat het drinkwater op 33 stoffen moet worden getest (16). De waterleidingbedrijven monitoren nu 80 stoffen (17). Er is in Nederland prima water uit de kraan te verkrijgen, alleen hebben we geen garanties. We weten niet of er bronwater of oppervlaktewater uit de kraan komt. Ons water wordt conform het Nederlandse Drinkwaterbesluit minimaal getest op zo’n 60 stoffen, wat betekent dat het op de meeste toxines niet wordt getest (18). Zelf filteren van water kan dan meer zekerheid geven.

Brita
De meest gebruikte waterfilter ter wereld is de bekende Brita filterkan. Naar eigen zeggen is Brita de nummer 1 ter wereld met wereldwijd 250 miljoen actieve gebruikers in meer dan 60 landen (19). Het is dan wel schokkend om te zien dat testen regelmatig uitwijzen dat de Brita er voornamelijk kalk uit filtert, wat zorgt voor de zachte smaak (2021).

Wat werkt dan wel?
In mijn zoektocht naar een betere kan ben ik gestuit op de Zerowater. Dit is een waterfilter die meer dan 99,6% van de opgeloste stoffen uit het water filtert. Ik wilde dit zelf wel eens zien en heb een kan besteld. Toen heb ik besloten om te testen hoe goed de Brita en Zerowater nu kraanwater en slootwater kunnen filteren. Zie in dit filmpje hieronder de resultaten:

De score van de Brita is erg slecht en de Zerowater uitmuntend! Zerowater levert bij hun kannen zelfs een TDS meter, zodat je het water zelf kunt testen. TDS staat voor ‘total dissolved solids’. Dit kunnen zijn ongezonde stoffen zoals zware metalen, chemicaliën (bijv. fosfaten), algen, maar ook bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De TDS van regenwater ligt onder de 10, terwijl ons leidingwater op 144 zit. Slootwater zit op 161. De Zerowater weet het allemaal terug te brengen naar 0. De Brita blijft ver boven de 100 en doet dus niet veel.

Ook uit andere testen blijkt dat Brita niet veel doet. Van de waterfilters op zwaartekracht blijken de Zerowater en Berkey het beste te zijn (22). De Zerowater haalt ook de goede mineralen uit het water, die juist ook weer gunstig zijn voor het lichaam. Gelukkig kun je een paar druppels Vitals ConcenTrace mineralenoplossing aan het water toevoegen, waardoor je deze weer terugkrijgt. In die zin maakt een TDS-meter geen onderscheid tussen goede en slechte stoffen.

Er bestaan ook filters voor op de kraan, waardoor ze onder druk werken. Zelf gebruik ik de EWO-filters. Deze werken op basis van actieve kool, waardoor ze wel de verontreiniging eruit halen, maar niet de mineralen (23). Het water is dan altijd vers en gevitaliseerd.

Ik zou in eerste instantie een Berkey- of EWO-filter aanraden, maar niet iedereen heeft het budget of de aansluitmogelijkheden daarvoor. In dat geval kan een Zerowater een prima alternatief zijn. Ik heb de fabrikant gevraagd of we ook de Zerowater mogen verkopen en dat bleek geen probleem. Sinds deze week hebben we daarom nu ook de Zerowater aan het assortiment toegevoegd.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.