Hoofdpagina » Nieuws » Eén avocado per dag kan cholesterol laten dalen

Eén avocado per dag kan cholesterol laten dalen

Als je last hebt van een hoog cholesterolniveau, dan kun je volgens onderzoekers maar beter de avocado dagelijks op het menu zetten. Avocado’s blijken vol te zitten met antioxidanten die in het bloedplasma de oxidatie van cholesterol kunnen tegengaan. Vooral de kleine en dichte LDL-deeltjes kunnen hierdoor afnemen, waardoor het bloedbeeld aanzienlijk kan verbeteren. Voor het milieu is het waarschijnlijk minder gunstig dat mensen elke dag een avocado wegwerken. Wij raden daarom aan om ook te kijken naar andere natuurlijke manieren om het cholesterol bij te sturen.

Originele conclusie van het onderzoek
Inname van 1 avocado per dag in een hart-gezond dieet verminderde de circulerende oxLDL en verhoogde plasma luteïne concentraties vergeleken met een typisch Westers dieet, een macronutriënt- en vetzuur-matched matig-vet dieet, en een vetarm, koolhydraatrijk dieet. Op basis van onze bevindingen concluderen wij dat deze voordelen te danken zijn aan de bioactieve bestanddelen die in avocado’s aanwezig zijn naast hun vetzuren. De afname van kleine LDL-deeltjes kan bijdragen aan het oxLDL-verlagende effect dat werd waargenomen bij het avocadodieet. Bovendien deed het koolhydraatrijke, vetarme dieet het oxLDL niet toenemen, hoewel het de sdLDL-deeltjes deed toenemen. Een toename van fruit, groenten en volle granen in het dieet kan de atherogene lipoproteïnen beschermen tegen oxidatie.

Avocado’s hebben een uniek nutriënten- en bioactief profiel dat een belangrijke rol lijkt te spelen in het verminderen van LDL-oxidatie, waardoor de atherogeniciteit van LDL afneemt. Aanvullende prospectieve langetermijn- en interventiestudies zijn nodig om het effect van avocadoconsumptie op klinische CVD-resultaten te evalueren en de rol te bepalen die avocado’s kunnen spelen in de primaire en secundaire preventie van CVD (bron).


Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.