Hoofdpagina » Nieuws » Een dieet met onbewerkte voeding kan depressie verminderen

Een dieet met onbewerkte voeding kan depressie verminderen

Onderzoekers hebben recent een aantal studies op een rij gezet die keken naar het effect van voeding op depressie. Daaruit kwam naar voren dat een onbewerkt dieet van 3 maanden bij 43% van de deelnemers een verbetering opleverde. De dieetgroep nam visolie en volgde een dieet op basis van groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, olijven, volle granen, extra vierge olijfolie, vis, en combineerde dit met een lage inname van snoep, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen. Dit is in feite het mediterrane dieet. Het vermoeden is dat het positieve effect onder meer komt doordat het dieet gunstig werkt op het microbioom. Er blijkt een verbinding te bestaan tussen ons microbioom en onze hersenen, die ook wel de darm-hersen-as genoemd wordt. Door de verbetering van het dieet produceren bacteriën minder gifstoffen en meer boterzuur, wat beide kan leiden tot afname van ontstekingen in het brein. Er wordt de laatste jaren steeds vaker gedacht dat depressie een uiting is van lokale ontstekingen in de hersenen.

Uit een aantal studies is daarbij gebleken dat mediterrane diëten de productie van korte-keten vetzuren (SCFA’s), soorten vetzuren die door bacteriën worden geproduceerd, verhogen. Sommige studies, maar niet alle, hebben aangetoond dat mensen met een depressie lagere niveaus van SCFA’s hebben. Van één specifieke vetzuursoort, butyraat, is in dierstudies aangetoond dat deze antidepressieve effecten heeft, mogelijk door de niveaus van serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen te veranderen. Azijnzuur zou een vergelijkbaar effect hebben.

Mediterrane diëten kunnen ook de niveaus van lipopolysaccharide (LPS, soms endotoxine genoemd) verlagen, een bestanddeel van bepaalde darmbacteriën dat de bloedbaan kan bereiken. Sommige onderzoeken suggereren dat LPS een rol speelt bij depressie.

Depressie is de op één na meest voorkomende psychische aandoening (na angst) en treft volgens een onderzoek uit 2020 8,4% van de volwassenen in Amerika. Hoewel therapie en medisch ingrijpen vaak nuttig kunnen zijn bij depressie, zijn deze niet altijd volledig effectief. Deze studie geeft inzicht in mogelijke alternatieve maatregelen die bij depressie ondersteunend kunnen werken (met dank aan Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.