Hoofdpagina » Nieuws » Eén portie bladgroente per dag kan cardiovasculaire ziekte verminderen

Eén portie bladgroente per dag kan cardiovasculaire ziekte verminderen

Wetenschappers van de New Edith Cowan University (ECU) ontdekten dat het dagelijks eten van slechts één portie bladgroente voor een significante afname van het risico op hartziekte kan zorgen. De belangrijkste stof die hiervoor zorgt is nitraat. Bladgroenten, maar ook bieten, bevatten veel nitraat en die kunnen de bloeddruk dus flink laten dalen. Supplementen hebben dit voordeel niet, waardoor pure voeding de voorkeur heeft. Als je toch iets wilt doen voor je gezondheid, dan raadt de onderzoeksleider en arts Bondonno aan om je heil te zoeken in smoothies. Smoothies zijn een gemakkelijke manier om meer bladgroente binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan spinazie. Het voordeel is dat de vezels behouden blijven, zodat de darmflora hierdoor kan gedijen.

Onderzoekers onderzochten gegevens van meer dan 50.000 mensen die in Denemarken woonden en gedurende een periode van 23 jaar deelnamen aan de Danish Diet, Cancer, and Health Study. Ze ontdekten dat mensen die de meeste nitraatrijke groenten aten ongeveer een 2,5 mmHg lagere systolische bloeddruk hadden en tussen 12 en 26 procent minder kans op hart- en vaatziekten.

De studie wees uit dat de optimale hoeveelheid nitraatrijke groenten één kop per dag was en meer eten dan dat leek geen extra voordelen te geven.

“Mensen hoeven geen supplementen te nemen om hun nitraatgehalte op te krikken, want uit de studie bleek dat één kop groene bladgroenten per dag voldoende is om de voordelen voor hartziekten te oogsten,” zei dr. Bondonno.

“We zagen geen verdere voordelen bij mensen die hogere hoeveelheden nitraatrijke groenten aten.”

De originele samenvatting van de studie
Of de vasculaire effecten van anorganisch nitraat, waargenomen in klinische trials, zich vertalen in een vermindering van hart- en vaatziekten (CVD) bij habituele nitraat inname via de voeding in prospectieve studies, verdient onderzoek. We wilden nagaan of plantaardig nitraat, de belangrijkste nitraatbron in de voeding, geassocieerd is met een lagere bloeddruk (BP) en een lager risico op incidenteel CVD. Onder 53.150 deelnemers aan de Deense Diet, Cancer, and Health Study, zonder CVD op de basislijn, werd de inname van plantaardig nitraat beoordeeld met behulp van een uitgebreide plantaardige nitraat database. Hazard ratio’s (HRs) werden berekend met beperkte kubische splines op basis van multivariabel-gecorrigeerde Cox proportional hazards modellen. Gedurende 23 jaar follow-up werden 14.088 gevallen van incident CVD geregistreerd. Deelnemers in het hoogste kwintiel van plantaardige nitraatinname (mediaan, 141 mg/dag) hadden 2,58 mmHg lagere systolische bloeddruk op baseline (95%CI – 3,12, – 2,05) en 1,38 mmHg lagere diastolische bloeddruk (95%CI – 1,66, – 1,10), vergeleken met deelnemers in het laagste kwintiel. De inname van plantaardig nitraat was bij matige inname (~ 60 mg/dag) omgekeerd geassocieerd met CVD; dit leek te worden gemedieerd door de systolische BP (21,9%). Vergeleken met deelnemers in het kwintiel met de laagste inname (mediaan, 23 mg/dag), was een matige plantaardige nitraat inname (mediaan, 59 mg/dag) geassocieerd met 15% lager risico op CVD [HR (95% CI) 0,85 (0,82, 0,89)]. Een matige inname van plantaardig nitraat werd in verband gebracht met respectievelijk 12%, 15%, 17% en 26% lager risico van ziekenhuisopname voor ischemische hartziekten, hartfalen, ischemische beroerte en perifere slagaderziekte. Consumptie van minstens ~ 60 mg/dag plantaardig nitraat (~ 1 kop groene bladgroenten) kan het risico op CVD verminderen.

De conclusie
In deze Deense prospectieve cohortstudie zagen we een omgekeerd evenredig verband tussen plantaardige nitraatopnames, tot 60 mg/dag, en ziekenhuisopnames voor CVD. Meer specifiek was een matige tot hoge nitraat inname geassocieerd met een lager risico op IHD, ischemische beroerte, PAD, en HF. Een hogere plantaardige nitraat inname was ook geassocieerd met een lagere baseline SBP en DBP. Onze resultaten suggereren dat het zorgen voor de consumptie van nitraatrijke groenten, overeenkomend met ~ 1 portie groene bladgroenten, het risico van CVD kan verlagen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.