EFSA verlengstuk van de voedingsindustrie?

efsaDe EFSA kwam deze week met het bericht naar buiten dat de weekmaker BPA in plastic geen enkel risico zou vormen voor de gezondheid van mensen. Deze instantie kwam op dat moment verdacht bij mij over, waardoor ik hier wel even het fijne van wilde weten.

De EFSA is de Europese voedselwaakhond en wat de EFSA zegt is waar. Althans, volgens de Nederlandse overheid en de NVWA (Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit). De NVWA ziet streng toe op naleving van de claimwetgeving en baseert zich op uitspraken van de EFSA. Nu is BPA dus als volledig veilig uitgeroepen. Warm je BPA babyfles dus gerust op in de magnetron, of toch niet?

De EFSA baseert zich op een rapport uit 2013, maar recente onderzoeken zeggen juist over BPA:

  • Minder dan een jaar geleden nog bleek BPA in zeer kleine hoeveelheden schadelijk (1).
  • Vorige maand bleek BPA nog je bloeddruk te kunnen verhogen (2).
  • Een recente uitgebreide review brengt BPA in verband met meer dan 75 gezondheidsproblemen (3).
  • In de maand juli van vorig jaar werd BPA door onderzoekers in verband gebracht met DNA schade (4).
  • Een onderzoek van vorige week toonde nog aan dat BPA de stamcellen kan aantasten en de productie van sperma drastisch kan verminderen (5).
  • Ook kan BPA overgewicht bij kinderen stimuleren (6).
  • Op 6 december 2014 heeft Greenmed nog een rapport online gezet waaruit blijkt dat BPA 100 x schadelijker is dan aanvankelijk werd gedacht (7).
  • De link tussen BPA en prostaatkanker is ook meermaals sterk gelegd (8).
  • Enkele kwartalen terug bleek nog uit onderzoek dat BPA kanker kan aanjagen (9).
  • BPM en BPF zijn gevaarlijker dan BPA zelf, BPA-vrije plastic kan dus levensgevaarlijk zijn (10).
  • Gebruik van handzeep kan de opname van BPA met 185 keer vergroten (11).
  • 93% van de westerse mensen hebben BPA detecteerbaar in de urine (12).
  • En nog heel veel meer enge verhalen over BPA

Ik vind het onbegrijpelijk dat de autoriteiten telkens weer met adviezen komen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Terwijl de EFSA BPA helemaal goedkeurt, heeft Zweden de verkoop van BPA-houdende kinderproducten verboden (13). Ook de Franse senaat heeft een verbod sinds 1 januari 2015 ingesteld op producten met BPA (14).

De EFSA volgt de Amerikaanse equivalent FDA voor wat betreft het BPA advies. Recent is dit uitgebreide onderzoek openbaar gemaakt, waaruit blijkt dat een behoorlijk percentage van de adviseurs van de FDA financiële banden met de farmaceutische bedrijven heeft.

Uit een screening van Corporate Europe blijkt dat de EFSA ongeveer 460 gevallen van belangenverstrengelingen telt. De EFSA is al meermaals berispt voor het feit dat personeel van biotech bedrijven (zoals genetische manipulatie) via draaideurconstructies op bepaalde belangrijke posten bij de EFSA terecht komen (15). Het blijkt dat 59% van de wetenschappelijke panelleden van de EFSA directe of indirecte banden heeft met de industrie (16).

Sinds 14 december 2012 mogen we in Nederland niet zomaar claims op levensmiddelen zetten want anders zijn we strafbaar. Op 14 december 2012 waren er in totaal 222 claims goedgekeurd. Vandaag de dag zijn er totaal 256 claims goedgekeurd. Er zijn in die paar jaar tijd duizenden onderzoeken bijgekomen die we niet terugvinden in de 256 claims. Dit is voor mij een bewijs dat het systeem niet deugt. Bij Albert Heijn verschijnen er steeds meer supplementen in het rek, waardoor de 13 jarige vakkenvuller nu helemaal niet meer wat te adviseren. Dat is pas gevaarlijk!

De Nederlandse overheid wijst de NVWA aan als waakhond die zich onder andere weer beroept op de EFSA. Bij de EFSA zijn er banden met het bedrijfsleven en die bedienen uiteindelijk de consument. Zo is de cirkel weer rond.

Dit zien we wel vaker. Zo zijn de adviezen en onderzoeken van de Nederlandse overheid onder andere gebaseerd op standpunten van het Voedingscentrum en Wageningen Universiteit. De bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit is afkomstig van Unilever (17). De directrice van het Voedingscentrum (die overigens aan Wageningen Universiteit gestudeerd heeft) trouwens ook (18). De vorige directrice Yvonne van Sluys kwam ook al bij Unilever vandaan (maar ook bij big pharma)(19). Het voedingscentrum baseert zich op haar beurt weer op de Gezondheidsraad, grotendeels bestaande uit professoren van universiteiten die onderzoeksgeld aannemen van het bedrijfsleven.

Op margarine staat dat het de cholesterol kan verlagen en op Yakult dat het goed is voor je weerstand. We mochten toch niet meer claimen? Of zou het wat uitmaken dat Rutte ook bij Unilever vandaan komt (20)? Sommige mensen vinden dat positief want deze ex-Unilever werknemers zouden hun leven wel eens kunnen beteren. Zolang er bij het schoolontbijt nog margarine, brood en beleg uit de fabrieken van Unilever op tafel staat, geloof ik daar niet in.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.