Eindelijk: Glutenvrij brood van Ralph Moorman, wat zit erin?

YAM-glutenvrij-broodEnkele jaren geleden gaf Ralph Moorman bij ons in Soest een lezing. De lezing was uitverkocht en de zaal was helemaal vol. Ralph had net eerder die week een lezing gegeven voor bakkers en vertelde aan hen over de nadelen van tarwe en gluten. Hoe mooi zou het zijn om een brood te ontwikkelen die 100% hormoonfactorproof was? Hij beloofde ons tijdens de lezing dat het er spoedig aan zou komen. Dat liep iets anders dan gepland…

Telkens waren er vele obstakels te overwinnen, want een goed glutenvrij brood bakken is een zeer lastige opgave. Na 3 jaren van vele gesprekken en experimenten is het nu dan eindelijk gelukt! Ralph heeft hiervoor YAM glutenvrij bereid gevonden om het in de markt te zetten, samen met Wilfred en Lily Genee van het boek Vullen of voeden.

Wat zit er niet in?
Het brood is volledig vrij van gluten, tarwe, maïs, melk, lactose, gist, e-nummers, maltodextrine, ei en toegevoegde suiker! Het meeste glutenvrije brood is vaak nog ongezonder dan tarwebrood met gluten. Wat ik vaak zie is dat glutenvrije broden gemaakt worden van maïszetmeel in combinatie met een margarine, iets waar ik de rillingen van krijg.

Yam_Desembrood_front

Wat zit er wel in?
Allereerst is dit brood compleet biologisch. De gecertificeerde glutenvrije haver komt uit Finland en heeft dus een relatief lage footprint. Naast haver bevat het ook nog eens kokosolie! Waar vind je brood met kokosolie? Haver is zeer rijk aan gezonde vezels en kokosolie levert weer middellange keten vetzuren. Deze te samen verzadigen en stillen de honger voor langere tijd. Er is voor gekozen om gist achterwege te laten, omdat dit de balans in de darmen kan verstoren. In plaats daarvan maakt Ralph gebruik van een desemcultuur, dat het brood fermenteert en gedeeltelijk voorverteert. Desem maakt dat het brood makkelijk is te verteren en dat het minder snel opneembare suikers bevat. Dit brood bevat per 100 gram 7,5 gram vezels, een aanzienlijke hoeveelheid dus. Meer dan 90% van Nederland krijgt dagelijks te weinig vezels binnen, dus is dit brood een ideale aanvulling. De dikke darmbacteriën fermenteren deze vezels waarbij gunstige stoffen zoals vitamine K en boterzuur ontstaan. Een heel Yam desembrood weegt 700 gram, goed voor zo’n 15 – 18 plakken. Eén plakje levert dus al gauw 3,5 gram aan vezels.

Ingrediënten: Water, havervlokken, rijstmeel, startercultuur, kokosolie, kikkererwtenmeel, vlozaad, bakkerszout*. *100% biologisch

VoedingswaardePer 100 gramPer portie (50 gram)
Energie911 kJ / 218 kcal455 kJ / 109 kcal
Vetten5,9g2,9g
Waarvan verzadigde vetzuren3,2g1,6g
Koolhydraten31,1g15,5g
Waarvan suikers0,6g0,3g
Vezels7,5g3,75g
Eiwitten7g3,5g
Zout0,8g0,4g
Gemaakt in een bakkerij die ook sesam verwerkt

Critici zal het opgevallen zijn dat het derde ingrediënt rijstmeel is. Rijstmeel is rijk aan suiker, dus iets om te vermijden? In dit geval zit het erin als voedingsbodem voor de desem. De suikers worden grotendeels eruit gefermenteerd. Door zowel de fermentatie alsmede de vezels is het brood ook geschikt voor mensen met bloedsuikerschommelingen. Een wijze raad van Ralph zelf is om een boterham te beleggen met iets van vet of eiwit. Kipfilet en/of avocado zijn goede opties.

Hoe smaakt het?
Brood van desem wordt ook wel zuurdesem genoemd en heeft meestal een zure smaak die ik niet zo kan waarderen. Dit Yam brood is totaal niet zuur en dat komt volgens Ralph door de keuze voor haver. De smaak komt overeen met normaal brood. Zelf vind ik het brood lekkerder dan normaal brood, het is namelijk erg stevig en dat is iets dat ik wel kan waarderen. Normaal supermarktbrood is erg luchtig, bijna sponsachtig. Het brood van Ralph is stevig en vult goed. Je moet ervan houden en is ook een kwestie van smaak. Sommigen zullen gewend zijn aan sponsbrood, maar aan mij is dat niet besteed.

Nu is het eindelijk mogelijk om makkelijk en snel te ontbijten of lunchen met glutenvrije haverbrood. Toch raad ik aan om het niet 2 keer per dag de rest van je leven te eten, het beste kun je dit brood afwisselen met oervoeding zoals bijvoorbeeld salades, een omelet of soepen.

Verkrijgbaarheid
Vanaf maandag 23 november zal dit brood z’n weg gaan vinden naar de Jumbo supermarkten. Of het ook daadwerkelijk direct bij alle vestigingen te verkrijgen is, is nog niet bekend. De eerste 6 maanden zal dit brood enkel bij de Jumbo te vinden zijn. Omdat veel mensen geen Jumbo in de buurt hebben, of een Jumbo hebben die het brood nog niet verkoopt, hebben we gevraagd of wij dit brood mogen verkopen. Dat doen ze graag! Wij zullen dit brood de komende week tijdelijk aanbieden, zodat we het mogelijk maken dat iedereen het kan proberen. Het brood is prima in te vriezen, dus het loont om meerdere broden tegelijk te bestellen.

Het biologische Yam Brood van Ralph Moorman is vanaf nu te bestellen in onze webwinkel. Zodra het brood beschikbaar komt zullen wij het naar je opsturen! De lijnen zullen kort zijn, zodat het brood zo vers mogelijk is!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

39 gedachten over “Eindelijk: Glutenvrij brood van Ralph Moorman, wat zit erin?”

    • Het is wel een zwaar broodje met veel vezels. Aan 2 sneetjes heb je zeker genoeg. Uit een brood gaan 15 – 18 sneetjes, dus zit je op 25 cent per snee. Voor 50 cent heb je dus een prima basis voor een ontbijt of lunch. Je zou ook kunnen kiezen voor goedkoper tarwebrood, maar dan betaal je de prijs wellicht in de vorm van buikpijn en een opgeblazen gevoel?

      • Kennelijk zijn er leveringsproblemen??
        Heb navraag gedaan bij een tweetal filialen van de Jumbo. Vanaf maandag jl. hebben zij het brood dagelijks besteld, maar niet uitgeleverd gekregen. Hopelijk gebeurt dit spoedig!!

        • Gisteren een Yam desembrood gescoord in de Jumbo het dichtst bij huis……;-(
          Een compact stevig brood, heel smakelijk. Er gaan inderdaad ongeveer 14 sneetjes uit. Zeker aan aanrader!! Smakelijk.

    • Dat is echt niet veel geld, vergeleken met het glutenvrije brood van de natuurwinkels. Iets duurder dan Genius bij Appie maar weegt ook wat meer. Al met al een doorbraak in glutenvrij land.

  1. Havervlokken zitten gaar in de verpakking. Vandaar dat het ook niet meer zuur wordt tijdens het zuurdesemproces! Normaal wordt via het zuurdesemproces fytinezuur afgebroken, maar dat gebeurt niet bij de gare havervlokken. Dit kan niet omdat het enzym fytase wat fytinezuur moet afbreken tijdens het garingsproces in de fabriek vernietigd is.
    Hele haverkorrels die nog rauw zijn en nog kiemkracht hebben, worden zodra het gemalen wordt of wanneer het geplet wordt enorm snel zuur (binnen een paar uur). Vandaar dat in de fabriek er direct hete stoom doorheen gejaagd wordt om dit proces te stoppen!
    Zelf werk ik met naakthaver die nog rauw is en nog kiemkracht heeft. Een heerlijk, puur natuurproduct. Heb je dit eenmaal geproefd dan wil je niet meer anders. Ik heb ook heerlijke (brood)recepten voor naakthaver. zie deel 3 ‘kracht van oorspronkelijke voeding’.

  2. Heb een studie gemaakt van AyurVeda; hierover boek geschreven ‘AyurVeda, tekst & uitleg. Dit is wat AyurVeda, bij mijn weten, zegt over de combi haver en rijst: haver heeft een ietwat verwarmend, verhittend effect terwijl rijst m.n. Verkoelend werkt. Dit heeft bij regelmatig samen gebruiken een verwarrend effect op de spijsvertering en op het lichaam, resulterend in onbalans, opzamelen van halfverteerde voedingsresten in het lijf (witte aanslag op tong), welzijnsvermindering en op de langere duur: ziekte. Maar, AyurVeda is in zoverre niet dogmatisch dat zij zegt dat er uitzonderingen zijn op elke algemene regel en dat elk lichaam uniek werkt. ‘k Zou zeggen: try it out and see… Probeer het een tijdje en kijk dan wat er met je gebeurt… (of niet …)

  3. Hoi Juglen,

    Dit brood klinkt erg goed :) Aangezien het desembrood is, klopt het dan ook dat er een aanzienlijke rijstijd en fermentatie is toegepast zodat de fytinezuur en lecitinen uit de haver en kikkererwtenmeel afgebroken zijn? In principe eten we graanvrij vanwege darmproblemen, maar voor mijn kinderen maak ik weleens een uitzondering als de granen en peulvruchten via de Weston Price richtlijnen zijn bereid. Weet jij of dit brood daar in de buurt van komt? Ik hoop het zo, zou fijn zijn om zo’n brood te kunnen halen in geval van ‘nood’ of wanneer de kinderen echt brood willen. Ik hoop dat je mijn vraag kan beantwoorden.

    Groetjes,
    Diana

  4. ik heb het bij de jumbo gezien niet wetende dat dit via hem was. Ik heb het laten staan omdat het me niet helder was dat alle ingredienten biologisch en veilig waren. Ik vertrouwde het niet. Het leek me weer zo’n hype-item. Daarnaast… wat moet je op dat brood doen? Ongezond beleg?

    • Hoi Dennis, waarschijnlijk heb je een ander product van dit merk gezien: de YAM Desem is pas vanaf a.s. maandag bij de Jumbo te verkrijgen…

  5. Lijkt mij lekker een keertje te proberen, maar ik zie in de ingrediënten dat er kikkererwtenmeel is gebruikt. Hoeveel meel zit hier ongeveer in. Ik eet dit niet ivm fyto-oestorgeen.

    • In kikkererwten zit vergeleken met sojabonen nauwelijks fyto-oestrogeen, geen reden dus om ze niet te eten. Waar je je bij bonen meer zorgen om moet maken is het fytinezuur, maar aangezien dit een desembrood is zou dat ook nauwelijks aanwezig moeten zijn.

  6. Ik vind het een goede ontwikkeling, vraag me alleen af hoe het zit met besmetting tijdens verpakken en bakken van het brood, ben zelf erg gevoelig dus heb liefst producten die ook echt geen (kunnen) sporen hebben.

  7. Vraagje: ik let er altijd op dat er vermeld
    staat ‘Glutenvrije haver’ ivm mijn
    glutenallergie en dat staat hier
    niet bij.
    Veel mensen denken dat haver glutenvrij is,
    hoe zit dat met deze haver en is het een
    idee als het op de verpakking erbij
    gemeld wordt, bij de haver vermelding?

    • Alle haver is in principe glutenvrij, het probleem zit ‘m in de verwerking. Vaak worden granen als haver, tarwe, rogge etc in dezelfde fabriek verwerkt, daardoor kunnen er gluten van andere granen alsnog op de haver die je koopt terecht komen. Als je ECHT een full-blown glutenallergie hebt dan ben je dus de sjaak als je deze haver eet.

      In Amerika waar ik een tijdje gewoond heb zijn er daarom speciale produktielijnen van boer tot verpakking, zodat 100% uigesloten is dat de haver in contact komt met glutenbevattende granen. Kost wel 2x zoveel als ‘gewone’ haver.

      • Bij mijn weten wordt dit Yam brood in een speciale glutenvrije bakkerij gemaakt met haver dat gegarandeerd glutenvrij is….

  8. ….er zit nog meer in dan in dit artikel staat, kees de verpakking geven goed in de winkel. Er zit bijv. ook soja in (ongefermenteerd zo te lezen). ik laat dit brood nog even staan..

  9. Zo blij met dit brood. Bak ALTIJD zelf, maar soms geen tijd dus zit ik wel eens zonder.
    Wat de prijs betreft, daar maak ik mij geen zorgen over. Ik rook en (helaas;)) drink ik niet (diabetes2 ) dus daar geef ik niets aan uit.
    Bovendien, waarom wel een kop koffie met gebak nemen, en geen problemen hebben met de prijs? Dan een gezond brood waar je iets meer voor betaald. Het draait om keuzes.
    Is voor mij niet moeilijk….

    • Hoi Mirjam, er zit geen maltodextrose in. Zoals je in de blog hierboven kunt zien zijn de ingredienten:
      Water, havervlokken, rijstmeel, startercultuur, kokosolie, kikkererwtenmeel, vlozaad, bakkerszout*. *100% biologisch

  10. Kijk ik op Jumbo:
    http://www.jumbo.com/yam-glutenvrij-donker-meerzaden-600g/132300STK/Ingrediënten

    en zie de ingrediëntenlijst, staat er verdikkingsmiddel E466 -> ECHT VERMIJDEN !!
    Is dat niet een beetje zonde in een verder zo gezond brood?

    Water
    havermeel
    tapiocazetmeel
    bakkersgist
    aardappelzetmeel
    havervlokken
    lijnzaad
    zonnebloempitten
    soja-eiwit
    vlozaad
    suiker
    plantaardige raapolie
    sojabloem
    gekarameliseerde suiker
    —>> verdikkingsmiddel (E466)
    E-nummer 466 zie 460 –>> ECHT VERMIJDEN !!!
    maltodextrine
    boteraroma
    bakkerszout

    • Hoi Theo, het brood dat je hier aanhaalt is niet het Yam Desem dat is ontworpen door Ralph Moorman, maar een andere soort van Yam. Check dus echt het logo van Ralph, te herkennen aan zijn hoofd :)

  11. Geweldig deze voortgang naar een gezonder brood.
    Het vervolg zou mooi zijn dat het recept op de site komt. Zo kunnen we zelf ook ons brood bakken. Bovendien is het leuk om te kunnen afwisselen met een groentenbrood. Het recept is van RIneke Dijkinga en het staat op haar site.
    Ja, wat hebben we het goed!
    En dan genieten van wat je doet, van wat je eet.
    Dus eet je dagelijks brood (symbolisch), dwz in liefde ga je om met wie of wat er op je pad komt, dat zal je gezondheid ten goede komen. Gezonde stress en gezonde ontspanning als basis van je gezondheid.

  12. Heb een vraagje ,ik heb vandaag het biologische broodjes gekocht daar staat een website voor info op maar op dit website zie ik gewoon de broden staan die jij zei dat het geen Ralph moorman zou zijn ,kun u mij uitleggen wat het nu is,met vriendelijke groetjes

  13. Wat ben ik blij met dit glutenvrije brood. Het smaakt lekker en is stevig.
    De eerste had ik het verkeerde brood bij de Jumbo. Wel een Yam brood maar zonder het hoofd van Ralph Moorman
    erop. De Jumbo had het allemaal bij elkaar gelegd waardoor de vergissing gauw is gemaakt.

    Vriendelijke Groetjes Davina

    • in de gauwigheid het Feestbrood van Yam bij Jumbo meegenomen,stom….allemaal E nummers in!
      Maar het echte Ralph Moormanbrood ook al paar keer bij Jumbo gekocht,eerst besteld,maar vorige week lag het ook zomaar in het schap.
      Ik vind het lekker brood! snap alleen al die losse havervlokjes niet die er op horen te zitten,ze zitten in de zak en niet OP het brood.

  14. Juglen, op 26 febr. 2015 schrijf je dat bakkerszout zwaar geraffineerd is, jodium en mineralen bevat het niet.waarom zit het dan in Ralph zijn brood? bij mijn weten is het allang niet meer verplicht.

    Beter een ander soort zout gebruiken of helemaal geen zout, kan men zelf wat keltisch zout erop doen of wat zout door cocosvet roeren.

    Wat betekent het sterretje bij bakkerszout en biologisch?
    Met dank voor je antwoord, Agnes

  15. Bij Jumbo ligt YAM brood, zonder het plaatje Inspired bij Ralph Moorman met fotootje op de verpakking. Is dat dan wel dezelfde?

    • Nee, dat is brood van hetzelfde merk, maar met een andere receptuur. Je zal echt de oranje zak moeten hebben, met het logo van Ralph Moorman erop. Alleen dan is het gemaakt van biologische haver met kokosolie.

Reacties zijn gesloten.