Eindelijk: Glutenvrij brood van Ralph Moorman, wat zit erin?

YAM-glutenvrij-broodEnkele jaren geleden gaf Ralph Moorman bij ons in Soest een lezing. De lezing was uitverkocht en de zaal was helemaal vol. Ralph had net eerder die week een lezing gegeven voor bakkers en vertelde aan hen over de nadelen van tarwe en gluten. Hoe mooi zou het zijn om een brood te ontwikkelen die 100% hormoonfactorproof was? Hij beloofde ons tijdens de lezing dat het er spoedig aan zou komen. Dat liep iets anders dan gepland…

Telkens waren er vele obstakels te overwinnen, want een goed glutenvrij brood bakken is een zeer lastige opgave. Na 3 jaren van vele gesprekken en experimenten is het nu dan eindelijk gelukt! Ralph heeft hiervoor YAM glutenvrij bereid gevonden om het in de markt te zetten.

Wat zit er niet in?
Het brood is volledig vrij van gluten, tarwe, maïs, melk, lactose, gist, e-nummers, maltodextrine, ei en toegevoegde suiker! Het meeste glutenvrije brood is vaak nog ongezonder dan tarwebrood met gluten. Wat ik vaak zie is dat glutenvrije broden gemaakt worden van maïszetmeel in combinatie met een margarine, iets waar ik de rillingen van krijg.

Yam_Desembrood_front

Wat zit er wel in?
Allereerst is dit brood compleet biologisch. De gecertificeerde glutenvrije haver komt uit Finland en heeft dus een relatief lage footprint. Naast haver bevat het ook nog eens kokosolie! Waar vind je brood met kokosolie? Haver is zeer rijk aan gezonde vezels en kokosolie levert weer middellange keten vetzuren. Deze tezamen verzadigen en stillen de honger voor langere tijd. Er is voor gekozen om gist achterwege te laten, omdat dit de balans in de darmen kan verstoren. In plaats daarvan maakt Ralph gebruik van een desemcultuur, dat het brood fermenteert en gedeeltelijk voorverteert. Desem maakt dat het brood makkelijk is te verteren en dat het minder snel opneembare suikers bevat. Dit brood bevat per 100 gram 7,5 gram vezels, een aanzienlijke hoeveelheid dus. Meer dan 90% van Nederland krijgt dagelijks te weinig vezels binnen, dus is dit brood een ideale aanvulling. De dikke darmbacteriën fermenteren deze vezels waarbij gunstige stoffen zoals vitamine K en boterzuur ontstaan. Een heel Yam desembrood weegt 700 gram, goed voor zo’n 15 – 18 plakken. Eén plakje levert dus al gauw 3,5 gram aan vezels.

Ingrediënten: Water, havervlokken, rijstmeel, startercultuur, kokosolie, kikkererwtenmeel, vlozaad, bakkerszout*. *100% biologisch

Voedingswaarde Per 100 gram Per portie (50 gram)
Energie 911 kJ / 218 kcal 455 kJ / 109 kcal
Vetten 5,9g 2,9g
Waarvan verzadigde vetzuren 3,2g 1,6g
Koolhydraten 31,1g 15,5g
Waarvan suikers 0,6g 0,3g
Vezels 7,5g 3,75g
Eiwitten 7g 3,5g
Zout 0,8g 0,4g
Gemaakt in een bakkerij die ook sesam verwerkt

Critici zal het opgevallen zijn dat het derde ingrediënt rijstmeel is. Rijstmeel is rijk aan suiker, dus iets om te vermijden? In dit geval zit het erin als voedingsbodem voor de desem. De suikers worden grotendeels eruit gefermenteerd. Door zowel de fermentatie alsmede de vezels is het brood ook geschikt voor mensen met bloedsuikerschommelingen. Een wijze raad van Ralph zelf is om een boterham te beleggen met iets van vet of eiwit. Kipfilet en/of avocado zijn goede opties.

Hoe smaakt het?
Brood van desem wordt ook wel zuurdesem genoemd en heeft meestal een zure smaak die ik niet zo kan waarderen. Dit Yam brood is totaal niet zuur en dat komt volgens Ralph door de keuze voor haver. De smaak komt overeen met normaal brood. Zelf vind ik het brood lekkerder dan normaal brood, het is namelijk erg stevig en dat is iets dat ik wel kan waarderen. Normaal supermarktbrood is erg luchtig, bijna sponsachtig. Het brood van Ralph is stevig en vult goed. Je moet ervan houden en is ook een kwestie van smaak. Sommigen zullen gewend zijn aan sponsbrood, maar aan mij is dat niet besteed. Omdat dit brood geen conserveermiddelen bevat, wordt het iets sneller oud. Dit is op te lossen door het brood vers in plakjes te snijden en zo in te vriezen. Dan kun je dagelijks een paar sneetjes in de broodrooster ontdooien en heb je altijd de beschikking over verse Yam-desem!

Verkrijgbaarheid
Vanaf maandag 23 november zal dit brood z’n weg gaan vinden naar de Jumbo supermarkten. Of het ook daadwerkelijk direct bij alle vestigingen te verkrijgen is, is nog niet bekend. De eerste 6 maanden zal dit brood enkel bij de Jumbo te vinden zijn. Omdat veel mensen geen Jumbo in de buurt hebben, of een Jumbo hebben die het brood nog niet verkoopt, hebben we gevraagd of wij dit brood mogen verkopen. Dat doen ze graag! Wij zullen dit brood de komende week tijdelijk aanbieden, zodat we het mogelijk maken dat iedereen het kan proberen. Het brood is prima in te vriezen, dus het loont om meerdere broden tegelijk te bestellen.

Update 26-04-2021: Yam desem is inmiddels bij steeds meer supermarkten verkrijgbaar:
Jumbo
Coop
Plus

En is zelfs online te bestellen bij:
Picnic
Glutenvrijemarkt
Crisp

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.