Er van overtuigd zijn dat je iets niet kan is een houding die bij mensen met faalangst hun doen en laten domineert. Het is een diepgeworteld denkpatroon, wat het net als iedere gewoonte niet makkelijk maakt om er vanaf te komen. Dat wil echter nog niet zeggen dat het een verloren zaak is, integendeel: er zijn genoeg manieren om faalangst een kopje kleiner te maken. Hoog tijd om actie te ondernemen dus!
Leer anders tegen falen aan te kijken
Wanneer je faalt, leer je dingen waar je anders nooit achter was gekomen: namelijk hoe iets niet moet. Daarnaast geeft het je de kans te laten zien hoe sterk je eigenlijk bent!
Analyseer alle potentiële uitkomsten
Faalangst kan te maken hebben met de angst voor het onbekende. Wanneer je zorgvuldig alle mogelijkheden op een rijtje zet, ben je beter voorbereid en dat stelt gerust.
Leer positiever te denken
Het klinkt als een inkopper, maar het is daarom niet minder waar; bij het verminderen van faalangst is een positievere kijk op het leven van essentieel belang. Probeer je in te beelden dat een goede vriend of familielid in jouw schoenen staat, zou je als buitenstaander dan ook zo’n negatief beeld hebben? Wat zou jij deze persoon adviseren?
Bekijk het ergste scenario
Bedenk je wat het ergste is wat kan gebeuren wanneer je te maken hebt met een faalangstaanval, en vraag je af hoe groot deze kans werkelijk is en hoe desastreus deze gevolgen nou werkelijk zouden zijn. Wanneer je op deze manier het wreedste scenario kunt reduceren in de mate waarin het erg is, wordt de angst vanzelf ook kleiner.
Zorg voor een back-up plan
Een plan B achter de hand hebben kan nooit kwaad, zeker niet wanneer je last hebt van faalangst. Het geeft je de optie om te falen tijdens plan A, waardoor de druk een stuk minder wordt.
Denk in kleine stappen
Op de weg van A naar Z kunnen talloze onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden, iets wat iemand met faalangst maar al te goed (en waarschijnlijk iets te scherp) ziet. Echter, op de weg van A naar B is die kans een stuk kleiner. En wanneer je vervolgens vanuit B gaat denken hoe je naar C moet, geeft dit mogelijke doemscenario’s veel minder kans. Probeer dus grote doelen in kleine stukjes te hakken en concentreer je alleen op de eerstvolgende stap.
Neem falen niet persoonlijk
Falen is de uitkomst van een bepaalde handeling, niet een persoonlijke eigenschap. Houd in gedachten dat een actie een verkeerde uitkomst heeft, niet dat jij als persoon daarmee gelijk een fiasco bent.
Probeer het nog een keer
Heb je gefaald? Geen probleem: als je echt iets wilt, probeer je het toch gewoon opnieuw, maar dan met een andere aanpak? Maak je hoofd leeg door te sporten (wat overigens ook stressverminderend werkt) en probeer vervolgens van een afstandje naar de situatie te kijken: vraag je af wat er fout is gegaan en wat een andere mogelijkheid is om je doel te bereiken.
Wees niet zo hard voor jezelf
Falen maakt het hele leven een fiasco, althans, dat is een overtuiging die bij mensen met deze angst speelt. Vergeet niet dat iedereen faalt, en dat niet iedereen daardoor automatisch een mislukking is. Wist je dat Steve Jobs in 1985 ontslagen werd door Apple? Bedenk je vervolgens wat die man allemaal betekend heeft voor dat bedrijf in de jaren daarna. Is hij een flop omdat ze hem ooit op straat hebben gezet? Het antwoord lijkt me duidelijk.
Leer omgaan met je angst
Je kent jezelf het beste, dus je voelt het waarschijnlijk ook aan wanneer de paniek jou overneemt. Denk eens na over wat jou rustig maakt, het kan zijn dat muziek jou helpt of bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Pas dit toe wanneer je de angst in je op voelt borrelen. Leer daarnaast angst niet te zien als een vijand, maar als een vriend. Angst kan je ook scherp houden in situaties dat je het nodig hebt, probeer daar de voordelen uit te halen in plaats van terug te deinzen.
Erken je overwinningen
Vergeet niet dat, wanneer iets wel lukt, dat jij dit zelf hebt gedaan. Geniet ervan wanneer je wel ergens in slaagt en ga daar niet zomaar aan voorbij.
Uit jouw angstgevoelens
Wie zegt dat je alles alleen moet doen? Het delen van je angsten met je naasten is niet alleen een opluchting, het kan door de feedback van deze personen ook leiden tot andere, vaak een stuk positievere, inzichten.
Het is het waard om fouten te maken
Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Als je fouten maakt, betekent het dat je onderneemt en daarvan kan groeien. Door fouten te maken kom je verder. De meeste oude mensen hebben meer spijt van dat wat ze niet hebben gedaan, dan van dat wat ze wel hebben gedaan.
Al met al gaat het bij faalangst dus voornamelijk om het veranderen van een ingesleten denkpatroon. Ga ervoor en geloof in jezelf, want uitgaan van jouw kracht en capaciteiten is de sleutel tot faalangst voorgoed vaarwel te zeggen!