Hoofdpagina » Nieuws » Foodwatch: Lets groentesnoepjes meest misleidende product 2021

Foodwatch: Lets groentesnoepjes meest misleidende product 2021

Het is algemeen bekend dat kinderen geen liefhebbers zijn van groente en fruit. Volgens het CBS eet minder dan de helft van de kinderen voldoende groente en fruit. Om kinderen te helpen meer groente te eten hebben Nicolette van Dam en het bedrijf Let’s ‘groentesnoepjes’ ontwikkeld om kinderen op een speelse manier meer groente te laten eten. Dit lijkt natuurlijk een geweldig nobel streven, maar Foodwatch ontdekte dat er nogal wat mis is met deze zogenaamde gezonde groentesnoepjes voor kinderen. Foodwatch nomineerde vervolgens Let’s voor hun jaarlijkse Gouden windei, waarna het bedrijf inderdaad de meeste stemmen kreeg. De prijs is inmiddels aan hen uitgereikt.

De groentesnoepjes zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Er is keuze uit verschillende smaken zoals Biet & aardbei, Wortel & banaan en Wortel & peer. Op de verpakking staat dat de snoepjes niet alleen vegan en glutenvrij zijn, maar ook nog eens rijk aan vezels. Bij Biet & aardbei staat te lezen dat ‘Een gemiddelde van 295g groente is gebruikt voor de bereiding van 100g product’, wat zeer imposant klinkt. Het product wordt als volgt aangeprezen:

We weten allemaal dat groente belangrijk is. Maar niet voor iedereen is het eten van groente zo makkelijk en vanzelfsprekend. Dat bracht mij op het idee om Groentesnoepjes te ontwikkelen waarmee het hele gezin op een verrassende en speelse manier kennis kan maken met groente en fruit.
Let’s make it fun, better, yum!
Liefs,
Nicolette van Dam

Op de website van Let’s geeft Nicolette aan dat haar kinderen hebben geholpen bij de ontwikkeling van deze snoepjes, zij waren onderdeel van het testpanel. Maar zijn deze snoepjes echt zo gezond als wordt beweerd? Laten we even kijken naar de ingrediënten van de snoepjes Carrot & pear:

Dadelstroop, pompoen puree, wortelsapconcentraat 9%, fruitsapconcentraten (peer 9%, mango, citroen), citrusvezel, geleermiddel: pectine, plantaardig vet (shea, kokosnoot), natuurlijk aroma, voedingszuur: ascorbinezuur, citroenzuur.

Bij het lezen van deze ingrediëntenlijst komt de aap uit de mouw: dit zijn ware suikerbommen! Dadelstroop is puur suiker. Pompoen is rijk aan suikers. Maar ook de concentraten van wortel- en fruitsap zorgen ervoor dat we het hier over suikerrijk snoep hebben. Dit blijkt ook wel uit de voedingswaardedeclaratie, want meer dan de helft van dit product bestaat uit koolhydraten, in totaal bestaat dit product voor 46,8% uit toegevoegde suikers. De vezels zijn niet afkomstig uit wortelen of peren, maar die zijn kunstmatig toegevoegd en afkomstig uit citrus. Dit is dus een sterk geraffineerd product en de goede naam van groenten wordt misbruikt als marketingtool.

Reactie Nicolette van Dam op ‘winnen’ Gouden windei
Nicolette geeft in een reactie aan dat Foodwatch hun bedoeling uit de context heeft gehaald. Want zij vinden dat deze groentesnoepjes positieve associaties opwekken bij kinderen, die daardoor in de avond meer groenten zouden gaan eten. Dit zogenaamde excuus dat Nicolette gebruikt houdt in de wetenschap geen stand. Er zijn onderzoekers die het verstoppen van groenten in maaltijden afraden, omdat kinderen groente op deze manier niet bewust leren waarderen (1). Het lijkt op de korte termijn effectief, maar op de lange termijn verbetert het de relatie met groenten niet.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.