Ga voor groen: Maak je huis schoon met alleen maar zuiveringszout, azijn en citroen

natuurlijke schoonmaakmiddelenVoor duurzaam gaan kan een dure aangelegenheid zijn, of het kan goedkoper zijn dan je ooit voor mogelijk hield. Duurzaam betekent niet dat je alle eco-vriendelijke producten moet kopen die er voor handen zijn, en dan twee keer zo duur uit zijn als bij het slechte spul. Eigenlijk zijn veel van deze eco-vriendelijke producten, als je de labels leest en uitzoekt wat de ingrediënten werkelijk zijn, eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk. Ze bevatten dan wel geen fosfaten en chloor, maar vaak wel veel andere ingrediënten die niet zo geweldig zijn. Kies daarom voor een goede schoonmaak met een paar goedkope ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Zeker met een kleine hulp die graag helpt met schoonmaken, kun je haar met een gerust hart en volkomen veilig de spuitfles met citroenazijn en een doek in haar handen geven.

Laten we groener worden dan de groene schoonmaakproducten in de winkel en onze eigen schoonmaakmiddelen maken uit simpele en economische ingrediënten.

Ik maak mijn hele huis schoon met een spuitfles met citroenazijn en water, met gewone azijn en zuiveringszout.

Citroenazijn: citroenazijn is eigenlijk een kan met citroenschillen (of een andere citrusvrucht) die 2 weken in witte gedestilleerde azijn hebben gestaan. Filter en verdun de citroenazijn in een verhouding van 1:1 met water en giet het in een schone lege spuitfles. De citroen en de azijn verwijderen beide vet en vuil, verwijderen zeepresten en maken het oppervlak glimmend en schoon. De zuurheid van beide ingrediënten doodt ziektekiemen en maakt hen dus een perfect schoonmaakmiddel voor de badkamer en keuken. Het maakt vrij wel alles schoon.

Gedestilleerde witte azijn: azijn verdund met water in een verhouding van 1:1 in een spuitfles is perfect voor het schoonmaken van ramen en spiegels.

Zuiveringszout: Zuiveringszout is perfect voor het verwijderen van vet, zeepresten en vuil. Zuiveringszout is ook een goed geurverwijderend middel.

Citroenen: Citroenen kunnen gebruikt worden om een heleboel verschillende oppervlaktes schoon te maken. De zuurheid doodt ziektekiemen op een natuurlijke manier en de frisse geur van citroen is heerlijk.

Zuiveringszout en azijn: Als je zuiveringszout (een base) aan azijn (een zuur) toevoegt, neutraliseer je ze beide en maak je ze eigenlijk beide middelen nutteloos. Ik heb veel artikelen gelezen die gaan over het gebruiken van beide middelen om het toilet schoon te maken etc. Terwijl de vulkaanachtige explosie best leuk is, bereik je in de meeste gevallen niet veel, omdat je op een effectieve manier een neutraal product hebt gecreëerd.

 

Het schoonmaken van de keuken:

Werkbladen: citroenazijn verwijdert vet en doodt ziektekiemen. Spuit het eenvoudigweg op het oppervlak en veeg het schoon met een doek.
Gootsteen: citroenazijn werkt goed, of als het erg vies is, strooi dan wat zuiveringszout in de gootsteen en schrob het schoon met een borstel of spons. Anders kun je ook een geperste citroen gebruiken om de gootsteen mee schoon te schrobben. Spoel daarna schoon.
Kookplaten: citroenazijn zal het vet verwijderen. Om de aangebrande delen schoon te maken, maak je een pasta van zuiveringszout met een beetje water, smeer het er op, laat zitten voor 30 minuten en veeg het schoon.
Vloer: heet water met een scheut azijn maakt laminaat, tegels en linoleum glimmend en laat geen resten achter.
Koelkast: bespuit de koelkast met citroenazijn, veeg het schoon. Zet een open bakje met zuiveringszout in de koelkast om voedselgeuren te absorberen. Vervang het bakje elke paar maanden.
Magnetron: verwarm een kleine kom met 1 kop azijn voor 4 minuten. De azijn en de stoom maken het vuil los en makkelijk weg te vegen met een doek. Je kunt op de zelfde manier ook citroensap gebruiken, met het zelfde resultaat.
Afzuigkapfilters: breng een pan met water aan de kook. Doe daar ¼ kop zuiveringszout in en roer het goed. Laat de filters hier een minuut in weken en draai ze dan om om nog een minuut te weken. Verwijder en spoel af.
Vaatwassers: Voeg witte azijn toe aan het spoelcompartiment van de vaatwasser om vuil resten op de afwas te voorkomen.
Snijplanken: haal vlekken en ziektekiemen van de snijplank door een citroen uit te knijpen boven de plank en het  voor 30 minuten te laten zitten. Schrob daarna schoon.

 

Het schoonmaken van de badkamer:

Bad en de douchecabine: schrob het bad met een pasta van zuiveringszout en een spons. Het zuiveringszout verwijdert perfect zeepresten en vet van het bad en de muren.
Toilet: strooi zuiveringszout in het toilet en schrob het schoon met de toiletborstel. Maak het toilet, de deksel en de vloer schoon met citroenazijn. Veeg droog.
Wasbak: schrob de wasbak schoon met een pasta van zuiveringszout en een spons. Maak chromen en roestvrijstalen onderdelen schoon met citroenazijn.
Spiegels: gewone witte azijn in een spuitfles, verdunt met water tot een verhouding van 1:1,  is het beste middel om spiegels mee schoon te maken.
Vloeren: heet water met een scheut azijn houden badkamer vloeren schoon en glimmend.

 

Andere ruimtes schoonmaken:

Vloeren: heet water met een scheut azijn zal het vloeroppervlak mooi schoonmaken.
Muren: citroenazijn maak muren mooi schoon.
Ramen: gewone witte azijn in een spuitfles verdunt met water in een verhouding van 1:1.
Stoffen: bespuit de stofdoek heel licht met citroen azijn om een middel als Pledge te vervangen.
Vloerbedekking en kleden: om een kleed van vervelende geuren te ontdoen, bestrooi het royaal met zuiveringszout, laat het 30 minuten liggen en zuig het dan op.
Matrassen: om urine en braak vlekken van geuren te ontdoen, strooi wat zuiveringszout, laat liggen voor 30 minuten en zuig het dan op. Voor nieuwe nog natte vlekken, schrob met witte azijn en spoel af met schoon water. Test vooraf de stof.
Was: breng citroensap rechtstreeks op de vet vlek aan, laat het zitten voor 30 minuten, dit kan de vlek verminderen. Azijn, direct op tomatensaus vlekken in stof, kunnen de vlek verwijderen. Test vooraf de stof.
Tegelvoegen: Citroensap en een oude tandenborstel maken de voegen schoon.
Afvoer: een geval waarin zuiveringszout en azijn gecombineerd kunnen werken is een verstopte afvoer. Omdat de fysische explosie dingen in beweging kan zetten, kun je er een afvoer mee ontstoppen. Giet een kop droge zuiveringszout in de afvoer. Voeg een kop azijn toe. Stop direct dicht met een doek en laat het voor 30 minuten zitten. Spoel de verstopping door met kokend water en je kunt succes hebben als de condities goed zijn.

Dus vergeet de flessen met hippe groene schoonmaakmiddelen. Negeer de eco-vriendelijke advertenties. Bespaar geld, red de gezondheid van de familie en ga groener. Maak je eigen schoonmaakmiddelen met zuiveringszout, azijn en citroen. Wel zo makkelijk, goedkoop en effectief.

Zelf citroenazijn maken:

  • Pers 6 grapefruits of sinaasappelen uit (of 12 citroenen of limoenen).
  • Drink het sap op, het is super goed voor je.
  • Stop de overgebleven schillen in een grote glazen pot.
  • Schenk er witte azijn overheen, tot alle schillen onderstaan.
  • Doe een dop op de pot en zet het voor 2 weken weg.
  • Verwijder de schillen, zeef de vloeistof en breng het over in een glazen pot.
  • Gebruik verdunt in een verhouding van 1:1 in een spuitfles. (Vertaling: Daphne Helvensteyn)

Als je meer inspiratie zoekt, kan ik dit E-book zeker aanbevelen:

E-book natuurlijk huishouden voor €12,-
E-book natuurlijk huishouden voor €12,-

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.