web
statistics

Ga voor groen: Maak je huis schoon met alleen maar zuiveringszout, azijn en citroen

natuurlijke schoonmaakmiddelenVoor duurzaam gaan kan een dure aangelegenheid zijn, of het kan goedkoper zijn dan je ooit voor mogelijk hield. Duurzaam betekent niet dat je alle eco-vriendelijke producten moet kopen die er voor handen zijn, en dan twee keer zo duur uit zijn als bij het slechte spul. Eigenlijk zijn veel van deze eco-vriendelijke producten, als je de labels leest en uitzoekt wat de ingrediënten werkelijk zijn, eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk. Ze bevatten dan wel geen fosfaten en chloor, maar vaak wel veel andere ingrediënten die niet zo geweldig zijn. Kies daarom voor een goede schoonmaak met een paar goedkope ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Zeker met een kleine hulp die graag helpt met schoonmaken, kun je haar met een gerust hart en volkomen veilig de spuitfles met citroenazijn en een doek in haar handen geven.

Laten we groener worden dan de groene schoonmaakproducten in de winkel en onze eigen schoonmaakmiddelen maken uit simpele en economische ingrediënten.

Ik maak mijn hele huis schoon met een spuitfles met citroenazijn en water, met gewone azijn en zuiveringszout.

Citroenazijn: citroenazijn is eigenlijk een kan met citroenschillen (of een andere citrusvrucht) die 2 weken in witte gedestilleerde azijn hebben gestaan. Filter en verdun de citroenazijn in een verhouding van 1:1 met water en giet het in een schone lege spuitfles. De citroen en de azijn verwijderen beide vet en vuil, verwijderen zeepresten en maken het oppervlak glimmend en schoon. De zuurheid van beide ingrediënten doodt ziektekiemen en maakt hen dus een perfect schoonmaakmiddel voor de badkamer en keuken. Het maakt vrij wel alles schoon.

Gedestilleerde witte azijn: azijn verdund met water in een verhouding van 1:1 in een spuitfles is perfect voor het schoonmaken van ramen en spiegels.

Zuiveringszout: Zuiveringszout is perfect voor het verwijderen van vet, zeepresten en vuil. Zuiveringszout is ook een goed geurverwijderend middel.

Citroenen: Citroenen kunnen gebruikt worden om een heleboel verschillende oppervlaktes schoon te maken. De zuurheid doodt ziektekiemen op een natuurlijke manier en de frisse geur van citroen is heerlijk.

Zuiveringszout en azijn: Als je zuiveringszout (een base) aan azijn (een zuur) toevoegt, neutraliseer je ze beide en maak je ze eigenlijk beide middelen nutteloos. Ik heb veel artikelen gelezen die gaan over het gebruiken van beide middelen om het toilet schoon te maken etc. Terwijl de vulkaanachtige explosie best leuk is, bereik je in de meeste gevallen niet veel, omdat je op een effectieve manier een neutraal product hebt gecreëerd.

 

Het schoonmaken van de keuken:

Werkbladen: citroenazijn verwijdert vet en doodt ziektekiemen. Spuit het eenvoudigweg op het oppervlak en veeg het schoon met een doek.
Gootsteen: citroenazijn werkt goed, of als het erg vies is, strooi dan wat zuiveringszout in de gootsteen en schrob het schoon met een borstel of spons. Anders kun je ook een geperste citroen gebruiken om de gootsteen mee schoon te schrobben. Spoel daarna schoon.
Kookplaten: citroenazijn zal het vet verwijderen. Om de aangebrande delen schoon te maken, maak je een pasta van zuiveringszout met een beetje water, smeer het er op, laat zitten voor 30 minuten en veeg het schoon.
Vloer: heet water met een scheut azijn maakt laminaat, tegels en linoleum glimmend en laat geen resten achter.
Koelkast: bespuit de koelkast met citroenazijn, veeg het schoon. Zet een open bakje met zuiveringszout in de koelkast om voedselgeuren te absorberen. Vervang het bakje elke paar maanden.
Magnetron: verwarm een kleine kom met 1 kop azijn voor 4 minuten. De azijn en de stoom maken het vuil los en makkelijk weg te vegen met een doek. Je kunt op de zelfde manier ook citroensap gebruiken, met het zelfde resultaat.
Afzuigkapfilters: breng een pan met water aan de kook. Doe daar ¼ kop zuiveringszout in en roer het goed. Laat de filters hier een minuut in weken en draai ze dan om om nog een minuut te weken. Verwijder en spoel af.
Vaatwassers: Voeg witte azijn toe aan het spoelcompartiment van de vaatwasser om vuil resten op de afwas te voorkomen.
Snijplanken: haal vlekken en ziektekiemen van de snijplank door een citroen uit te knijpen boven de plank en het  voor 30 minuten te laten zitten. Schrob daarna schoon.

 

Het schoonmaken van de badkamer:

Bad en de douchecabine: schrob het bad met een pasta van zuiveringszout en een spons. Het zuiveringszout verwijdert perfect zeepresten en vet van het bad en de muren.
Toilet: strooi zuiveringszout in het toilet en schrob het schoon met de toiletborstel. Maak het toilet, de deksel en de vloer schoon met citroenazijn. Veeg droog.
Wasbak: schrob de wasbak schoon met een pasta van zuiveringszout en een spons. Maak chromen en roestvrijstalen onderdelen schoon met citroenazijn.
Spiegels: gewone witte azijn in een spuitfles, verdunt met water tot een verhouding van 1:1,  is het beste middel om spiegels mee schoon te maken.
Vloeren: heet water met een scheut azijn houden badkamer vloeren schoon en glimmend.

 

Andere ruimtes schoonmaken:

Vloeren: heet water met een scheut azijn zal het vloeroppervlak mooi schoonmaken.
Muren: citroenazijn maak muren mooi schoon.
Ramen: gewone witte azijn in een spuitfles verdunt met water in een verhouding van 1:1.
Stoffen: bespuit de stofdoek heel licht met citroen azijn om een middel als Pledge te vervangen.
Vloerbedekking en kleden: om een kleed van vervelende geuren te ontdoen, bestrooi het royaal met zuiveringszout, laat het 30 minuten liggen en zuig het dan op.
Matrassen: om urine en braak vlekken van geuren te ontdoen, strooi wat zuiveringszout, laat liggen voor 30 minuten en zuig het dan op. Voor nieuwe nog natte vlekken, schrob met witte azijn en spoel af met schoon water. Test vooraf de stof.
Was: breng citroensap rechtstreeks op de vet vlek aan, laat het zitten voor 30 minuten, dit kan de vlek verminderen. Azijn, direct op tomatensaus vlekken in stof, kunnen de vlek verwijderen. Test vooraf de stof.
Tegelvoegen: Citroensap en een oude tandenborstel maken de voegen schoon.
Afvoer: een geval waarin zuiveringszout en azijn gecombineerd kunnen werken is een verstopte afvoer. Omdat de fysische explosie dingen in beweging kan zetten, kun je er een afvoer mee ontstoppen. Giet een kop droge zuiveringszout in de afvoer. Voeg een kop azijn toe. Stop direct dicht met een doek en laat het voor 30 minuten zitten. Spoel de verstopping door met kokend water en je kunt succes hebben als de condities goed zijn.

Dus vergeet de flessen met hippe groene schoonmaakmiddelen. Negeer de eco-vriendelijke advertenties. Bespaar geld, red de gezondheid van de familie en ga groener. Maak je eigen schoonmaakmiddelen met zuiveringszout, azijn en citroen. Wel zo makkelijk, goedkoop en effectief.

Zelf citroenazijn maken:

 • Pers 6 grapefruits of sinaasappelen uit (of 12 citroenen of limoenen).
 • Drink het sap op, het is super goed voor je.
 • Stop de overgebleven schillen in een grote glazen pot.
 • Schenk er witte azijn overheen, tot alle schillen onderstaan.
 • Doe een dop op de pot en zet het voor 2 weken weg.
 • Verwijder de schillen, zeef de vloeistof en breng het over in een glazen pot.
 • Gebruik verdunt in een verhouding van 1:1 in een spuitfles. (Vertaling: Daphne Helvensteyn)

Als je meer inspiratie zoekt, kan ik dit E-book zeker aanbevelen:

E-book natuurlijk huishouden voor €12,-
E-book natuurlijk huishouden voor €12,-

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

24 gedachten over “Ga voor groen: Maak je huis schoon met alleen maar zuiveringszout, azijn en citroen”

 1. Hier wordt gesproken over zuiveringszout. Moet dat NaHCO3 natruimwaterstof carbonaat, dubbelkoolzure soda) zijn of mag het ook natruimcarbonaat (Na2CO3)zijn?
  Vriendelijk bedankt!

  • Zuiveringszout ofwel natriumbicarbonaat (NaHCO3) is NIET giftig en bruikbaar als bijv. bakpoeder.
   Soda ofwel natriumcarbonaat (Na2CO3)is giftig bij inname, irriterend voor ogen, buiten bereik van kinderen te houden.
   Beide zijn dus niet inwisselbaar.

  • Waar koop je grotere hoeveelheden zuiveringszout?Ik ken alleen die te kleine pakjes van Gimborn.Super fris lijkt me dit alles.Groet Trees.

   • Via internet of drogist kun je 1 kg zuiveringszout Jac.Hooy bestellen/kopen voor ca. €12,25. Het voordeligst hierin schijnt echter de toko te zijn.

 2. Grote hoeveelheden zijn er van het merk , Tendo, te bestellen bij een goede drogist. Misschien hebben ze het staan , wordt ook bij huidklachten als eczeem ingezet.

  Ans

  • Hoi Ans,
   Je zegt dat zuiveringszout goed is bij eczema?hoe wordt het dan gebruikt?
   Groetjes,
   Marijke

 3. nog een tip, azijn in plaats van wasverzachter! werkt even goed,de geur verdwijnt bij het drogen.kan voor alle stoffen gebruikt worden.succes!

  • Gebruik ik ook en werkt idd erg goed, gaat de was heel fris van ruiken plus de machine blijft goed schoon.

 4. Weet iemand een goed alternatief voor het vervangen van vaatwastabletten?
  Heb tot op heden nog niets kunnen vinden wat goed werkt, dus tips zjn welkom.

  • Soda werkt – behalve in de wasmachine – ook prima in de vaat­was­machine: je krijgt er schitterend bestek mee terug. Cf bierglazen.

 5. Kun je er ook gewone soda voor gebruiken? Die kleine pakjes zuiveringszout vind ik wel duur om de w.c. schoon te maken!

  • Alle afvoeren kun je reinigen met eerst in heet water opgelost soda. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking.

 6. Hoi Juglen,

  Ik zie een paar vragen over welk azijn jij bedoeld, maar ik zie nergens een reactie. Kun jij aangeven of jij natuurazijn of schoonmaakazijn bedoeld?

 7. Hoi Jurgen,

  Ik las dat zuiveringszout ook gebruikt wordt om je stoelgang te verbeteren? is dat ok?

 8. hoi Jurgen, kan je een teelepeltje zuiverings zout ook in een liter water doen en opdrinken Zou goed voor reiniging van darmen zijn???

 9. Kan je ook een citroenflesje gebruiken met witte azijn om citroenazijn te maken. Vond het nogal duur al dat fruit.

 10. Ik ben al een aantal weken bezig mijn huis gifvrij te maken. Bepaalde oppervlaktes zijn niet bestand tegen citroenazijn (zoals mijn betonnen aanrechtblad) Heb veel fantastische recepten van een amerikaanse dame. Een tip wil ik wel geven. Afwasblokjes voor vaatwasser. een afsluitbaar potje vul ik met gewone fijne soda, druppel hier 20 druppels essentiele olie citroen overheen. Goed mengen en je hebt een fantastische ruikende vaatwasser EN schone vaat. Mensen die last hebben van hard water kunnen in het voorwasvakje een beetje citroenzuur doen. In friesland is dat niet nodig. Verder maak ik van biologische olijfzeep al mijn wasmiddelen, ook voor wasmachine. Scheut azijn werkt prima als wasverzachter. Ben zelf zo blij dat ik alle chemische troep mijn huis uit heb, wilde wel dat ik het jaren eerder had öntdekt”.

 11. zuiveringszoutis toch gewoon soda??

  lijkt me wel veel werk die schoonmakideeen.. ik word al moe van de ingr. lijst.

  maar louter citroen is te doen.

  klinkt goed!

 12. Nee, zuiveringszout is niet hetzelfde als soda.
  Zuiveringszout is dubbel koolzure soda en in het engels bakingsoda.
  Je kan er mee bakken en oneindig veel andere dingen mee doen.
  Een aantal jaren geleden had je op de BBC ‘The queen of clean’. Steph(anie) heette de vrouw die het leuke poetsprogramma presenteerde. Ze gebruikte zuiveringszout ook voor heel veel schoonmaakklusjes, soms gecombineerd met azijn of citroen. Het is juist heel eenvoudig, je hebt bijna niets nodig. Zuiveringszout en azijn en/of citroen.
  Een pasta maken van zuiveringszout en water en poetsen maar. :-)
  Bij vieze voegen eerst in laten trekken.

Reacties zijn gesloten.