Gefermenteerd voedsel is een bron van gezondheid voor het lichaam. Dure probiotische drankjes zijn helemaal niet nodig met dit recept van de bieten kvass.
De kvass is een gefermenteerde drank waarvan het recept afkomstig is uit het oosten van Europa, Ukraine en Rusland. In Rusland wordt deze drank dagelijks gedronken. De kvass staat daar bekend als een ware tonicum voor de gezondheid. Bieten staan ook al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige werking en dit gecombineerd met de fermentatie zal je gezondheid een flinke duw in de goede richting geven.
Gefermenteerde voeding heeft in de oude tijden een vaste plek gehad om te conserveren. De voeding wordt voorverteerd waardoor anti-nutriënten verdwijnen en het daardoor makkelijker voor ons is te verteren.
Voorbeelden van gefermenteerd voedsel:
- Kefir
- Yoghurt
- Zuurkool
- Augurken
- Zuurdesembrood
- Kombucha
- Wijn
- Bier
- Azijn
- Kaas
- Sojasaus
- Cacao
- Tempeh
Voordelen van gefermenteerde voedingsmiddelen:
- Aanvulling op de darmbacteriën
- Minder maag en darmklachten
- Vermindert het prikkelbaar darm syndroom
- Een bron van vitamines door de bacteriën geproduceerd
- Werkt goed tegen candida
- Een bron van enzymen die de spijsvertering helpen
- De houdbaarheid verbetert
- De smaak verbetert
- Verbetert de flora in de mond
- Het is goedkoop te bereiden
Recept Russische Biet Kvass
Ingrediënten
- 1 grote of 2 kleine biologische bieten
- 1 glazen fles met dop
- ½ theelepel (Keltisch) zeezout
- (gefilterd) water
Bereiding
- Boen de bieten helemaal schoon
- Snij de bieten in stukjes van 1cm bij 1cm
- Doe de stukjes biet daarna in de glazen fles
- Vul de fles met het water
- Doe er een halve theelepel zeezout bij
- Sluit de fles met de dop
- Laat de Kvass 2 – 4 dagen staan op kamertemperatuur
- Drink elke ochtend een klein beetje op een nuchtere maag
- Als de fles bijna leeg is kun je het weer vullen met water voor een tweede gang
- Voor een derde gang is het beter de bieten weg te gooien, maar wel een klein beetje vocht te bewaren zodat de fermentatie sneller opgang komt
Je kunt wat spelen met de smaak door wat citroensap of gemberrasp aan de kvass toe te voegen. De kvass krijgt dan een lekkere frisse smaak. Het is niet aan te raden om de kvass te starten met melkzuur bacteriën, omdat deze melksuiker nodig hebben om te groeien.