web
statistics

Gefermenteerde voeding gezond: Bieten Kvass recept

bietenGefermenteerd voedsel is een bron van gezondheid voor het lichaam. Dure probiotische drankjes zijn helemaal niet nodig met dit recept van de bieten kvass.

De kvass is een gefermenteerde drank waarvan het recept afkomstig is uit het oosten van Europa, Ukraine en Rusland. In Rusland wordt deze drank dagelijks gedronken. De kvass staat daar bekend als een ware tonicum voor de gezondheid. Bieten staan ook al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige werking en dit gecombineerd met de fermentatie zal je gezondheid een flinke duw in de goede richting geven.

Gefermenteerde voeding heeft in de oude tijden een vaste plek gehad om te conserveren. De voeding wordt voorverteerd waardoor anti-nutriënten verdwijnen en het daardoor makkelijker voor ons is te verteren.

Voorbeelden van gefermenteerd voedsel:

 • Kefir
 • Yoghurt
 • Zuurkool
 • Augurken
 • Zuurdesembrood
 • Kombucha
 • Wijn
 • Bier
 • Azijn
 • Kaas
 • Sojasaus
 • Cacao
 • Tempeh

Voordelen van gefermenteerde voedingsmiddelen:

 • Aanvulling op de darmbacteriën
 • Minder maag en darmklachten
 • Vermindert het prikkelbaar darm syndroom
 • Een bron van vitamines door de bacteriën geproduceerd
 • Werkt goed tegen candida
 • Een bron van enzymen die de spijsvertering helpen
 • De houdbaarheid verbetert
 • De smaak verbetert
 • Verbetert de flora in de mond
 • Het is goedkoop te bereiden

Kvass

Recept Russische Biet Kvass

Ingrediënten

 • 1 grote of 2 kleine biologische bieten
 • 1 glazen fles met dop
 • ½ theelepel (Keltisch) zeezout
 • (gefilterd) water

Bereiding

 1. Boen de bieten helemaal schoon
 2. Snij de bieten in stukjes van 1cm bij 1cm
 3. Doe de stukjes biet daarna in de glazen fles
 4. Vul de fles met het water
 5. Doe er een halve theelepel zeezout bij
 6. Sluit de fles met de dop
 7. Laat de Kvass 2 – 4 dagen staan op kamertemperatuur
 8. Drink elke ochtend een klein beetje op een nuchtere maag
 9. Als de fles bijna leeg is kun je het weer vullen met water voor een tweede gang
 10. Voor een derde gang is het beter de bieten weg te gooien, maar wel een klein beetje vocht te bewaren zodat de fermentatie sneller opgang komt

Je kunt wat spelen met de smaak door wat citroensap of gemberrasp aan de kvass toe te voegen. De kvass krijgt dan een lekkere frisse smaak. Het is niet aan te raden om de kvass te starten met melkzuur bacteriën, omdat deze melksuiker nodig hebben om te groeien.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

43 gedachten over “Gefermenteerde voeding gezond: Bieten Kvass recept”

  • Beste Juglen,

   Heb ik het goed begrepen dat als je Yakult s’morgens in neemt
   je niet de Kvass kunt innemen.
   Mag je het wel s’vonds innemem?

   Hartelijke groet.
   Willy Bosker.

   • Ik zou sowieso geen Yakult nemen ivm plastic verpakking, zoetstoffen en suiker, maar ze kunnen prima gecombineerd worden. Ik zou het ‘s morgens innemen zodat het voedsel de culturen over je darmen kan verspreiden.

 1. Het is ook belangrijk om naast de bieten de pot goed schoon te maken met kokend water. Anders is er meer kans dat het gaat rotten in plaats van fermenteren.
  Mijn favoriete gefermenteerde dingen staan niet op de lijst: tempeh en kimchi.

 2. Juglen, Kan Molkosan van A.Vogel ook toegevoegd worden in het rijtje met voorbeelden van gefermenteerd voedsel??
  Wat vind je trouwens van het produkt Molkosan? Effectief middel om de gezondheid te ondersteuenen of verbeteren??

  • Molkosan is wel op basis van koeienmelk, dus voor mensen met het paleodieet niet geschikt. Ook is het niet afkomstig van biologische grasgevoerde koeien, dus ook dan ben ik op mijn hoede. Ik heb geen ervaring met het product, maar ik vermijd persoonlijk melkproducten, maar ben ook bloedgroep O. Als het goed voelt voor jou, dan is het product voor jou wel goed want A. Vogel maakt goede producten!

   • Molkozan kan je niet gebruiken dacht ik want daar is het leven uitgehaald door pasteurisatie. Kan dus niet als starter gebruikt worden normaal gezien.

 3. Ik maak wel vaker gefemeteerde bietensap je heb ook veriant bieten en met wat fruit in femeteren ik vind lekker en reinigend die recepten staan vooral op de Amerikaanse sites zoalsbij gaps Weston price en Paleo . kombucha is ook super lekker .je heb ook recepten om kokosmelk te femeteren tot yoghurt maar dat is tot nu steeds mislukt.

 4. Dag Juglen, weer een leerzaam artikel, mijn dank hiervoor.
  Ik vroeg me af of je misschien een artikel zou kunnen maken over de ‘gezondste soorten’ kaas en de minder gezonde? Welke kun je het beste eten, hoe en waarom? Zou voor mij heel interessant zijn om te weten!

  Ik ben benieuwd:-)

  Keep up the good work
  groetjes,
  Linda

  • Dankje, daar kan ik wel leuke dingen over zeggen dus ik zet het op mijn lijstje!

 5. Het gefilterde water? Ik heb gehoord dat het leidingwater straks vervuild zal zijn door de landbouwgiffen en stoffen deze schijnen niet uit het water te filteren. Ik lees hier voor het bieten recept gefilterd water maar ook daar lees ik weer de nodige gedonder mee. Ik heb er niet zoveel behoefte aan om met open ogen bedonderd te worden..

  Weet iemand wat nu echt gefilterd water is waar nog wel de stoffen die we wel nodig hebben ik dacht bv Jodium dat aan leidingwater is toegevoegd. Ik lees het graag van iemand? groetjes

  • Het beste is natuurlijk bronwater uit de bergen, maar hier thuis filter ik het water met een Brita OnTap waterfilter. Het filtert ook de mineralen eruit, dus die vul ik weer aan met Keltisch Zeezout.

 6. Bedankt Juglen voor uw biet kvass recept. Het is bij mij goed gelukt en er staat er weer eentje te werken. Heb je al eens geprobeerd om stukjes gember mee te laten fermenteren voor een andere smaak? Zou dat iets doen aan de kwaliteit van de kvass?

  • Ik heb het zelf nog niet met gember geprobeerd, maar het zal er nog lekkerder en gezonder op worden. Ga ik bij de volgende lichting eens proberen!

 7. Ik doe altijd de rauwe bieten in een sapcentrifuge, en komt er echt als sap uit, en daar kan je dan ook het water en toevoegingen aan brengen.
  Lijkt mij nog beter, en je hoeft niks weg te gooien

 8. O, én voordat ik het vergeet, ik doe er meestal ook een thee lepeltje kurkuma in (geel-wortel) tevens een goede lever reiniging.

 9. Hoe zie je als de fermentatie klaar is en moet je het daarna in de koelkast bewaren? En hoe lang blijft het houdbaar. Wel een paar vragen, maar graag even antwoord. Alvast bedankt!

  • Ik laat het meestal 4 – 5 dagen op kamertemperatuur fermenteren, daarna gaat het de koelkast in!

 10. Hoe zie je of de fermentatie klaar is? Moet je het daarna in de koelkast bewaren? En hoe lang is dit houdbaar?

  Alvast bedankt!!

 11. Ik heb nu gember mee laten fermenteren met de rode biet en de smaak is veel zachter. Veel mensen houden niet van de sterke bietensmaak en dat kan voor hen een oplossing zijn om toch te genieten van het gefermenteerd sap. Hoe meer gember hoe zachter en ik vind hoe fijner van smaak.

 12. Brita OnTap waterfilter Juglen ik heb ervoor gekeken,ik zie dat de ene filter gewoon kalk doorlaat en de volgende geen medicijnen of andere stoffen eruit filter! en dat zijn nu net de dingen die ik er het liefst niet in heb, medicijnen, landbouwgif enz.. Welke zou er nu wel echt doen wat die moet filteren. Alvast bedankt Groet Bren

  Na jaren lang de waterkan te hebben gebruitk dacht ik slim te zijn en kocht deze tap voor de kraan en na 2 jaar gebruik kom ik er op nare mannier achter dat deze dus NIET ONTKALKT!! dus let op hier zit geen anti klak filter in en dus komt er gewoon kalkaanslag in je aparatuur!

  De Brita patronen zuiveren geen medicijnen uit water. Hiervoor zijn zeer specifieke filters nodig welke u als consument vaak niet kunt krijgen en alleen aan laboratoria of zuiveringsbedrijven worden verkocht.

 13. je kunt die stukjes ook in een smoothy verwerken.
  ik maak om de 4 dagen ca. 2 liter smoothy, waar ik ook rode bietjes in verwerkt; die wordt dus al autom. gefermateert, lees ik hiero.,
  goed op een bevestiging te horen.

 14. Heb gehoord dat het t beste is de bieten kvass 2 jaar te laten fermenteren ivm aanwezig oxaalzuur…
  En hoe zit t met nitraten die omgezet worden in nitraat en mogelijk in nitrosamine wat weer kankerverwekkend is. Is dat er door de fermentatie uit of volstaat vit C dan?

  • 2 jaar? Dan is de boel vergaan hoor! Bedoel je misschien 2 dagen?

   Als je kiest voor biologische bieten dan is de hoeveelheid nitraat dusdanig laag dat dit geen risico is voor je gezondheid…

 15. Ik gebruik als extra filter in de Britakan een zakje met Zeolietbrokken; dit filtert wel de zware metalen eruit en waarschijnlijk ook de medicijnresten.Wordt verkocht als filtermateriaal voor vijvers.
  Na 3 maanden het zakje een nacht in zout water leggen en afspoelen het is dan weer geregenereerd.In poedervorm kun je het ook als Detox gebruiken.

 16. Wat een onzin die bieten kvass en nog wel een idee uit Rusland. Ze drinken daar veel wodka en ontgiften dan hun lichaam met bietensap.

  Bieten, wortelen, komkommer, bleek- of knolselderij in de blender (een sapcentrifuge houdt teveel pulp incl. de vezels achter)
  Daarbij een 1/2 thl. temoe lawak poeder, knoflook en gember, een scheutje appelazijn, water natuurlijk en proost!

 17. Hallo Juglen,

  Dankjewel voor dit recept.
  Ik heb er nu al een paar dagen lekker van gedronken en ik heb direct enthousiast nog twee flessen gemaakt.
  Wel heb ik nog een paar vragen:
  – wat te doen met de dobbelsteentjes na afloop? Opeten, mee opdrinken of weggooien?
  – kan het niet sneller en beter in de blender?
  – de bieten wel of niet schillen?

  Alvast dankjewel voor je reactie en succes met je website.

 18. Bij mij kwam er een laag schimmel op, of is dat juist de bedoeling. Want de sole waar het in zit, gaat niet bederven.

  • Er ontstaat schuim die op schimmel lijkt. Als ik er aan ruik, is het geen schimmel. De schuim haal ik weg met een lepeltje. Vervolgens draai ik de fles een paar keer ondersteboven, omdat het meest donkerrode bij de bodem zit. Dan komt alles los van de bodem. De donkerrode kleur komt dan ook naar boven.

 19. Hoi Juglen,

  Ik las een paar dagen terug dat groenten fermenteren bij een temperatuur tussen 17 en 40 gr. Maar als je die groenten (in mijn geval Zuurkool) dan in de koelkast zet gaan de probiotica dan niet dood? Ik heb het er toch maar op gegokt door het in de koelkast te zetten, want het fermenteert hardstikke snel.

  En is het zo dat witte kool bij een temperatuur van 23 gr al veel sneller fermenteert dan bij een temperatuur van 19 gr?

  Zou geweldig zijn als je hier antwoordt op kunt geven.

 20. Je recept klopt niet Juglen, er moet juist wel melkwei in anders gaat het geen goede fermentatie aan met de bieten.
  Hieronder het originele recept.

  Beet kvass
  Recept voor 2 liter
  3 middelgrote biologische rode bieten, geschild en klein gemaakt in grovere stukken.
  kwart beker melkwei
  1 eetlepel zeezout
  gefilterd water

  Doe de bieten de melkwei en het zout in een pot van 2 liter. Vul dan gefilterd water er bij tot de pot vol is. Roer dit goed en draai de deksel er goed op. Laat het nu 2 dagen op kamertemperatuur staan voordat het in de ijskast gezet kan worden.
  Als de meeste vloeistof opgedronken is kun je de pot nog eens met water bijvullen en nog eens 2 dagen op kamertemperatuur laten staan. Het resulterende brouwsel zal een beetje minder sterk zijn dan dat van de eerste keer. Maar na het tweede brouwsel moet men de bieten weggooien en met nieuw materiaal beginnen. Je kunt echter wat van de vloeistof bewaren en dit als entstof gebruiken in plaats van de melkwei.

  Opmerking: Gebruik geen geraspte bieten bij de bereiding van dit bietentonicum. Als de bieten namelijk geraspt zijn, dan komt er te veel sap uit, die resulteert in een te snelle fermentatie die eerder de vorming van alcohol bevordert in plaats van melkzuur.

  Bron: uit het boek van Sally Fallon ‘Nourishing Traditions’.

 21. Ik heb de Kvass ook gemaakt volgens het recept uit Nourishing Traditions.
  De smaak van het fermenterende vind ik echt heerlijk!
  Maar nu is hij na een aantal dagen een beetje dikkig geworden, lijkt wel slijmerige substantie.
  Iemand hier bekend mee? En kan ik het nog drinken??

  Voor Agnes Schouten:
  Het gaat juist om het fermenteren in deze Kvass: het heilzame van de probiotische bacteriën door het fermenteren!! In de tweede plaats alleen de voedingsstoffen uit de biet.

 22. Ik heb gelezen dat augurken tegenwoordig helemaal niet meer zijn gefermenteerd maar dat ze zijn ingelegd in azijn? Ik was van plan iedere dag een paar augurken te eten omdat het gezond zou zijn maar ik vraag me nu af of dit wel zo een goed plan is. Wie weet of deze informatie klopt?

  • Klopt, ik denk dat als je goed zoekt, je dan nog wel echte gefermenteerde augurken kunt vinden. Anders zelf fermenteren?

 23. Probleem met gefermenteerde producten zijn wel de biogene aminen, afbraakproducten van aminozuren. Deze kunnen allerlei ontregelingen geven als diarree, hartkloppingen en ‘psychische’ ontregelingen. Dit laatst tussen haakjes want een echte scheiding tussen lichaam en psyche bestaat niet. Had zelf hevige angsten totdat ik de kaas liet staan.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend