web
statistics
Hoofdpagina » Nieuws » Gezond eetpatroon geassocieerd met een betere zaadkwaliteit

Gezond eetpatroon geassocieerd met een betere zaadkwaliteit

In een onderzoek bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen bleek dat een gezonder eetpatroon samenhing met een kleinere kans op een abnormaal lage spermaconcentratie. Gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C en lycopeen zijn gelinkt aan een betere spermakwaliteit, terwijl voedingsstoffen zoals alcohol, transvetten en veel verzadigde vetten juist kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit. In dit onderzoek werden 254 Iraanse mannen tussen 18 en 55 jaar onderzocht. Hun eetpatroon werd beoordeeld aan de hand van vragenlijsten en hun spermakwaliteit werd gemeten. De onderzoekers keken naar zowel gezonde als ongezonde voedingsstoffen. Uit de resultaten bleek dat mannen met het gezondste eetpatroon 61% minder kans hadden op een abnormaal lage spermaconcentratie in vergelijking met mannen die het minst gezond aten.

In deze studie is onderzocht of een gezond voedingspatroon invloed heeft op de spermakwaliteit bij onvruchtbare mannen. Gezonde voeding, zoals voedingsvezels, vitamine C en lycopeen, kan de spermakwaliteit verbeteren, terwijl ongezonde voeding zoals verzadigde vetten, transvetten en alcohol de kwaliteit vermindert.

De onderzoekers bestudeerden 254 Iraanse mannen met onvruchtbaarheid tussen de 18 en 55 jaar. Ze keken naar de relatie tussen de Healthy Eating Index (HEI) en spermakwaliteit. Ze vroegen de deelnemers naar hun voedingsgewoonten en bestudeerden hun sperma op concentratie, volume, beweeglijkheid en normale vorm.

De HEI-scores zijn gebaseerd op 9 gezonde en 4 ongezonde voedingscomponenten. De onderzoekers hielden rekening met factoren zoals leeftijd, calorie-inname, BMI, huwelijksduur, opleiding, lichaamsbeweging, alcoholconsumptie en rookgedrag.

Uit de resultaten bleek dat mannen met het gezondste eetpatroon (hoogste HEI-score) 61% minder kans hadden op een abnormaal lage spermaconcentratie in vergelijking met mannen met het minst gezonde eetpatroon (laagste HEI-score).

Een andere recente studie zag een verband tussen een lage vitamine D-status bij de man en onvruchtbaarheid. Bij een zwangerschapswens is het daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen (bron: Examine.com).

Originele studie: Leilami K, Zareie A, Nouri M, Bagheri M, Shirani M. The association between healthy eating index score with semen parameters in infertile men: A cross-sectional study. Int J Reprod Biomed. 2022;20(11):931-940.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: