web
statistics

Gezond zout, goed of fout?

Keltisch ZeezoutDe gangbare gedachte de laatste jaren is dat zout een stille sloper zou zijn. Klopt dit wel of zit er ook een andere kant aan het verhaal?

Zouten zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Als je een paar dagen ziek bent geweest, dan kun je behoorlijk opknappen van een kopje bouillon. Zout bevat een aantal essentiële mineralen en spoorelementen. Enkele hiervan noemen we ook wel elektrolyten en die zorgen voor een goede prikkeloverdracht van de zenuwen. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als je deze niet binnenkrijgt, de concentratie zal al snel gaan afnemen. Als je veel water drinkt, dan plas je heel veel mineralen en elektrolyten uit, waardoor per saldo  je gezondheid afneemt in plaats van toeneemt. Door het toevoegen van het juiste zout zal je lichaam je dankbaar zijn en zal je concentratievermogen toenemen.

Welk zout?

In Nederland zijn we erg bescheiden als het om zout gaat. In de supermarkt zijn alleen bewerkte vormen van zout verkrijgbaar, te herkennen aan het feit dat ze zeer wit van kleur zijn. Natuurlijk zout is minder wit van kleur. Zelfs zeezout heeft een bewerking ondergaan en bestaat slechts uit Natriumchloride. Wanneer zout slechts bestaat uit deze twee elementen en ontdaan is van de overige 82, zal dit je lichaam schaden. De natuur gaat uit van het geheel en een samenhang daarin. Als we nu strikt Natriumchloride (NaCl) tot ons nemen dan zal het eenmaal in het lichaam weer opzoek gaan naar de mineralen die ontbreken om weer een harmonie te vormen. Dit lenen kost je lichaam dus mineralen. Het beste is om te kiezen voor compleet zout dat de mineralen in je lichaam aanvult in plaats van ontneemt. Er zijn velen soorten zout: zo is er Himalaya zout, tafelzout,  oerzout en Keltisch zeezout. Oerzout en Hymalaya zout zijn landzouten en inferieur. Keltisch zeezout is het natriumarmste zout ter wereld. Dit komt doordat het zeewater dat afkomstig is van de Atlantische zeestroom een samenwerking aangaat met de zure kleibodem van de Keltische zoutmoerassen. Bij deze Keltische methode wordt er geen gebruikt gemaakt van metaal zodat het zout in een natuurlijke staat blijft. Daarnaast wordt het zongedroogd en is daarmee met recht een zonproduct dat echt lichtkracht met zich meedraagt. Himalaya zout bestaat voor 97% uit Natriumchloride en is door jarenlange afgeslotenheid met de buitenwereld een deel van de lichtkracht verloren die het ooit bezat. Keltisch zeezout bevat 84 mineralen en spoorelementen. Het derde mineraal van zeezout is magnesium en dat verlaagt sterk de bloeddruk. Als we dus spreken over bloeddruk verhogend zout dan hebben we het over het standaard tafelzout zoals we die in de Nederlandse supermarkten aantreffen.

De zouten in de supermarkt zijn sterk bewerkt en bestaan slechts uit Natrium en Chloride. Je kunt dit zout herkennen aan de witte kleur en de meestal fijne structuur. Maar pas op, ook de grove kan sterk bewerkt zijn. Goede kwaliteit zout is lichtgrijs en wat nattig. In het buitenland, zelfs in België, is de keuze in zout veel ruimer dan we in Nederland aantreffen.

Zeezout opgelost in water is sterk alkalisch en kan helpen het lichaam de juiste zuur-basen balans te laten behouden.

Sole

Je kunt een Sole maken van Keltisch zeezout door een glazen (jam)pot voor 1/3e te vullen met zout en 2/3e met water. Dit mengsel goed schudden en als er dan een dun laagje op de  bodem met zout verschijnt wil dit zeggen dat het water is verzadigd van de zout. Deze verzadiging treedt op vanaf 26%.

Als de sole tot stand is gekomen dan kun je deze gebruiken door dagelijks een theelepel van de zoutoplossing in de ochtend en avond aan een glas water toe te voegen. Misschien dat je even moet wennen, maar ik zelf wil niet anders meer. Zonder zeezout vind ik een glas water saai en ik wil juist de zachte smaak ervaren. Zorg wel dat je de zoutoplossing bewaart op een koele en donkere plek om algenvorming te voorkomen.

http://youtu.be/GuNxLIqqUz4

Toepassingen

De toepassingen van zeezout zijn erg breed, naast dat je het kunt drinken in de eerder genoemde zoutoplossing, kun je het ook gebruiken voor het mineraliseren van je tuin. Het bodemleven wordt gevoed en kan zorgen voor planten die voller en gezonder zijn omdat het meer mineralen bevat. De juiste verhouding is 1 theelepel op 5 liter water.

Het is niet alleen voedend voor de planten, ook dieren zijn dol op goede kwaliteit zout. Ze voelen waarschijnlijk intuïtief aan dat het zout helende krachten en mineralen bezit.

Er zijn ook mensen die dagelijks met enkele korreltjes zout hun tanden poetsen en ervaren dat de kwaliteit van hun gebit erop vooruit gaat. Er zijn zelfs meldingen van wittere tanden.

Het mineraliseren van je lichaam heeft als voordeel dat je vitamines beter kunt opnemen. Let er wel op dat je naast mineralen voldoende vetten tot je neemt, de opnameketen van het menselijk lichaam werkt als volgt: je hebt vetten nodig om mineralen op te kunnen nemen en mineralen om vitamines op te kunnen nemen.

Naast de vele gezondheidsvoordelen van echt zeezout, smaakt het zout ook ontzettend lekker. Het heeft een rijke smaak en voegt echt iets toe waardoor het gebruik van andere smaakstoffen niet of nauwelijks nodig is.

Het Keltisch zeezout is er in meerdere varianten. Zo is er de fijne “fleur de sel” en de klassieke grove. De fleur de sel kan gebruikt worden op de tafel en is fijn van structuur. Dit zout wordt met de hand van de bassins geschept, waar het op het water drijft. De grove variant is te grof voor tafelgebruik en kan daarom beter toegepast worden in het water waar pasta, aardappels of groente in gekookt worden.

Ik hoop dat je vanaf nu kiest voor een goede kwaliteit zout, want dit werkt zeer helend. Het is een groot nadeel dat er ontzettend veel kunstmatig fabriekszout aan het eten wordt toegevoegd dat te vinden is in de supermarkt. Hier wordt gebruik gemaakt van inferieur en arm zout dat de gezondheid schaadt. Het arme zout wil in het menselijk lichaam weer compleet worden en onttrekt om deze reden de mineralen aan het lichaam en het skelet.

Lees meer:
Interview Mike Donkers over Zout door Juglen Zwaan (Mp3)
10x beter over zout

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

18 gedachten over “Gezond zout, goed of fout?”

 1. Dag Juglen,

  Sinds een week of twee gebruik ik Keltisch zeezout (sole) zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Daarnaast ben ik gestopt met alle andere preparaten. En dat waren een heleboel. Ik voelde me echt verlost, en lichamelijk sterk en gezond. Keltisch zeezout voelt echt supergoed. Echter, ik heb nu een paar dagen last van een bloedneus. Kan dit door het zout liggen?

  Ik hoor het graag. Constance

 2. Juglen, ik vraag me al even af of er verschil is tussen Keltisch zeezout en het zout dat je in Frankrijk en België in de supermarkt kunt kopen onder de naam gros sel de Guérande. Volgens mij is het gelijk: Keltisch zeezout komt tenslotte ook uit de Guérande (Bretagne), de kleur is nog net iets grauwer en het is ook vochtig, en ik proef ook geen verschil in smaak. Op de zak o.a.: niet gespoeld of geraffineerd, op traditionele wijze met de hand geoogst. Rest de prijs: ik koop een kilo voor ongeveer 1 euro 30.

  Weet jij het? Dank je voor je reactie, Joke

  • Daar is weinig verschil tussen. Tegenwoordig is het zout ook al in de biologische winkels te koop voor 2 euro per zak. Via Breizh Import koop je wel zout van één zoutboer dat alles met de hand doet en ook echt van één boer is.

  • Dat raad ik niet aan. Bruizend water bevat koolzuur en dat werkt verzurend op het lichaam…

 3. ik heb trouwens keltisch zeezout van de tuinen. Maar die is gezuiverd….Kan ik die ook gebruiken voor sole of niet

 4. Is het maken van sole beter dan gewoon een klein beetje keltisch zeezout toevoegen aan een glas water? Dit lijkt me namelijk net zo makkelijk?

  • Nee, is niet de bedoeling. De hoeveelheid mineralen verschilt per korrel zout, daarom beter sole maken. Dan weet je zeker dat je een gelijke hoeveelheid mineralen in de vloeistof hebt.

 5. Hallo Juglen,

  Is een zoutoplossing met Keltisch zout ook raadzaam bij vasten?

  groet,
  Henk

 6. Hallo, Ik gebruik een poos al sole en voel me goed ,toch neemt mijn hoofdpijn toe en ben al zeer gevoelig voor hoofdpijn vanwege ongeval.Ik kan niet achterhalen waar ineens die vele hoofdpijn vandaan komt en vraag mij af of sole hierbij een rol speeld in die zin dat het mijn hoofdpijn verergert .Ik gebruik s’morgens één groot glas water op nuchtere maag met een theelepel sole. Ben nu even gestopt met dit water en de hoofdpijn mindert.
  Graag en reactie en zijn er meer soortgelijke ervaringen.

  • Ik zou het in een keukenkastje zetten, voedingsstoffen worden beter opgenomen als het op kamertemperatuur is.

Reacties zijn gesloten.