Giftige stoffen in maandverband en tampons

yoniIk denk dat het nu zo’n twee maanden geleden is dat ik er door mijn vriendin op uit werd gestuurd om maandverband te halen. De biologische winkel is voor mij een eindje rijden en bovendien word ik geconfronteerd met hoge parkeerkosten. Om deze reden bezocht ik de lokale reguliere supermarkt. Steeds vaker hebben grote supermarktketens ook natuurlijke alternatieven in het assortiment. Dat geldt niet voor de vrouwelijke hygiëne producten, kwam ik achter. Na een studie ultra-thin-dry met en zonder vleugels kwam ik erachter dat ik daar niks te zoeken had. Ik wil namelijk alleen natuurlijke producten voor mijn vriendin, waarom dat zal ik je vertellen.

Op groenten en fruit treffen we geen etiket aan met ingrediënten. Toch zitten er behoorlijke hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen in. Zoveel zelfs, dat 5 van de 8 Nederlanders aantoonbaar bestrijdingsmiddelen in de urine heeft. Aangezien bestrijdingsmiddelen als doel het doden van insecten en onkruid hebben, kan dit nooit gezond zijn voor het menselijk lichaam. Zoals met groenten en fruit is het ook met de vrouwelijke verzorgingsproducten. Op tampons en inlegkruisjes staan geen ingrediënten vermeld, maar zitten toch vol met stoffen die je niet bij je intieme deel wilt hebben!

Mogelijke in maandverband & tampons aanwezige bijproducten:

 • Dioxines
 • Petrochemische producten
 • Chloor
 • Ftalaten
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Asbest
 • Kunstmatige kleurstoffen
 • Polyester
 • Lijm
 • Polyethyleen (PET)
 • Polypropyleen
 • Propyleenglycol (PEG)

Als je bedenkt dat de gemiddelde vrouw tussen de 10.000 – 15.000 tampons in haar leven gebruikt, dan wil je bovengenoemde stoffen liever niet in je vagina hebben. Blogster Tess van Olst heeft een aantal producenten van tampons, maandverband en inlegkruisjes gebeld met de vraag waarom ze niet transparant zijn over de ingrediënten van hun producten. Het antwoord was dat het niet verplicht is. Hetzelfde zien we bij bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

Dioxine is een bijproduct van chloor en kan de hersenwerking ernstig belemmeren (1). Ook is het een enorme belasting voor de lever (2). De World Health Organisation noemt  het zware toxines met kankerverwekkende eigenschappen. Bestrijdingsmiddelen, ftalaten en plastics kunnen hormoon verstorende effecten hebben met ziekte en overgewicht als gevolg. Chloor wordt toegepast om het katoen te bleken waardoor schadelijke dioxines vrij kunnen komen.

De vraag is natuurlijk waarom deze ingrediënten een probleem zijn want je eet het toch niet op? Het antwoord ligt in het feit dat onze huid opneemt wat je erop smeert. Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Denk aan een nicotinepleister of progesteroncrème, het wordt allemaal opgenomen in de bloedbaan. De vaginawand is zeer dun en heel goed doorbloed, waardoor het orgaan extreem absorberend is.

In reguliere maandelijkse verzorgingsproducten zit ook rayon, een bijproduct van houtzaagsel en houtpulp. Het heeft zeer absorberende eigenschappen, maar is helaas ook een drager van de nodige toxines. Kleine deeltjes rayon kunnen via de tampon in je vagina achterblijven en opgenomen worden door je lichaam.

Zowel rayon als cellulose ademen zeer matig tot slecht. Het beste is om biologische katoen te gebruiken. Het ademen gaat bacterievorming tegen. Biologische katoen is ook nog eens vrij van bestrijdingsmiddelen. Bij de productie van katoen gebruikt de reguliere teelt namelijk nogal wat bestrijdingsmiddelen om onkruid en insecten te doden. Ook is katoen vaak genetisch gemanipuleerd. Voor menselijk consumptie zijn genetisch gemanipuleerde producten in de EU verboden, voor non-food ligt dat heel anders.

De contaminatie van reguliere maandelijkse hygiëneproducten lokt bij steeds meer vrouwen klachten en allergieën uit. De officiële term die de dokter dan in dat geval gebruikt is contactdermatitis.

Klachten bij synthetische tampons en inlegkruisjes:

 • Branderig gevoel
 • Pijn
 • Jeuk
 • Roodheid
 • Afscheiding
 • Eczeem

Het is sowieso verstandig om te kiezen voor tampons, inlegkruisjes en maandverband met een niet al te absorberend vermogen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar het kunnen anders broeihaarden van bacteriën worden wanneer ze een te groot absorberend vermogen hebben. Er zijn genoeg gevallen bekend van vrouwen die zichzelf op deze manier hebben vergiftigd door middel van een zogenaamde Toxic Shock Syndrome (afgekort TSS). Een TSS kan optreden als de bacteriën gaan woekeren. Meestal zijn dat dan de bacteriën streptococcus en staphylococcus. Om dit te voorkomen kun je het beste in de nacht geen tampon dragen, maar een inlegkruisje. Regelmatig verwisselen is ook erg belangrijk.

Een ander probleem van maandverband en tampons is de enorme berg afval. Een vrouw menstrueert ongeveer 420 keer in haar leven. Dat zijn dus niet alleen de eerdergenoemde 10.000 – 15.000 tampons, maar ook nog eens 7500 – 10.000 inlegkruisjes. Ook worden inlegkruisjes en maandverband tegen incontinentie gebruikt. Meestal zijn tampons en inlegkruisjes omwille van de hygiëne en draagbaarheid individueel verpakt. Als de gebruikte producten dan plastic bevatten, dan verergert dit het probleem van de plasticsoep die alsmaar toeneemt. Sommige vrouwen kiezen dan voor een cupje of uitwasbare materialen van hennep of katoen. Dit zijn serieuze opties, maar voor onderweg wellicht een gedoe.

Yoni-the-toxic-free-option-onlyBij het zoeken naar een oplossing kwamen we via TEDX bij het kersverse merk Yoni uit. De naam Yoni is niet zomaar toevallig uitgekozen, het is Sanskriet voor vagina. De makers hebben als missie om chemicaliën bij de vagina weg te houden. De bedenkers van Yoni zijn twee vrouwen die klachten hadden bij het gebruik van reguliere maandelijkse verzorgingsproducten en konden geen goede alternatieven in de supermarkt vinden. Ze besloten een crowdfundingsactie op te zetten, en met veel succes! Inmiddels hebben ze het voor elkaar gekregen om 100% biologische tampons en inlegkruisjes te maken. Het enige nadeel is dat het nog bijna nergens verkrijgbaar is. Het doel is om dit merk in elke supermarkt te krijgen, maar tot die tijd zal het online moeten. Om het je makkelijk te maken hebben we de 4 producten ook aan onze webwinkel toegevoegd. Probeer het ook en ontvang nu tijdelijk 1 euro korting op je bestelling met de code “Yoni”:

Yoni-tampons-en-maandverband

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.