web
statistics

Giftige stoffen in maandverband en tampons

yoniIk denk dat het nu zo’n twee maanden geleden is dat ik er door mijn vriendin op uit werd gestuurd om maandverband te halen. De biologische winkel is voor mij een eindje rijden en bovendien word ik geconfronteerd met hoge parkeerkosten. Om deze reden bezocht ik de lokale reguliere supermarkt. Steeds vaker hebben grote supermarktketens ook natuurlijke alternatieven in het assortiment. Dat geldt niet voor de vrouwelijke hygiëne producten, kwam ik achter. Na een studie ultra-thin-dry met en zonder vleugels kwam ik erachter dat ik daar niks te zoeken had. Ik wil namelijk alleen natuurlijke producten voor mijn vriendin, waarom dat zal ik je vertellen.

Op groenten en fruit treffen we geen etiket aan met ingrediënten. Toch zitten er behoorlijke hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen in. Zoveel zelfs, dat 5 van de 8 Nederlanders aantoonbaar bestrijdingsmiddelen in de urine heeft. Aangezien bestrijdingsmiddelen als doel het doden van insecten en onkruid hebben, kan dit nooit gezond zijn voor het menselijk lichaam. Zoals met groenten en fruit is het ook met de vrouwelijke verzorgingsproducten. Op tampons en inlegkruisjes staan geen ingrediënten vermeld, maar zitten toch vol met stoffen die je niet bij je intieme deel wilt hebben!

Mogelijke in maandverband & tampons aanwezige bijproducten:

 • Dioxines
 • Petrochemische producten
 • Chloor
 • Ftalaten
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Asbest
 • Kunstmatige kleurstoffen
 • Polyester
 • Lijm
 • Polyethyleen (PET)
 • Polypropyleen
 • Propyleenglycol (PEG)

Als je bedenkt dat de gemiddelde vrouw tussen de 10.000 – 15.000 tampons in haar leven gebruikt, dan wil je bovengenoemde stoffen liever niet in je vagina hebben. Blogster Tess van Olst heeft een aantal producenten van tampons, maandverband en inlegkruisjes gebeld met de vraag waarom ze niet transparant zijn over de ingrediënten van hun producten. Het antwoord was dat het niet verplicht is. Hetzelfde zien we bij bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

Dioxine is een bijproduct van chloor en kan de hersenwerking ernstig belemmeren (1). Ook is het een enorme belasting voor de lever (2). De World Health Organisation noemt  het zware toxines met kankerverwekkende eigenschappen. Bestrijdingsmiddelen, ftalaten en plastics kunnen hormoon verstorende effecten hebben met ziekte en overgewicht als gevolg. Chloor wordt toegepast om het katoen te bleken waardoor schadelijke dioxines vrij kunnen komen.

De vraag is natuurlijk waarom deze ingrediënten een probleem zijn want je eet het toch niet op? Het antwoord ligt in het feit dat onze huid opneemt wat je erop smeert. Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Denk aan een nicotinepleister of progesteroncrème, het wordt allemaal opgenomen in de bloedbaan. De vaginawand is zeer dun en heel goed doorbloed, waardoor het orgaan extreem absorberend is.

In reguliere maandelijkse verzorgingsproducten zit ook rayon, een bijproduct van houtzaagsel en houtpulp. Het heeft zeer absorberende eigenschappen, maar is helaas ook een drager van de nodige toxines. Kleine deeltjes rayon kunnen via de tampon in je vagina achterblijven en opgenomen worden door je lichaam.

Zowel rayon als cellulose ademen zeer matig tot slecht. Het beste is om biologische katoen te gebruiken. Het ademen gaat bacterievorming tegen. Biologische katoen is ook nog eens vrij van bestrijdingsmiddelen. Bij de productie van katoen gebruikt de reguliere teelt namelijk nogal wat bestrijdingsmiddelen om onkruid en insecten te doden. Ook is katoen vaak genetisch gemanipuleerd. Voor menselijk consumptie zijn genetisch gemanipuleerde producten in de EU verboden, voor non-food ligt dat heel anders.

De contaminatie van reguliere maandelijkse hygiëneproducten lokt bij steeds meer vrouwen klachten en allergieën uit. De officiële term die de dokter dan in dat geval gebruikt is contactdermatitis.

Klachten bij synthetische tampons en inlegkruisjes:

 • Branderig gevoel
 • Pijn
 • Jeuk
 • Roodheid
 • Afscheiding
 • Eczeem

Het is sowieso verstandig om te kiezen voor tampons, inlegkruisjes en maandverband met een niet al te absorberend vermogen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar het kunnen anders broeihaarden van bacteriën worden wanneer ze een te groot absorberend vermogen hebben. Er zijn genoeg gevallen bekend van vrouwen die zichzelf op deze manier hebben vergiftigd door middel van een zogenaamde Toxic Shock Syndrome (afgekort TSS). Een TSS kan optreden als de bacteriën gaan woekeren. Meestal zijn dat dan de bacteriën streptococcus en staphylococcus. Om dit te voorkomen kun je het beste in de nacht geen tampon dragen, maar een inlegkruisje. Regelmatig verwisselen is ook erg belangrijk.

Een ander probleem van maandverband en tampons is de enorme berg afval. Een vrouw menstrueert ongeveer 420 keer in haar leven. Dat zijn dus niet alleen de eerdergenoemde 10.000 – 15.000 tampons, maar ook nog eens 7500 – 10.000 inlegkruisjes. Ook worden inlegkruisjes en maandverband tegen incontinentie gebruikt. Meestal zijn tampons en inlegkruisjes omwille van de hygiëne en draagbaarheid individueel verpakt. Als de gebruikte producten dan plastic bevatten, dan verergert dit het probleem van de plasticsoep die alsmaar toeneemt. Sommige vrouwen kiezen dan voor een cupje of uitwasbare materialen van hennep of katoen. Dit zijn serieuze opties, maar voor onderweg wellicht een gedoe.

Yoni-the-toxic-free-option-onlyBij het zoeken naar een oplossing kwamen we via TEDX bij het kersverse merk Yoni uit. De naam Yoni is niet zomaar toevallig uitgekozen, het is Sanskriet voor vagina. De makers hebben als missie om chemicaliën bij de vagina weg te houden. De bedenkers van Yoni zijn twee vrouwen die klachten hadden bij het gebruik van reguliere maandelijkse verzorgingsproducten en konden geen goede alternatieven in de supermarkt vinden. Ze besloten een crowdfundingsactie op te zetten, en met veel succes! Inmiddels hebben ze het voor elkaar gekregen om 100% biologische tampons en inlegkruisjes te maken. Het enige nadeel is dat het nog bijna nergens verkrijgbaar is. Het doel is om dit merk in elke supermarkt te krijgen, maar tot die tijd zal het online moeten. Om het je makkelijk te maken hebben we de 4 producten ook aan onze webwinkel toegevoegd. Probeer het ook en ontvang nu tijdelijk 1 euro korting op je bestelling met de code “Yoni”:

Yoni-tampons-en-maandverband

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

31 gedachten over “Giftige stoffen in maandverband en tampons”

 1. 16 tampons voor 4 euro. Dan ben ik ongeveer 16 euro kwijt in mijn menstruatie periode. Allemaal leuk dat biologisch, maar voor sommige mensen gewoon weg niet te betalen.

  • Wat ik er over lees is dat het het slijmvlies niet aantast en minder kans op schimmelinfecties. Heb er zelf nog geen trouwens. Beste is om informatie op te zoeken op internet. Genoeg over te vinden.

 2. Hoi Jurgen,

  Bedankt voor deze info! Nu weet ik waarom ik niet tegen maandverbanden e.d. kan. Ik krijg altijd irritatie in dat gebied. Nou vroeg ik me af….. Is er ook een gezond alternatief voor incontinentieverband?

  Groetjes, Sandra.

 3. Een cupje is absoluut geen gedoe. Na kennismaking ermee even wennen, maar vervolgens wil ik nooit meer iets anders (en dat hoor ik ook van andere gebruiksters). Biologische tampons en verbanden zijn een stapje in de goede richting, maar met een cup draag je pas echt bij aan een vermindering van afval.

 4. Jammer dat er maar beperkte opties zijn helaas niet zonder vleugels voor heftige dagen. Misschien een idee om de collectie uit te breiden zodat ook meer vrouwen er echt gebruik van kunnen maken.

  • Misschien een wasbaar inlegkruisje eronder?
   Overigens is Natracare (Ekoplaza) goedkoper.

   • Klopt, maar Natracare gebruikt cellulose als absorberend materiaal, terwijl Yoni biologisch katoen gebruikt. Katoen is sterk ademend en daarmee gezonder.

    • Juglen, misschien geldt dat voor het maandverband van Natracare, maar op het doosje tampons staat 100% katoen- dan kan er toch geen cellulose in zitten of vergis ik mij dan?

 5. ik gebruik al enige tijd een cupje, erg fijn, hoef je ook niet elke paar uur te verwisselen of onzeker over te zijn

 6. Er zijn een paar alternatieven voor tampons en maandverband: diva-cup, soft-cups en sponsjes.
  Ik weet van alle drie niet hoe schadelijk ze zouden kunnen zijn (divacup en softcups zijn van kunststof, van de sponsjes kun je de natuurlijke variant kopen, maar die worden milieu-onvriendelijk gewonnen, de gynotex en beppie zijn ook van kunststof).
  De divacup is een investering, maar als je er mee overweg kunt, uiteindelijk véééél goedkoper dan tampons en maandverband.
  Softcups zijn vrij prijzig, maar ik gebruik ze meermalen en dan valt het mee, evenals de sponsjes. Mij bevallen ze goed, maar ik hoor graag reacties over gezondheidsrisico’s.

 7. Hoi Juglen,
  Bedankt voor je informatie weer! Verbijsterend, die lijst met bijproducten. Heb je ook een bron met meer info hoe die lijst is opgesteld/waarvan hij is afgeleid?
  Hartelijke groet!

 8. Wat denken jullie van wasbaar maandverband? Toen ik er voor het eerst over las, dacht ik, echt niet! Maar na meer erover lezen en nadenken heb ik zo’n half jaar geleden toch wat van die wasbare maandverbanden gekocht en ze zitten heerlijk (voor zover mogelijk natuurlijk, haha)en de bescherming is ook heel goed, zelfs op zware dagen. Ik vind het eerlijkgezegd best wel een gedoe om ze te moeten wassen maar ik heb het er graag voor over. Ik had altijd zoveel last van het gewone maandverband. Nu gebruik ik dat alleen als ik weg moet. Het moet ook wel kunnen om die wasbare mee te nemen, maar dat lijkt me toch erg onhandig. Als ik thuis ben en ‘s nachts draag ik de wasbare en tot nu toe bevalt het heel goed. Ik heb ze van het merk Imse Vimse, maar er zijn meer merken en verschillende stoffen en er zijn verschillende webwinkels die ze verkopen. Het is wel een behoorlijke uitgave, maar daarna bespaar je natuurlijk wel omdat je niet steeds van die wegwerpdingen moet kopen. Misschien een tip?

  • Kan me hier alleen maar bij aansluiten! Ik gebruik sinds 3 jaar alleen nog maar een Mooncup en wasbare inlegkruisjes. Het inbrengen van zo’n cup is inderdaad wennen, maar eens je het onder de knie hebt, lekt hij helemaal niet. Soms laat ik hem de hele dag zitten (10 uur). Het voelt veel veiliger, hygiënischer en je hebt helemaal geen afval. Veel mensen vinden het vies, daarom raad ik het ook niemand in mijn omgeving aan, vanwege de mogelijke reacties. Maar ik wil niets anders meer!!!

   • Eigenlijk raar dat je eigen bloed vies is en die chemicaliën niet. Maar die zie je niet dus denken mensen dat het meevalt.

  • Wasbaar maandverband had ik veel eerder willen ontdekken! De bescherming is top! Geen irritatie en het zit inderdaad zeer comfortabel. Juist veel zachter dan dat chemische maandverband..
   Het wassen is niet heel lastig. Ik spaar het van twee dagen op in een wasemmer met koud water en een flinke scheut Biotex. En het wordt altijd schoon. Ik heb het voor een gehele menstruatie periode aangeschaft bij een groothandel in China. Je moet er wel even op wachten maar het bespaart veel geld!! En dan kan het na een tijd ook uit. Ik wil echt nooit meer anders en zou het iedereen willen aanbevelen. Vooral voor diegene die er altijd veel hinder van ondervind.Het is even een investering, maar ik heb het er zeer zeker voor over.

 9. Ik gebruik uitsluitend biokatoenen maandverband en een cupje, nooit afval en een fantastisch gevoel in gebruik en comfort!

 10. Hoi Juglen,

  Naar aanleiding van het blog van Tess van Olst, belde ik met een van de dames van Yoni. Ik vertelde ook een blog te willen schrijven. Zij attendeerde me ook op jouw blog. Zou je het leuk vinden wanneer ik een linkje in mijn blog naar jouw artikel plaats?

  Hartegroet,
  Philo Schoemans

 11. Door de -gifstoffen- in tampons en maandverband kun je zelfs vulvakanker krijgen en dat wens je niemand toe. Als verpleegkundige meerdere malen de verminking na een operatie gezien afschuwelijk!

 12. Juglen, hoe zit het met wat zwaarder incontinentie materiaal zoals Attends? Zit dit ook vol gif en zijn hier alternatieven voor? Hoe kom ik erachter wat er in Attends zit? Waar moet ik bij de leverancier naar vragen (gaat via zorgverzekeraar)?

   • Ik kan hier geen uitspraken over doen. De contaminatie kan per batch namelijk al verschillen. Ga in ieder geval zoveel mogelijk voor biologisch…

 13. Ik heb ook ooit jaren geleden gelezen (Jan Kraak site) dat er stoffen inzitten dat je bv een tampon langer nodig hebt. Als iedere vrouw 1 tampon meer moet gebruiken, tel uit je winst.

 14. Gebruik meestal gangbaar maandverband, soms een tampon, bijvoorbeeld naar de fysio. Overweeg wel een of andere cup, is even een uitgave ineens, of natuurlijke tampons. voor ‘s nachts doe ik trouwens een ouwe sok, naast mijn maandverband dan. Geen doorlekken, in mijn geval aan de achterkant lekken omdat ik op m’n rug slaap.

 15. Zag nu op de site van een damesblad een artikeltje over tampons zonder gifstoffen dus dat gaat de goede kant op.

 16. Vind het een geweldige vooruitgang
  biologisch maandverband.
  Heb zelf de inlegkruisjes van Yoni.
  In verband met endometriose ben ik nu
  3 weken geleden geopereerd ben mijn
  baarmoeder kwijt 1 eierstok en beide
  eileiders.
  Voor vrouwen met endometriose kan
  ik alleen maar zeggen geen cups
  gebruiken ivm. bloed wat toch terug kan
  lopen. Ik vraag me wel af in hoeverre
  (normaal)maandverband en tampons
  bijgedragen hebben in deze rot ziekte.
  Ik zal het in ieder geval niet meer nodig hebben ik hoop alleen dat deze Yoni in de schappen
  van de winkel komt te liggen en dat wij als vrouwen
  ons bewust worden van de chemicaliën
  die je onbewust binnen krijgt bij de maandelijkse
  stonden.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend