web
statistics

Gluten: Keuringsdienst van Waarde slaat de plank mis

keuringsdienst_van_waarde_logoAl jarenlang ben ik een trouwe kijker van het TV programma De Keuringsdienst van Waarde (KvW). Ik heb alle afleveringen minstens twee keer gezien. Bij de laatste afleveringen over spelt en gluten viel me iets op: het informatieve niveau is gedaald en heeft plaats gemaakt voor een stukje riooljournalistiek.

De angst voor gluten en de liefde voor spelt zouden volgens het KRO TV programma in het leven zijn geroepen om argeloze burgers geld afhandig te maken. Deze truc paste de KvW ook al toe in hun item over Superfoods. Weinig origineel dus. In plaats van objectief te zijn en te informeren, laat de KvW mensen domme dingen zeggen. ‘Ik eet geen aardappels meer’ terwijl iedereen weet dat er in aardappels helemaal geen gluten zitten. ‘Gluten is een zemel in brood’, terwijl gluten vooral in de tarwekern zitten en nauwelijks in het vliesje, ook wel de zemel genoemd. Ook werd het interview van Teun van de Keuken met Ralph Moorman verdraaid, zodat het verhaal plots ongefundeerd leek. Nu kunnen we lekker lachen om de ‘onwetendheid’ van mensen, maar dan gaan we voorbij aan een serieus onderwerp en doen we het probleem tekort.

Daarom een informatief achtergrondartikel over gluten

Dat mensen niet alleen een allergie kunnen hebben voor gluten, maar ook een intolerantie is inmiddels recent wetenschappelijk bewezen in deze dubbel blinde, placebo gecontroleerde studie. Of je nu coeliakie hebt of een intolerantie voor gluten, volgens dit wetenschappelijke rapport, dat op is gepubliceerd op 27 februari 2015, kan gluten de doorlaatbaarheid van de darmen doen toenemen. Mensen zonder een glutenallergie, maar die toch klachten ervaren hebben Non-coeliakie gluten sensitiviteit (1, 2) . Het zijn kleine onderzoeken, maar toch wijzen de pijlen op het mogelijke bestaan van een glutenintolerantie buiten coeliakie om. Vooral de ervaringen van mensen die het zonder gluten stellen, spreken boekdelen: ze voelen zich helderder, hebben meer energie, zijn minder verkouden etc. Gluten bestaan uit 2 eiwitten: glutinine en gliadine. Ons immuunsysteem kan op verschillende plekken reageren op deze eiwitten. Gliadine stimuleert de aanmaak van zonuline, waardoor de darm verhoogd doorlaatbaar kan worden (3). Bij mensen met coeliakie zijn het vooral de cellen van de darmwand die reageren, bij mensen met een intolerantie zouden het wel eens andere typen cellen kunnen zijn.

Het is overigens de vraag of het nu de gluten zijn of dat er toch iets anders aan de hand is. Samen met gluten komen namelijk nog veel andere ongewenste stoffen binnen. Zo bevat tarwe:
Omega 6, wat ontstekingsbevorderend werkt (4)
Zetmeel, dat gewoon suiker in de vorm van glucose is
Schimmels, iets waar alle granen, zaden en noten last van hebben
Oligofructose, link voor mensen met prikkelbare darmen
Lectinen, hebben ook een ongunstige werking op de darmen
Fytinezuur, belemmert de opname van mineralen
Exorfines, een verslavende stof die je meer doet eten (5)
Vezels, zo fijn gemalen dat deze geen effect meer hebben
En de pas ontdekte Alpha-Amylase Trypsin Inhibitors

Alpha-Amylase Trypsin Inhibitor
Dit stofje wordt ook wel ATI genoemd en maakt tarwe van zichzelf aan om zich te beschermen tegen vraat door insecten. Het is dus een natuurlijk ingebouwd bestrijdingsmiddel. Het blijkt dat ATI ontstekingsreacties kan aanjagen en het immuunsysteem kan overbelasten (6). Omdat zadenveredelaars hun zaad willen verkopen met de ideale eigenschappen dat het natuurlijk resistent is voor schimmels, onkruid en insecten, is de hoeveelheid ATI met de jaren gigantisch toegenomen. Hierdoor zijn hybride tarwesoorten van nu niet meer wat het vroeger ooit waren.

 

Het echte probleem van glutenvrij

PainBriocheWat de KvW mooi neer had kunnen zetten, is waar deze glutenvrije tendens op dit moment toe leidt. Mensen die stoppen met gluten kiezen nu voor alternatieven die in mijn ogen vaak nog ongezonder zijn dan de glutenhoudende producten zelf. Een typisch etiket voor een glutenvrij product is:

water, maïszetmeel, rijstmeel, suiker, eieren, plantaardig margarine [plantaardige vetten en oliën (palm, palmpitten, kokos, koolzaad in wisselende verhoudingen), water, zout, emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren, aroma], glucosesiroop, melkpoeder, appelvezels, verdikkingsmiddelen: hydroxypropylmethylcellulose, guargom; emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren, gist, zuurteregelaar: wijnsteenzuur, zout, natuurlijk aroma. Kan sporen van soja en lupine bevatten.

Sorry, maar dit is echt schokkend! Hier had de KvW mee kunnen scoren. Het glutenvrije product is een mengsel van suiker en margarine???

 

Glutenalternatieven zijn vaak ongezond, ze bevatten:

Suiker: gluten plakken namelijk en als de bakker dat weglaat, is deze serieus gehandicapt. De oplossing is het toevoegen van veel suiker als plakstof.

Margarine: een geraffineerde nepboter dat een houdbaarheid heeft tot het jaar 2170. Als de natuur deze vloeibare plastic niet wil verteren, kunnen wij het beter ook niet eten.

Maïs: zeer arm aan nutriënten, maar rijk aan suiker en calorieën. Echt iets om te mijden als je geen diabetes type 2 wilt krijgen.

Eieren: af en toe een ei is geen probleem, maar sommige glutenvrije paleo aanhangers eten er wel 6 op een dag. Way too much!!!

Soja: dit is een peulvrucht met heel veel antinutrienten zoals sopanines, omega 6, lectinen en onverteerbare eiwitten. Dit kun je beter niet eten als je gezondheid je lief is. Vaak is soja ook nog genetisch gemanipuleerd waardoor het stijf staat van het bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Wat dan wel?

Blijf in ieder geval weg van commerciële glutenvrije producten. Het is meestal rommel! Broodloos eten is minder moeilijk dan je denkt. Haver is al een stap in de goede richting. Ik eet zelf tussen de middag vaak warm, een soepje met kiemen bijvoorbeeld. Even snel wokken in de avond neemt ook niet al te veel tijd in beslag. Enkele andere alternatieven voor brood heb ik eens in deze blog geschreven.

Gelukkig is negatieve aandacht ook aandacht en is door de uitzending van de KvW de discussie over gluten toch weer opgelaaid. Mensen worden hierdoor nieuwsgierig gemaakt. Hopelijk heeft dit als effect dat ze zelf op onderzoek gaan en kunnen ervaren wat het vermijden van deze ‘rotzakken’ voor de gezondheid kan doen…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

15 gedachten over “Gluten: Keuringsdienst van Waarde slaat de plank mis”

 1. Ik heb het ook gezien en vond het nogal een domme uitzending. Maar helaas worden voeding gerelateerde onderwerpen mbt gezondheid vaak een beetje belachelijk gemaakt. Je zou toch denken dat de kvw er belang bij heeft deze onderwerpen serieus te benaderen. Gemiste kans.

 2. Ik vind al langere tijd dat dit programma uitblinkt door onbenullige reacties, het heel dom herhalen van dingen die worden gezegd en door een heel eenzijdige belichting van de onderwerpen. Ik heb de illusie inmiddels begraven dat er op tv programma’s zijn die aan werkelijk onpartijdige journalistiek doen en ons objectieve informatie geven.

 3. Het was goedkoop scoren,die uitzending. Ik ben bang,dat zulke berichtgeving vaker zal komen. Hoe meer mensen,gluten en bewerkte produkten laten staan,hoe bedreigender het is voor de winst van voedselfabrikanten. Op een tas vol groenten valt minder te verdienen.

 4. Je hebt helemaal gelijk. Maar je hebt of een gluten allergie of coeliakie (gluten intolerant). Ik heb zelf het laatste namelijk.

 5. Ik heb het inderdaad ook gezien. Ralph Moorman zegt ook op facebook dat hij hoopt dat mensen zelf op onderzoek uit gaan. Ben zelf ook het spoor bijster dus lees er ook weer meer over!

 6. Er is nog een misverstand m.b.t. spelt en gluten. Spelt bevat ook gluten, hoewel in een andere vorm dan in tarwe. Voor mensen die gevoelig zijn voor gluten, is ook spelt geen uitkomst. Je krijgt er op z’n minst een ongemakkelijk opgeblazen gevoel van, alsof je een hele rauwe ui hebt gegeten.

  Ik eet momenteel zo’n 5 jaar tarwevrij, op advies van een arts die de NES-onderzoeksmethode toepast, dus geen brood, pasta en voorbewerkte producten waar tarwe in verwerkt zit (sauzen, soepen, etc.). Dat heeft voor veel verlichting van mijn klachten gezorgd. Ook verdraag ik peulvruchten niet (boontjes, soja), tenzij ze van biologische kwaliteit zijn. Mais en ui; zelfde verhaal.

  Er is jaren geleden een moment geweest dat ik vermoedde dat er andere teeltmethoden werden toegepast op de groenten, omdat ik ze steeds minder goed kon verdragen. Nu ik sinds kort de biologische boontjes heb durven eten, merkte ik dat dat wel goed ging.

  Er is dus meer mis. Waarom neemt glutenintolerantie momenteel epidemische vormen aan?

  Ik heb laatst een artikel gelezen over de link tussen glutenintolerantie en glyfosaat. Inderdaad het bestanddeel uit Roundup. Dit middel wordt gebruikt bij de teelt van Roundup-resistente tarwe, mais en soja. En het gaat over de stoepen en de plantsoenen, zoniet ook bij mensen thuis over de stoep, dus verbaas je niet over de manier waarop mensen en dieren met dit gif in aanraking kunnen komen.

  Van glyfosaat wordt gezegd dat het een herbicide is, dus ongevaarlijk voor mens en dier. Die stelling gaat finaal onderuit als we kijken naar de eigenschap van glyfosaat om darmflora aan te tasten. We krijgen het binnen via alles waar tarwe, soja en mais in zit en via contact met planten, stoepen en straten en oppervlaktewater waar Roundup gespoten wordt.

  Hieronder plaats ik enkele links naar artikelen over de relatie tussen glyfosaat en de aantasting van de darmflora. Weet wat je eet en vermijd reguliere soja, mais, tarwe en palmolie.

  http://www.foodlog.nl/artikel/gentech-sojaolie-glyfosaat-en-horeca/

  http://epaper2.penthionstudio.nl/OostWest/epaperarchive/2011/10-29/epaper/1533579.htm

  Een ander artikel ( http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/10-grootste-gentech-pr-rampen-van-2012.html ) maakt melding van het volgende:

  *Round-Up beschadigt waardevolle, onschadelijke bacteriën: Een onderzoek bij de universiteit van Leipzig toonde aan dat Round-Up de darmflora van kippen (in vitro) negatief beïnvloedde. De onderzoekers zagen dat heel schadelijke bacteriën wel tegen Round-Up bestand waren, terwijl nuttige bacteriën daar redelijk tot ernstig last van hadden. Deze studie verschaft een wetenschappelijke basis voor de ervaringen van boeren die zeiden dat er meer maag-darm ziektes voorkomen bij dieren die Round-Up Ready soja voorgeschoteld krijgen.

 7. Helemaal eens met je betoog.
  Keuringsdienst van Waarde probeert steeds meer op een goedkope, niet onderbouwde, manier te scoren.
  En gaat totaal voorbij aan de ellende waar mensen mee te maken hebben als zij een intolerantie of allergie voor gluten hebben.

 8. Ik ben het met je eens dat de twee uitzendingen van KvW over spelt en gluten oppervlakkig waren en dat er verkeerde “informatie” niet gecorrigeerd werd. Maar ik zou zeggen houd je verre van uitspraken als “riooljournalistiek”. Stuur de redactie van KvW je kritische artikel en je nieuwsbrief en nodig ze uit om informatie bij je te halen. Niet alleen voedsel kan giftig zijn voor iemand lijf en welbevinden, dit soort uitspraken zijn dat net zo goed!

  • Voor sommige voedingsmiddelen kun je heel gemakkelijk een allergie opbouwen. Eieren is een hyperallergeen, waar veel mensen gemakkelijk een allergie voor op kunnen boven door o.a. de stof IgE.

   • Dat vind ik wel bijzonder. Ik heb zelf nog nooit iets gezien over dat mensen relatief snel een allergie ontwikkelen voor kippeneieren als ze die vaak eten? Wel dat mensen relatief vaak een allergie hebben vanaf hun geboorte. Ik kan er ook zo snel geen publicaties over vinden. Weet je zeker dat je het niet van een ‘blog scientist’ hebt? Zo komt het namelijk wel over als ik eerlijk ben …

    • Hoi Joep, zoals je o.a. hier kunt lezen, kun je gemakkelijk een allergie opbouwen als je een voedingsmiddel met allergenen teveel eet. Dat is overigens iets dat artsen in hun eerste jaar al leren.

   • Bij eieren speelt de biogene aminen-kwestie, net als bij zuurkool, kaas en chocolade, wat heftige klachten kan geven.

Reacties zijn gesloten.