In Recepten

Deze glutenvrije brownie is gemakkelijk om te maken, want de keukenmachine en de oven doen het werk voor je. Geef wel even aan je gasten door dat ze na de hoofdmaaltijd nog wat ruimte moeten overlaten voor het dessert, want flink machtig is dit nagerecht wel! En wie al andere plannen heeft rondom de afsluiting van de maaltijd kan deze brownie ook in kleinere stukjes snijden als lekkers bij de koffie of als onderdeel van een uitgebreider grand dessert serveren.

Waarschijnlijk zullen je gasten geen idee hebben wat het geheime ingrediënt in deze brownie is, want de zwarte bonen proef je er absoluut niet in terug. Tegelijkertijd geven deze peulvruchten wel stevigheid en textuur aan het beslag en vervangt het daarmee het doorgaans gebruikte meel. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, dat maakt deze brownie een stuk gezonder dan de normale variant!

Dit recept is dus en gluten- en graanvrij en alternatief gesuikerd met dadels en rauwe chocolade. De cranberries zijn een echte klassieker en smaken fris bij het zoete van de chocolade. Let erop dat je voor verse cranberries kiest en geen gedroogde. Eventueel zijn cranberries uit de diepvries ook een prima optie, laat deze dan wel even ontdooien voor gebruik.

Ingrediënten:

  • 240 gram gegaarde zwarte bonen
  • 100 gram dadels
  • 100 gram verse of diepgevroren cranberries
  • 35 gram rauwe chocolade (minimaal 72% cacao)
  • 5 el (rauwe) cacaopoeder
  • 2 el extra vierge kokosolie + extra voor invetten
  • 2 eieren
  • 2 tl (wijnsteen)bakpoeder

Overig:

  • Keukenmachine
  • Kleine springvorm (vierkant) van ongeveer 17×17 cm

Bereidingswijze:

Week de dadels 10 minuten in warm water. Smelt de kokosolie. Voeg ondertussen alle ingrediënten behalve de cranberries en de chocolade toe aan de keukenmachine. Spoel de bonen goed af onder de kraan wanneer je gebruik maakt van bonen uit blik.
Hak de dadels fijn en doe ze erbij. Laat de keukenmachine draaien tot er een egale massa ontstaat. Breek of hak de chocolade in grove stukken. Schep het beslag in een kom en spatel de cranberries en de chocolade erdoor.
Vet de springvorm in met wat kokosolie en stort het beslag er in. Verdeel met een spatel egaal over de vorm en druk tegelijkertijd goed aan.
Bak de brownie in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 30-40 minuten gaar. Laat voor het aansnijden helemaal afkoelen. Snijd de brownie in vierkantjes. Lekker om zo te eten of met bijvoorbeeld verse vruchten of een fruitcompote.

Variaties/tips:

  • Tijdens het bakken verliezen de cranberries nog flink wat vocht. Zorg ervoor dat het beslag dus vrij stevig de oven in gaat en voeg tijdens de bereiding niet teveel vocht toe
  • Meng wat gehakte walnoten door het beslag
  • Garneer de brownie met gehakte pistachenootjes en opgeklopte kokosroom of een takje munt en een paar cranberries
  • Kies in plaats van rauwe chocolade voor cacaonibs. De brownie wordt zo wel iets minder zoet
Help anderen gezonder te worden:

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken