Hoofdpagina » Nieuws » ‘Groene’ keramische pannen van TVS blijken toch wel PFAS te bevatten

‘Groene’ keramische pannen van TVS blijken toch wel PFAS te bevatten

Een trouwe volger wees ons erop dat de Consumentenbond een tijdje terug een rectificatie heeft geplaatst over hun anti-aanbakpannen zonder PFAS-test. Bij nader inzien blijken toch niet alle pannen in deze ‘PFAS-vrije test’ vrij te zijn van PFAS. Er schort volgens de bond iets aan de TVS Natura Induction, die oorspronkelijk in deze test eindigde op een respectabele 4e plek. Deze ‘keramische’ pan wordt nog altijd door vele webshops aangeprezen als een gezond PFAS-vrij alternatief. De pannen hebben een plantaardige antiaanbaklaag met een groene kleur. Wat wil je nog meer? De pannen lijken op papier ideaal: helemaal gerecycled, betaalbaar, geschikt voor inductie, een plantaardige keramische antiaanbaklaag en bakken ook nog eens heerlijk. Dit laatste blijkt dus te komen doordat de pan wel degelijk een teflon-achtige laag van PFAS bevat. Wees dus op je hoede als je weer op pannenjacht gaat!

PFAS staat voor “Poly- en perfluoralkylstoffen”. Het is een groep van door de mens gemaakte chemische stoffen die sinds de jaren 1940 in de industrie worden gebruikt. PFAS omvat duizenden verschillende chemische verbindingen, waarvan de bekendste teflon is.

PFAS zijn populair geworden vanwege hun unieke eigenschappen, zoals water- en vuilafstotendheid, temperatuurbestendigheid en chemische stabiliteit. Ze worden gebruikt in diverse producten en toepassingen, zoals in anti-aanbaklagen voor pannen.

PFAS zijn echter persistent en bioaccumulerend, wat betekent dat ze niet gemakkelijk afbreken in het milieu en zich ophopen in organismen. Hierdoor zijn PFAS in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten bij mens en dier, waaronder leverproblemen, hormoonverstoring, immunotoxiciteit en ontwikkelingsproblemen. Als gevolg hiervan zijn er in verschillende landen regelgevende maatregelen genomen om het gebruik van PFAS te beperken of te verbieden en om de blootstelling aan deze stoffen te verminderen. Veel mensen kiezen om deze reden liever voor pannen zonder PFAS.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.