Harvard Universiteit: fluoride in tandpasta kan IQ kind tot 7 punten verlagen

tandpastaFluoride is een omstreden goedje dat wordt toegevoegd aan de meeste (reguliere) tandpasta’s. Of het nu wel of niet goed is zijn de meningen over verdeeld. Veel tandartsen zeggen dat het heel belangrijk is omdat de glazuurlaag op je tanden er hard van wordt.

Een onderzoek van de Universiteit van Harvard concludeert echter dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Er zijn ook eerdere onderzoeken die melden dat het leervermogen van ratten wordt aangetast door fluoride. Het lijkt dus een soort neurotoxische werking te hebben. Er zijn ook in vitro studies gedaan met een reageerbuisje, hieruit bleek dat fluoride de hippocampuscellen van het geheugen kan beschadigen. (1,2)

Op een tandpastatube met fluoride staat zelfs met kleine letters een waarschuwing voor het gebruik van het product: Gebruik voor kinderen van 6 jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt. Deze (verplichte) waarschuwing suggereert dat tandpasta met fluoride schadelijk is, met name voor kinderen. Kinderen hebben echter de neiging om tandpasta door te slikken, doordat er voor kinderen een lekker smaakje aan wordt toegevoegd en het zoetig is. Daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor ze toch zekere hoeveelheden fluoride binnen krijgen.

Kinderen en baby’s die nog nooit hun tanden hebben gepoetst kunnen ook sterke tanden krijgen zonder fluoride, dus hebben we het per se nodig? In principe zit fluoride ook van nature in onze voeding, dus het is verstandiger daar voor te kiezen (3). Het fluoride in tandpasta is een industriële, synthetische vorm en is dus minder gunstig. Net als dat natuurlijke vitamines gezonder zijn dan synthetische vitamines.

Er zijn gelukkig genoeg alternatieven. In onze webwinkel of in de natuurwinkel zijn er genoeg tandpasta’s te vinden zonder fluoride. Je kunt ook heel makkelijk zelf een tandpasta maken. Dit kan worden gemaakt op basis van koudgeperste kokosolie.

Recept zelfgemaakte tandpasta:

  • Drie eetlepels koudgeperste kokosolie (beetje gesmolten)
  • 1 thee zuiveringszout (baking soda)
  • 1/2 theelepel etherische pepermuntolie (biologisch)
  • 1 theelepel keltisch zeezout

Roer het geheel door elkaar, doe het in een potje met een deksel en laat het hard worden. Als je het wilt gebruiken, haal dan je tandenborstel door de pasta en dan kun je je tanden poetsen.

Keltisch zeezout is een mengeling van mineralen die goed zijn voor je tanden. Zuiveringszout zorgt dat de zuurtegraad omhoog gaat, zodat je mond basischer wordt. De koudgeperste kokosolie heeft een antimicrobiële werking (4).

Wat ook heel belangrijk is, is om de ruimte tussen je tanden goed schoon te houden met een tandenstoker of door te flossen. Met name flossen is effectief. Tussen je tanden komen bacteriën te zitten die zuren produceren en je wortels gevoeliger kunnen maken. Flossen kan dit helpen voorkomen. Dat is erg belangrijk, want als je tandvlees ontstoken is kunnen bepaalde stoffen in je bloedbaan lekken.

Tot slot
Fluoride is een goedje in tandpasta om het tandglazuur te versterken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat fluoride een neurotoxische werking heeft en het IQ kan verlagen. Het toevoegen van fluoride aan tandpasta is eigenlijk overbodig, omdat tandpasta’s zonder fluoride ook kunnen zorgen voor een gezond en schoon gebit. Het is daarom aan te raden om fluoridevrije tandpasta te kopen of zelf tandpasta te maken.

Bedenk ook dat de anti-aanbaklaag van telfon pannen ook fluoride bevatten. Kook daarom liever met pannen van RVS, keramisch, plaatstaal of emaille.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.