Hoofdpagina » Nieuws » Hebben van huisdier gunstig voor brein

Hebben van huisdier gunstig voor brein

Het bezitten van een huisdier blijkt volgens onderzoekers gunstig te kunnen werken op de gezondheid van je hersenen. Het blijkt dat het hebben van huisdieren zoals een hond of kat, vooral als dit langer is dan vijf jaar, kan zorgen voor een tragere cognitieve achteruitgang bij ouderen. De studie keek naar cognitieve gegevens van 1.369 oudere volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar, die aan het begin van de studie normale cognitieve vaardigheden hadden. In totaal had 53% van de deelnemers een huisdier en was 32% langdurig huisdiereigenaar, met ‘langdurig’ gedefinieerd als vijf jaar of langer. Omdat stress een negatieve invloed kan hebben op de cognitieve functies, kan het verminderen van stress door een huisdier een mogelijke verklaring zijn voor deze uitkomst. Mocht je geen huisdier bezitten, niet getreurd, want dan kan het volgende nieuwsbericht wellicht soelaas voor je bieden.

Eerdere studies hebben al eerder een uitgewezen dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals verlaging van de bloeddruk en stress. Deze resultaten suggereren dat huisdierbezit ook beschermend kan zijn tegen cognitieve achteruitgang.

De studie keek naar cognitieve gegevens van 1.369 oudere volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar die bij aanvang van de studie normale cognitieve vaardigheden hadden. In totaal bezat 53% een huisdier, en 32% was langdurig eigenaar van een huisdier, gedefinieerd als degenen die vijf jaar of langer een huisdier bezaten. Van de deelnemers aan het onderzoek was 88% blank, 7% zwart, 2% Spaans en 3% van een andere etniciteit of ras.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Health and Retirement Study, een grote studie van Medicare-begunstigden. In die studie kregen mensen meerdere cognitieve tests. De onderzoekers gebruikten die cognitieve tests om voor elke persoon een samengestelde cognitieve score te ontwikkelen, variërend van nul tot 27. De samengestelde score omvatte veelgebruikte tests voor aftrekken, tellen en woordherinnering. De onderzoekers gebruikten vervolgens de samengestelde cognitieve scores van de deelnemers en schatten het verband tussen het aantal jaren huisdierbezit en de cognitieve functie.

Gedurende zes jaar daalden de cognitieve scores langzamer bij huisdiereigenaren. Dit verschil was het grootst bij langjarige huisdiereigenaren. Rekening houdend met andere factoren waarvan bekend is dat ze de cognitieve functie beïnvloeden, toonde de studie aan dat eigenaren van huisdieren op de lange termijn na zes jaar gemiddeld een cognitieve samengestelde score hadden die 1,2 punten hoger was dan bij niet-dierenbezitters. De onderzoekers ontdekten ook dat de cognitieve voordelen van langer huisdierbezit sterker waren voor zwarte volwassenen, volwassenen met een universitaire opleiding en mannen. Braley zegt dat meer onderzoek nodig is om de mogelijke redenen voor deze associaties verder te onderzoeken.

“Omdat stress de cognitieve functie negatief kan beïnvloeden, zouden de potentiële stress-bufferende effecten van huisdierbezit een plausibele reden kunnen zijn voor onze bevindingen,” zei Braley. “Een gezelschapsdier kan ook de lichamelijke activiteit verhogen, wat de cognitieve gezondheid ten goede zou kunnen komen. Dat gezegd hebbende, is meer onderzoek nodig om onze resultaten te bevestigen en onderliggende mechanismen voor deze associatie te identificeren.”

Een beperking van de studie was dat de duur van het huisdierbezit slechts op één tijdstip werd beoordeeld, zodat informatie over doorlopend huisdierbezit niet beschikbaar was.

In Nederland zijn de meest populaire huisdieren katten en honden. Katten worden over het algemeen als het meest populaire huisdier beschouwd, met een geschatte 2,6 miljoen katten in Nederlandse huishoudens. Honden staan op de tweede plaats met ongeveer 1,5 miljoen huisdieren. Andere populaire huisdieren in Nederland zijn onder andere konijnen, cavia’s, hamsters en vogels zoals parkieten en kanaries. De exacte aantallen kunnen variëren, maar over het algemeen zijn katten en honden de meest voorkomende huisdieren in Nederlandse huishoudens (Bron: ScienceDaily).

De originele studie: Shieu M, Applebaum J, Dunietz G, Braley T. Companion animals and cognitive health; a population-based study(P1-6.004). Neurology. 2022;98(18 Supplement).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.