Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Heeft wetenschappelijk onderzoek altijd gelijk?

Heeft wetenschappelijk onderzoek altijd gelijk?

Wetenschappelijke onderzoeken zijn zeer waardevol om te bepalen in welke richting we de antwoorden kunnen vinden en wat zinnig is om nader te onderzoeken. Toch is het belangrijk om een zekere terughoudendheid naar onderzoeken te bewaren. Zo worden lang niet altijd alle onderzoeken gepubliceerd, bijvoorbeeld als de uitslag ongunstig is voor de sponsor. Helaas worden veel onderzoeken vandaag de dag gesponsord door het bedrijfsleven, iets dat mogelijk verregaande consequenties heeft (1).

Ook al is het onderzoek niet gesponsord, dan is er vaak genoeg wel iets aan te merken op de opzet van de studie. Uiteindelijk zegt één studie niet zo veel. Het gaat erom dat er verschillende studies worden gecombineerd, om zo een beter totaaloverzicht te krijgen. Deze totaaloverzichten noemen we meta-analyses. Het betrouwbaarst zijn deze wanneer er alleen studies zijn meegenomen van gerandomiseerde placebogecontroleerde studies. Soms zijn de meta-analyses echter gebaseerd op beschouwende (observationele) onderzoeken. Deze zijn dan een stuk minder betrouwbaar. Dit omdat er dan geen oorzaak en gevolg vastgesteld kan worden (causaal verband). IJsjes zorgen voor parkeerproblemen aan het strand, want hoe meer ijs er op het strand verkocht wordt, hoe meer parkeerproblemen. Hier is natuurlijk sprake van een mogelijk verband (correlatie), maar zeker geen oorzaak-gevolg (causatie). Het weer is hier een derde variabele die over het hoofd werd gezien.

Belangrijk is te weten dat er met de uitkomsten van de gezondheidseffecten van groenten en fruit weinig geld verdiend kan worden. Dit zorgt ervoor dat er meestal geen meta-analyses gedaan kunnen worden met studies van hoge kwaliteit. Studies zijn erg duur, waardoor er helaas vaak onvoldoende klasse A-materiaal voorhanden is voor een meta-analyse. Harde uitspraken zijn daarom vaak niet mogelijk. Daarom blijft het advies om voeding te eten die zo dicht mogelijk bij de natuur staat en hierin te variëren.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.