Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Helpt bosbessensap tegen ontstoken tandvlees?

Helpt bosbessensap tegen ontstoken tandvlees?

Een oude volksremedie is dat bosbessensap tegen tandvleesproblemen kan werken. Het idee is dat je ermee spoelt en het vervolgens opdrinkt. Het zou werken tegen ontstoken tandvlees, aften en zelfs glossitis (een pijnlijke en ontstoken tong).

Tandvleesontsteking, een aandoening die veel volwassenen treft, wordt vaak veroorzaakt doordat bacteriën biofilms vormen op de tanden en ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Door de vorming van tandplak kan het tandvlees gemakkelijker gaan bloeden en roder en gezwollen worden. Als het niet behandeld wordt, kan er gingivitis ontstaan. Dit is een vroeg teken van tandvleesontsteking. De tandplak wordt tandsteen en de infectie verspreidt zich onder de tandvleesrand, waardoor het weefsel beschadigd raakt.

Parodontitis is een ernstiger aandoening waarvoor meestal antibiotica nodig zijn. In een studie hebben wetenschappers ontdekt dat een extract van wilde bosbessen de vorming van tandplak kan helpen voorkomen, waardoor parodontitis vermindert en het voorschrijven van antibiotica voorkomen kan worden.

Onderzoek naar bosbessenextract
In 2015 hebben onderzoekers in een lab extracten van blauwe bosbessen (Vaccinium Angustifolium Ait) onderzocht op werkzaamheid tegen de bacterie F. Nucleatum. Deze bacterie wordt in verband gebracht met het ontstaan van parodontitis. De onderzoekers waren blij verrast om te zien dat de groei van deze bacterie werd geremd door de polyfenolrijke extracten. Daarnaast blokkeerde het bosbessenextract ook het op gang komen van ontstekingsprocessen, waardoor het risico op een tandvleesontsteking afnam. Voor het onderzoek werden wilde bosbessen gebruikt. Volgens de onderzoekers bevatten deze meer polyfenolen dan commercieel gekweekte soorten.

Ook een nieuwer onderzoek liet zien dat blauwe bosbessen rijk zijn aan proanthocyanidinen, die in staat zijn om de orale gezondheid te verbeteren. Het werkingsmechanisme zoeken zij onder meer in dat deze stoffen het celmembraan van de bacteriën beschadigen.

Andere voedingsmiddelen tegen tandvleesproblemen
Een uitgebreid onderzoek uit 2018 bracht aan het licht dat niet alleen bosbessen interessant zijn tegen ontstoken tandvlees. Ook polyfenolen in granaatappel en cranberry’s blijken heel interessant. Daarbij zou het drinken van groene thee vanwege de EGCG eveneens gunstig kunnen werken. Ook resveratrol in rode wijn en quercetine in kappertjes zijn aan te raden. De onderzoekers noemen dat deze polyfenolen de bacteriële groei en biofilmvorming vermindert.

Over parodontitis
Parodontitis is een tandaandoening die ontstaat als het tandvlees ontstoken raakt en van de tanden wegtrekt. Dit kan leiden tot de vorming van bacteriekoloniën tussen de tanden en het tandvlees, die verdere ontsteking en botverlies kunnen veroorzaken. Parodontitis in de mondholte wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en andere chronische ziekten, omdat het gebit onderdeel is van onze bloedbaan. Parodontitis is een veel voorkomend probleem, en kan vaak behandeld worden met een combinatie van goede mondhygiëne gewoonten, zoals dagelijks poetsen en flossen. Een aanvullende periodieke check bij de tandarts is ook aan te raden, omdat deze problemen tijdig kan opsporen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.