Een recente studie van Amerikaanse onderzoekers suggereert dat de menselijke hersenen de afgelopen decennia in omvang zijn toegenomen. De onderzoekers analyseerden hersenscans van duizenden volwassen Amerikanen die geboren waren tussen 1930 en 1970. Ze ontdekten dat mensen die recentelijk geboren zijn gemiddeld grotere hersenen hebben dan mensen die 80 jaar geleden geboren zijn.
De toename in hersenomvang bedroeg maar liefst bijna 7 procent voor het totale hersenvolume. Ook specifieke hersengebieden zoals de hippocampus waren groter bij jongere mensen. Dit roept de vraag op: hoe komt het dat onze hersenen steeds groter lijken te worden?
De onderzoekers opperen dat factoren zoals betere voeding, meer onderwijs en minder roken hierbij een rol spelen. Jongere generaties lijken minder ondervoed op te groeien en genieten vaker hoger onderwijs. Ook rookten zij minder vaak, wat de ontwikkeling van de hersenen ten goede zou kunnen komen.
Of we hierdoor ook daadwerkelijk intelligenter zijn geworden, is overigens nog maar de vraag. Wel lijkt het erop dat grotere hersenen ons weerbaarder maken tegen hersenaandoeningen op latere leeftijd. Een groter hersenvolume geeft het brein als het ware een grotere reserve om uit te putten bij het optreden van schade of atrofie.
Concluderend suggereren de resultaten van dit onderzoek dat de menselijke hersenen in de loop van de 20e eeuw, met name tussen 1930 en 1970, in omvang zijn toegenomen. Dit zou verklaard kunnen worden door verbeterde voeding, meer scholing en minder roken. Of dit ook daadwerkelijk heeft geleid tot een hogere intelligentie is nog onduidelijk, maar het lijkt de veerkracht van onze hersenen tegen latere schade in ieder geval te vergroten (bron: Examine.com).