web
statistics

Het FODMAP dieet: weg met darmproblemen

spijsverteringHeel veel mensen kampen met darmklachten. Dat is niet zo gek, want ons voedingspatroon staat niet bepaald dicht bij de natuur. Sommige mensen die overstappen op een gezond dieet met veel groente en fruit, blijven toch klachten houden. Hoe kan dat nu? Misschien ligt het wel aan de FODMAPs.

De onderzoekers Peter Gibson en Susan Shepherd hebben aan de Monash universiteit van Melbourne het FODMAP dieet in kaart gebracht. FODMAP is een beetje een gek woord, maar eigenlijk is het een afkorting. Het staat voor Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols, waarmee bepaalde typen koolhydraten bedoeld worden. Het blijkt dat deze typen koolhydraten (suikers) niet bij iedereen goed door de darmen verteerd worden. Deze specifieke vezels worden door de darmbacteriën niet opgenomen waardoor er een natuurlijke fermentatie optreedt, die klachten kan geven. Daarnaast werken deze koolhydraten vaak osmotisch, wat betekent dat ze water naar zich toetrekken en daarmee worden de problemen nog groter.

Welke klachten veroorzaken FODMAPS?

 • Diarree
 • Obstipatie
 • Gas
 • Kramp
 • Opgeblazen gevoel

Ruim 75% van de mensen met het irritable bowel syndrome (IBS), in het Nederlands Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd, blijkt klachtenvrij na een FODMAP dieet van 6 weken (Zie ook dit PubMed onderzoek). Dat is natuurlijk fantastisch, want als je door de arts gediagnosticeerd wordt als iemand met PDS, word je met een kluitje in het riet gestuurd. Volgens de artsen is PDS namelijk volledig stressgerelateerd. Dit klopt ten dele, want stress heeft inderdaad een zeer negatief effect op de spijsvertering. Het probleem kan alleen dieper liggen, bijvoorbeeld bij de samenstelling van je darmflora. Mensen die via een keizersnede zijn geboren blijken namelijk een verminderde diversiteit van hun darmflora te hebben. Een gezond mens heeft zo’n 600 verschillende culturen in de darmen leven, iemand die via de keizersnede is geboren heeft dit niet. Via het geboorte-kanaal van de moeder krijgt een kind de nodige bacteriën mee. Het blijkt dat mensen met een verminderde variatie aan darmbacteriën vaker de neiging hebben om overgewicht te ontwikkelen.

Waardoor worden deze klachten veroorzaakt?

 • Fructose
 • Lactose
 • Fructanen
 • Galactanen
 • Polyolen

Waar zitten deze stoffen in?

 • Fruit
 • Melk
 • Tarwe
 • Uien
 • Peulvruchten
 • Zoetstoffen

Hoe kom je ervan af?

 • Doe 6 weken het FODMAP dieet
 • Neem probiotica
 • Drink waterkefir

Vermijd

 • Brood, pasta, gebak of koekjes gemaakt met tarwe, rogge, gerst of gierst.
 • Fruit: appels, peren, pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, kersen, watermeloen en vruchtensap uit concentraat.
 • Groenten: savoyekool, bloemkool, broccoli, spruiten, uien, prei, knoflook, rode biet, champignons.
 • Peulvruchten: erwten, bonen, linzen, sojabonen.
 • Zuivel (als lactose een probleem is): koemelk, boter, zachte kaas, yoghurt.
 • Sorbitol, xylitol en honing (suikervrije kauwgom en pepermuntjes bevatten ook kunstmatige zoetstoffen)

Eet wel

 • Haver, rijst, polenta, quinoa, glutenvrije pasta en brood (maar pas op, veel glutenvrij brood is echt rommel met soms toch nog FODMAPS).
 • Fruit, maar wel slechts 1 portie: banaan, bosbessen, meloen, kokos, druiven, kiwi, citroen, limoen, olijven, sinaasappel, papaja, ananas, frambozen, aardbeien.
 • Groenten: paprika, wortelen, komkommer, paksoi, aubergine, rucola, rabarber, gember, groene bonen, boerenkool, sla, pastinaak, aardappel, radijs, spinazie, courgette, tomaat.
 • Eiwit: rundvlees, kip, vis en schaaldieren, eieren, varkensvlees of natto.
 • Zuivel: Cheddar kaas, Parmezaanse kaas, feta.
 • Vetten: olijfolie, zaden, macadamia’s, pecannoten, pijnboompitten, walnoten.

De darmen hebben een sterke relatie met de hersenen. Lees er alles over in dit boek:

DeDarmDenktMee

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

27 gedachten over “Het FODMAP dieet: weg met darmproblemen”

 1. Goedemorgen,

  Een vraagje over het brood! Is spelt brood dan wel goed om te eten?

  Met vriendelijke groet,
  Brenda

  • Is ook niet aan te raden, maar een stuk beter dan tarwe. Omdat je niet weet met welke kwaliteit spelt je te maken hebt kun je spelt maar beter even vermijden in de eerste 6-weken-fase…

 2. Beste Juglen,

  Ik ben een trouwe lezer van uw site en heb al het eea in ogenschouw genomen.
  Mijn vrouw heeft sinds medio 2013 last van netelroos. Het begon na een heftige eczeem uitbraak. Het eczeem is in de loop der jaren gekomen en ook weer weggegaan.
  Na veel surfen en lezen van diverse sites oa ook die van u heb ik het e.e.a. uitgeprobeerd en nu ruim 1 jaar verder begint alles zijn vruchten af te werpen.
  Het is allemaal voedsel gerelateerd, ze heeft waarschijnlijk LGS het “lekke darm syndroom”.
  Ze neemt nu elke morgen een sterke bottenbouillon getrokken van mergpijpjes en ik kook dagelijks vers eten bestaande uit rijst, kip en verse groenten.
  Wanneer ze eens een dag “zondigt” dan krijgt ze steevast reactie, soms erg soms minder.
  We proberen zoveel mogelijk er op te letten en e-nummers uit te bannen.
  Histamine rijke groenten en fruit dient ze zoveel mogelijk te laten staan.
  Ik gebruik wel veel uien en knoflook en slikt ze daarnaast ook pro-biotica.
  Als we het Fodmap dieet bekijken dan blijft er niet veel over voor haar om te eten want de meeste groenten en fruit die in het dieet staan aanbevolen zijn rijk aan histamine.
  Graag hoor ik van u wat hierop uw mening is.

  • Als je diverse dieten gaat combineren kan de keuze karig worden. Kies daarom voor één weg die goed voelt en blijf die trouw. Wat ik les is dat je nu min of meer het GAPS protocol naleeft, als dat vruchten afwerpt zou ik dat voorlopig gewoon blijven volgen!

  • Baste Wallibie,

   Ik ken iemand die een zeer ernstge vorm van netelroos had, veroorzaakt door stress. Ze kreeg een zeer heftig medicijn dat haar niet hielp. Ten einde raad bezocht zij een homeopatisch arts die haar met een paar korreltjes in no time heeft genezen. Als u wilt geefi ik u het adres van deze homeopaat.

   Groet,

   Gerard

   • Beste Gerard,

    Voor mijn dochtertje die eczeem heeft ben ik zeer geïnteresseerd in de naam/site van de door u benoemde homeopaat. Zou u zo vriendelijk willen zijn mij deze toe te sturen? Wie weet kan het de oplossing zijn,gezien we al een hoop hebben geprobeerd.

    Bijvoorbaat dank.

    Vriendelijke groet,
    Dennis Leeman

 3. En na 6 weken, als je klachtenvrij bent.. Is het dan de bedoeling om weer op te bouwen naar een normaal gezond voedigspatroon? Of zit je de rest van je leven vast aan deze voedingsregels?

  • Na 6 weken kun je wat vrijer omgaan met de lijst omdat de darmen dan tot rust zijn gekomen en hersteld. Maar vele blijven toch last houden als ze teveel over ‘de scheef’ gaan.

 4. Hallo juglen,
  Als je dit zes weken hebt volgehouden en het slaat aan, moet je dan zo blijven eten of mag je dan wel weer de andere soorten groenten en fruit eten?
  Groetjes ellen

 5. schuldgevoelens: dikke darm
  onzekerheid: dunne darm
  iets om mee te nemen in de healing?
  Gedachten daarover?
  Waar voed je je bloed mee? In de uiterste bloedvaatjes van de hersenen?
  Get enlightened!

  • Zonder enige twijfel een don’t! Het is namelijk een suikerbom! Tarwe (= zetmeel = glucose = suiker) + nog echte toegevoegde suiker. Niet echt bevorderlijk voor de gezondheid…

 6. Beste, als u gewoon gevarieerd eet. Niet overdrijven met hoeveelheden kokosvet, t blijft vet, ook al veel beter dan margarine. Fruit en groen te zijn ons door moeder natuur gegeven, dus dit kan u niet afraden, alles met mate. Zeker de nacht schade.voor d rest zie ik.geen restricties.tenzij met ernstige darmziekte zoals ziekte van vroom. Succes met uw site en bedankt voor alle interessante berichten

 7. Wel iets om rekening mee te houden: het dieet is niet geschikt voor mensen die geen darmklachten hebben en het bestaat uit 3 fasen, waarbij steeds een nieuw voedingsmiddel toegevoegd wordt, om te peilen hoe de reactie is. Het kan dus zijn dat je er langer dan 6 weken mee bezig bent en de kans dat je tekorten oploopt, is aanwezig. Daarom wordt aanbevolen om er diverse supplementen bij te nemen.

 8. Goedemorgen, dank voor de goede site. Nuttige leefregels en interesante leestips (de supplementenwijzer en de broodbuik). als broodliefhebster en belanghebster in het fodmap dieet zou ik graag weten of je een ‘ veilige’ en/onschadelijke broodsoort zou kunnen aanbevelen. Bij voorbaat dank, groet

 9. Dag Juglen,
  Ik lees je adviezen met veel belangstelling. Mijn vraag is of jij beschikt over een complete tabel voor fructose in fruit en groenten. vooral ook de verhouding van fructose tov glucose is voor mij van belang. Er zijn veel tabellen te vinden maar de meeste zijn onvolledig en spreken elkaar tegen.
  alvast mijn dank.
  groet,
  Liesbeth.

 10. Alstublieft he zeg mensen! Het fodmap dieet is enkel voor patienten met het prikkelbare darmsyndroom en dient gevolgd te worden samen met een diėtist(e) en dit op voorschrift van een gastro-enteroloog… Het is bijvoorbeeld niet zo dat je na die 6 weken gewoon weer mag eten zoals voordien, maar dat je verschillende voedingsmiddelen opnieuw moet gaan ‘testen’. Ik heb ook het artikel gelezen over brood en ik vind het ronduit kant-en-klare onzin waarbij de bronnen dateren van minstens 10 jaar geleden. Door zo’n artikels gaan mensen geen brood meer eten en mogen wij het oplossen wanneer ze aan tekorten komen.

 11. Hallo Juglen,

  Ik vermoed dat ik een lekkende darm heb omdat ik steeds meer voedselallergieën krijg. Is het dan ook nuttig om dit dieet te volgen? En moet ik dan alsnog alle allergenen vermijden? Gluten en lactose lijkt me logisch maar ook groeten zoals tomaat, wortel en courgette (die bij mij problemen geven)? Blijf anders zo weinig over he? ;-)

 12. Hoi Juglen,
  Ik ben radeloos en weet niet meer wat ik moet doen. 2jaar geleden fructose intolerantie geconstanteerd. Maar ben nog steeds dikwijls ziek met braken en 4 dagen niet eten en drinken, altijd al een pds gehad maar sinds na een buik operatie die fructose intolirantie opgebouwd. Ik eet geen fructose en geen suiker ,soms een beetje maar kom er zelf niet meer uit. Graag had ik wat advies van jou.
  Zou erg fijn zijn. Zie je reactie af. Groetjes Jeanny

  • Hoi Jeanny, vanwege de vele vragen kan ik geen consulten via de mail of onder een blogpost geven. Ik raad je aan een goede orthomoleculaire arts bij jou in de buurt te vinden via http://www.mbog.nl.

Reacties zijn gesloten.