web
statistics

Het gezonde effect van muziek op de hersenen

muziek luisterenIn tegenstelling tot populaire opvattingen, is muziek echt meer dan alleen maar fijn om naar te luisteren. Het voedt ook onze geest. Of je nu de opzwepende deuntjes van Lady Gaga te gek vindt of de snelle raps van Jay-Z, het zal je verheugen dat muziek dus een diepgaand effect heeft op de hersenen. Hier volgen een paar opzienbarende effecten op de geest, die je kunt verwachten als je gewoon luistert naar je favoriete muziek.

Muziek versterkt je geheugen
Vergeet je altijd waar je je sleutels hebt neergelegd? Geheugenverlies kan een teken van veroudering zijn, maar je hoeft je leven er niet door te laten verpesten. Geef je geheugen weer een boost door te luisteren naar je favoriete nummers.

Maar hoe versterkt muziek dan je geheugen? Volgens deskundigen kan muziek vele hersengebieden stimuleren – met inbegrip van de hippocampus, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt.

Muziek vergroot je ruimtelijk inzicht
Ruimtelijk inzicht wordt gedefinieerd als het vermogen om je een precieze voorstelling van iets te kunnen maken en het vermogen te kunnen meten en te navigeren. Als één van de ‘negen soorten intelligentie’ is het kenmerkende ervan: het talent om een visuele ervaring te kunnen herscheppen.

Met behulp van muziek – vooral pianomuziek – kun je je IQ voor ruimtelijk inzicht met wel 9 punten omhoog krikken. Een symfonie van Mozart bijvoorbeeld maakt dit mogelijk doordat muziek de focus van de luisteraar verbetert.

Muziek vermindert bezorgdheid en zenuwen
Staat er een belangrijk sollicitatiegesprek op de agenda? Moet je misschien binnenkort een levensveranderende operatie ondergaan? Wat voor zorgen je ook hebt, je ondervindt er vast geestelijke stress van. Dan is luisteren naar muziek – in tegenstelling tot het innemen van die dure kalmeringspil – een goedkope en bijwerking-vrije manier om je angst gedag te zeggen.

Een onderzoek dat in ‘Trends in Cognitive Sciences’ is gepubliceerd, toonde aan dat patiënten die naar muziek luisterden – in plaats van hun gebruikelijke antidepressiva in te nemen – lagere niveaus van het stresshormoon cortisol hadden.

Muziek herstelt hersenschade
Ben je het onfortuinlijke slachtoffer van een beroerte of een andere hersenaandoening? Dan zul je blij zijn dat muziek kan helpen bij het herstel.

Muziek helpt vooral bij slachtoffers van letsel aan de linker hersenhelft, met symptomen zoals het onvermogen om te spreken. Therapeuten behandelen zulke patiënten zelfs met een programma genaamd ‘Melodische Intonatie’. Hiermee wordt de patiënt aangespoord om te zingen totdat hij weer kan praten. Muziek zou de beschadigde delen – die met taal samenhangen – repareren, omdat muziek de geest helpt bij het koppelen van melodieën aan taaluitingen.

Afgezien van dit voordeel, zorgt muziek ook voor het vrijkomen van dopamine, een ‘gelukshormoon’ dat je hersenfunctie verbetert. Dit is vooral gunstig voor mensen met een groot hersenletsel.

Muziek vermindert epileptische aanvallen
Als je één van de ongelukkigen bent die aan epilepsie lijden, met fysieke verschijnselen die voortvloeien uit abnormale elektrische activiteiten van de hersenen, dan kun je daar zelfs voorgoed vanaf komen gewoon door naar muziek te luisteren.

Volgens onderzoek kunnen kalmerende geluiden – vooral de piano meesterwerken van Mozart – al na vijf minuten heel veel bijdragen aan het verminderen van signalen die een aanval veroorzaken. In een experiment uit 1998 was het effect van de muziek op de cerebrale cortex zo groot, dat het in 23 van de 29 gevallen een enorme afname in epileptische activiteit bewerkstelligde. De dramatische resultaten van het experiment staan gepubliceerd in ‘Mozart Effect on Epileptiform Activity’.

Cognitieve voordelen
Uit onderzoek blijkt dat het luisteren naar muziek op de achtergrond voordat je een taak uitvoert, echt helpt om je cognitieve functies – zoals geheugen en aandacht – te verbeteren, doordat het je waakzaamheid vergroot en je humeur verbetert. En het lijkt niet uit te maken of je de muziek leuk vindt of niet, maar het lijkt weer wel zo te zijn dat instrumentale muziek beter helpt dan vocale muziek. Vocale muziek (met tekst), leidt enorm af en kan juist afbreuk doen aan je focus, geheugen en aandacht, vooral als het geluid hard staat.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

11 gedachten over “Het gezonde effect van muziek op de hersenen”

 1. Heel leuk en heel waar !
  Ik ben een gediplomeerd muziek therapeute en heb mensen jaren mogen begeleiden en opserveren .
  Het gaat veel verder dan alleen de hersenen , je kunt alle organen optimaliseren en mogelijk deblokkeren.
  Viool is voor de hersenen , Cello voor het hart en muziek voor het sacrale gebied is vooral afkomstig van Bach .
  Dit is een zeer beknopte uitleg wat muziek voor ons kan doen !
  Veel liefde, licht en vooral mooie muziek luisteren en produceren .
  Minke

 2. Hallo Ans ,
  Het is niet zo simpel om daar zo 1 – 2- 3 op te antwoorden . Ik heb wel een uitgebreide uitleg op mij PC zitten .
  Als je wil kan ik het wel opsturen . Zet je mail adres erop en je hoort van me .

  vriendelijke groeten Minke

  • Beste Minke,

   Ik hoop dat u dit nog leest na zo’n lange tijd en dat u nog bereid bent mij ook de uitgebreide uitleg te mailen!

   Met vriendelijke groeten en hopend op een reactie,

   niquita

  • Hallo Minke,

   Ik ben professioneel pianiste en leerkracht piano en enorm geboeid door het gunstige effect dat muziek op het menselijk lichaam heeft. Ik vind het heel interessant hoe je instrumenten en muziekstijlen aan organen koppelt. Mijn osteopaat heeft het ooit eens vernoemd, maar wist er zelf het fijne niet meer van. Ik heb me al suf gezocht op het internet maar ze hebben het altijd alleen maar over het “Mozart – effect”, en volgens mij is er toch veel meer dan dat… Kan je mij de informatie over doorsturen die jij hebt? Alles wat je kan of wil delen interesseert me!

   Alvast bedankt.

   Eline

 3. Klank is trilling en trilling kan blokkades doorbreken. Ikzelf werk zo’n 15jaar met didgeridoo ,klankschalen gong en nog wat andere instrumenten om mensen door middel v klanken massage te helen. dit werkt fantastisch moet ik zeggen. Vind t leuk om om daar nu ook wat op jouw site lezen Juglen :-D als je en keer een heling wilt kanje me mailen <3<3<3

 4. Toen mijn partner in coma lag, heb ik ,omdat de mensen van de intensive care steeds vertelde geen reactie ….nog ben ik blij dat ze mij de kans gaven om klassieke muziek als redmiddel in te zetten. oa Bach en Mozart ,via de iPad prima te luisteren ! Ook keltisch zeezout heb ik aan hem gegeven en hij proefde het echt zichtbaar genietend, ook kaneelgeurstof onder zijn neus gehouden steeds kort maar er waren weer reacties ! Op de achtste dag was hij meer wakker en gaat het steeds beter; de muziekuurtjes blijven vooral barok en rachmaniof is zeer helend geweest, ook voor mij zelf was dat fijn want drie maanden verblijf in ziekenhuis/verpleeghuis van je man is een hele opgave .thank you for the music…….. het ontdekken waard!

 5. Fijn dat ik met Junglen Zwaan in contact kwam, ben ongeveer 25 jaar geleden door orthomoleculair geneesheer succesvol begeleid tijdens een zeer stressvolle periode. Ga mij er meer in verdiepen. Dank voor de informatie, ook voor alle reacties die interessant zijn.

 6. goeie dag minke, ik zou graag willen weten of u ook wat info hebt van negatieve effecten van muziek op ons gedrag. ik ben een werkstuk aan het schrijven en zou die info van u appricieren. U zou het voor mij kunnen mailen naar [email protected]. Bij voorbaat dank.

Reacties zijn gesloten.