Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe is ananas op een pizza Hawaï terechtgekomen?

Hoe is ananas op een pizza Hawaï terechtgekomen?

Er wordt al jaren discussie gevoerd of een pizza belegd met ananas wel of niet aanvaardbaar is. Sommigen vinden het heerlijk, anderen weer verschrikkelijk. Over smaak valt niet te twisten, maar over de herkomst wel. De BBC zocht daarom eens grondig uit hoe een zoet fruit als ananas nu op een hartige pizza is beland.

De moderne pizza is in de 18e eeuw in het Italiaanse Napels uitgevonden, maar de Hawaïaanse pizza met ananas en ham komt beslist niet uit dit culinaire land. Er is zelfs geen relatie met het Amerikaanse eiland Hawaï.

De pizza blijkt in Canada te zijn uitgevonden door Sam Panopoulos, een Griekse immigrant. Panopoulos en zijn broers bezaten een restaurant in het stadje Chatham, Ontario, Canada, ver van het eilandje Hawaï. Aanvankelijk was het eten dat zij serveerden eenvoudig. Het bestond uit traditionele eethuismaaltijden zoals hamburgers en pannenkoeken. Panopoulos werd door een reis in Napels geïnspireerd om pizza aan het menu toe te voegen. Dit was voor de Noord-Amerikanen een nieuw gerecht. De meeste pizza’s die ze toen serveerden waren belegd met alleen maar hartige ingrediënten.

Het was 1962 toen hij voor het eerst een pizza ham maakte in combinatie met ananas. Hij noemde zijn uitvinding een pizza Hawaï omdat de naam van het blik ananas van het merk ‘Hawaiian’ was. De rest is historie, want de combinatie van hartig en zoet doen velen watertanden. Deze kok liet zich overigens inspireren door de Chinese keuken, waar het gebruik van zoet en zuur heel gebruikelijk is. De combinatie zoet en hartig viel in de smaak bij zijn klanten. Hij was in die tijd een jonge kok en experimenteerde er lustig op los. Voor hem kwam het ook als een verrassing dat deze pizza wereldwijd zo populair is geworden. Panopoulos is in 2017 gestorven op de leeftijd van 83.

Ananas afkeer
De pizza Hawaï is inmiddels over de gehele wereld te verkrijgen, maar de discussie over of de ananas wel thuis hoort op een pizza woedt nog steeds voort. Zo zorgde Gudni Johannesson, de IJslandse president, een aantal jaar geleden voor een klein internationaal schandaal toen hij tegen scholieren zei dat hij, als hij de kans kreeg, pizza’s met ananas zou verbieden. De Canadese premier Justin Trudeau twitterde als reactie hierop: “Ik heb een ananas. Ik heb een pizza. En ik sta achter deze heerlijke creatie uit het zuidwesten van Ontario.”.

Ananas op pizza: de cijfers
Uit een 2019 YouGov Omnibus enquête bleek dat ananas als beleg geliefd is bij 12% van de onderzochte pizzaliefhebbers, terwijl 24% aangaf dat het een van de minst favoriete toppings was. In een eerdere enquête van YouGov gaf 82% van de ondervraagden aan ananas lekker te vinden, maar slechts 53% vond de vrucht lekker op pizza.

Komt ananas van Hawaï?
Hoewel ananas de onofficiële mascotte van Hawaï is, komt de ananas hier niet vandaan. Deze tropische vruchten hebben hun weg in de loop van de eeuwen wel naar dit eiland gevonden, waar ze inmiddels gekweekt worden en vervolgens vaak geëxporteerd. Aangenomen wordt dat de ananas is ontstaan in de Braziliaanse regenwouden en vervolgens door Columbus in 1493 is meegebracht naar Europa.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.