Hoe knoflook verkoudheid en griep tegengaat

KnoflookAl eeuwenlang wordt knoflook gegeten en ingezet als medicijn. Het eten van knoflook biedt zelfs vele gezondheidsvoordelen (1). Hieronder vallen een verminderd risico op hartziekte en verbeterde geestelijke gezondheid en weerstand (2,3,4,5,6). Dit artikel gaat in op de beschermende werking van knoflook bij de veelvoorkomende verkoudheid en griep.

Knoflook kan de weerstand verhogen
Knoflook bevat een stofje dat het immuunsysteem ondersteunt in de bacteriebestrijding (5,6). Dit stofje heet alliine. Wanneer knoflook wordt geplet of gekauwd wordt alliine omgezet in allicine, het voornaamste actieve ingrediënt in knoflook (7). Allicine bevat zwavel, wat kenmerkend is voor de geur en smaak van knoflook (8). Allicine is echter instabiel, waardoor het snel wordt omgezet in andere zwavelhoudende stoffen, waarvan wordt gedacht dat het knoflook de medicinale eigenschappen geeft (5). Deze stoffen hebben een gunstige invloed op de witte cellen om virussen te bestrijden, die bijvoorbeeld verkoudheid of griep veroorzaken (5,9).

Kortom: Knoflook kan worden geplet, gekauwd of gesneden zodat de allicine vrijkomt. Hiervan wordt verondersteld dat het weerstand verhogende eigenschappen heeft.

Kan knoflook verkoudheden en griep helpen voorkomen?
Knoflook lijkt een veelbelovend middel om verkoudheden en griep te voorkomen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat knoflook het risico om ziek te worden en de duur van de ziekte vermindert. Ook kan het de ernst van de symptomen verminderen (9,10). Bij een onderzoek werden 146 gezonde vrijwilligers een knoflooksupplement of een placebo gegeven gedurende drie maanden. De knoflookgroep had 63% minder kans op het oplopen van een verkoudheid, en de verkoudheid was 70% korter (11). Een ander onderzoek ondervond dat verkoudheden gemiddeld 61% korter waren bij degenen die dagelijks 2,56 gram zwarte knoflookextract aten vergeleken bij een placebogroep. De verkoudheden waren ook minder hardnekkig (9). Als je vaak last hebt van een verkoudheid of griep kan het eten van knoflook dit voorkomen of de symptomen verminderen. Een review ondervond echter dat veel onderzoeken die de werking van knoflook bij verkoudheid onderzochten van matige kwaliteit waren (12). Het is ook onbekend of je knoflook regelmatig moet innemen, of dat het net zo goed werkzaam is wanneer het enkel voor een korte periode wordt ingenomen bij ziekte.

Kortom: Het regelmatig eten van knoflook kan verkoudheid of griep helpen voorkomen. Als je ziek wordt kan het eten van knoflook de ernst van de symptomen verlagen en je sneller laten herstellen.

Hoe kun je de voordelen van knoflook maximaliseren?
De manier waarop knoflook is verwerkt of bereid kan de gezondheidsvoordelen veranderen. Het enzym alliinase, die alliine in allicine omzet werkt alleen onder bepaalde omstandigheden. Het kan worden gedeactiveerd door verhitting. Een onderzoek ondervond dat na slechts 60 seconden in de magnetron of 45 minuten in de oven alliinase kan worden gedeactiveerd. Een ander onderzoek ondervond ongeveer dezelfde resultaten (13,14). Het pletten van knoflook en het 10 minuten laten staan voor het koken kan het verlies van de medicinale eigenschappen helpen voorkomen. Onderzoekers stelden ook dat het verlies van de gezondheidsvoordelen door koken kan worden gecompenseerd door het verhogen van de hoeveelheid knoflook. Hier zijn een aantal manieren om het meeste uit je knoflook te halen:

  • Plet of snijd de knoflook voordat je het eet. Dit verhoogt het gehalte aan allicine.
  • Laat de geplette knoflook 10 minuten staan voordat je deze kookt.
  • Gebruik veel knoflook, bij voorkeur meer dan een teen.

Kortom: Plet of snijd de knoflook voordat je het eet. Laat geplette knoflook 10 minuten staan voordat je het kookt.

Knoflooksupplementen
Een andere makkelijke manier om je knoflookinname te verhogen is door het nemen van een supplement. Kijk echter wel uit, er zijn geen wettelijke normen voor knoflooksupplementen. Dat betekent dat de inhoud en kwaliteit van allicine kunnen verschillen en daarmee ook de gezondheidsvoordelen.

Knoflookpoeder
Knoflookpoeder is gemaakt van verse knoflook die gesneden en gedroogd is. Het bevat geen allicine, wel wordt verondersteld dat het allicine potentieel heeft. Knoflookpoeder wordt verwerkt bij lage temperaturen en vervolgens in een capsule gedaan om het te beschermen tegen maagzuur. Hierdoor overleeft het enzym alliinase de zure omgeving van de maag, zodat het alliine kan omzetten in het gunstige allicine in de darmen. Helaas is het onduidelijk hoeveel allicine kan worden gehaald uit supplementen van knoflookpoeder. Dit hangt voor een groot deel af van het merk en de bereiding (15,16).

Zwarte knoflookextract
Wanneer rauwe knoflook gesneden is en gedurende 1,5 jaar in 15-20% ethanol wordt bewaard ontstaat zwarte knoflookextract (Aged Garlic Extract). Dit type supplement bevat geen allicine, maar behoudt wel de medicinale eigenschappen van knoflook. Bij veel onderzoeken naar de voordelen van knoflook bij verkoudheid en griep werd zwarte knoflookextract gebruikt (2,9,17).

Knoflookolie
Knoflookolie is een effectief supplement en wordt gemaakt door rauwe knoflook in hete olie te laten trekken. Je kan het aan je gerechten toevoegen of in capsulevorm nemen. Dieronderzoeken hebben echter uitgewezen dat knoflookolie giftig kan zijn voor ratten bij een hoge dosering en in een bepaalde toestand (18). Zelfgemaakte knoflookolie is ook in verband gebracht met een aantal gevallen van botulisme. Als je je eigen knoflookolie maakt, zorg dan voor de juiste conserveringsmethoden (19,20,21).

Kortom: De bekende knoflooksupplementen zijn knoflookpoeder, zwarte knoflook extract en knoflookolie. Zwarte knoflook extract is mogelijk de beste variant.

Hoeveel knoflook zou je dagelijks moeten eten?
De minimale hoeveelheid voor een effectieve werking van rauwe knoflook is twee of drie keer per dag een teentje. Je kan ook een zwarte knoflook supplement nemen. In dat geval is een normale dosering 600 tot 1200 mg per dag. Hoge innames van knoflooksupplementen kunnen giftig zijn, overschrijd daarom niet de aanbevolen hoeveelheden.

Kortom: Je kan baat hebben bij het eten van twee of drie teentjes knoflook per dag. De dosering van supplementen verschillen van 600-1200 mg per dag.

Andere tips om je weerstand te verhogen

Hier zijn vijf andere manieren om je weerstand te verhogen en verkoudheden en griep te voorkomen:

  1. Neem probiotica: Probiotica kunnen gunstig zijn voor de darmen, de weerstand verhogen en het risico op ontsteking verminderen (22,23,24,25).
  2. Eet een gezond en gevarieerd voedingspatroon: Je hele voedingspatroon is belangrijk. Een variatie van belangrijke voedingsstoffen houdt je weerstand gezond.
  3. Rook niet: Sigarettenrook kan je weerstand verlagen en je vatbaarder maken voor ontstekingen (26,27,28).
  4. Vermijd te veel alcohol: Te veel alcohol kan je weerstand beschadigen en je gevoeliger maken voor ontstekingen (29,30,31).
  5. Neem een zinksupplement: Het nemen van zinkzuigtabletten of siroop binnen 24 uur nadat een verkoudheid is begonnen kan de duur van de verkoudheid verminderen (32).

Kortom: Een gezond voedingspatroon en leefstijl zijn essentieel voor een sterke weerstand.

Tot slot
Onderzoeken wijzen uit dat knoflook een verkoudheid en griep helpt bestrijden. Het kan het risico om ziek te worden verminderen en je sneller laten genezen. Om zoveel mogelijk baat te hebben bij knoflook kun je het beste rauwe knoflook of zwarte knoflook extract consumeren. Knoflook is lekker en supergezond. En er zijn nog veel meer andere redenen om knoflook te eten (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.