Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Zijn er extra gasten in je keuken die je niet uitgenodigd hebt? Zoemen ze rond je verse groenten en fruit, of zelfs rond je vuilnisbak? Misschien heb je wat lege bierflesjes laten staan en vliegen ze daar ook rond? Als je op een van deze vragen ja hebt geantwoord, dan heb je waarschijnlijk een fruitvliegjesplaag in je huis. Vooral in de zomer bij warm weer komen ze graag bij je op bezoek. In dit artikel bespreken we hoe je er weer vanaf komt!

Waar komen fruitvliegjes vandaan? Wat veroorzaakt fruitvliegjes?
Ook al lijkt het alsof ze zomaar uit het niets opduiken, de waarheid is dat fruitvliegjes aangetrokken worden door gistend fruit en groenten en gedijen op stoffen met een hoog gehalte aan vruchtensuiker. Vrouwelijke fruitvliegen leggen hun eitjes op het oppervlak van of binnenin overrijp, rottend of bederfelijk fruit. Elke vrouwelijke fruitvlieg kan tot 500 eitjes per keer leggen! Daarom is het belangrijk dat je actie onderneemt zodra je de allereerste fruitvlieg ziet. Na het uitkomen doen de larven zich een paar dagen tegoed aan hun omgeving (bijvoorbeeld een superrijpe banaan) voor ze zich ontwikkelen tot volledig gevormde volwassenen. Hun levenscyclus vrij snel: fruitvliegen kunnen twee dagen nadat ze volwassen zijn beginnen met paren.

1. Zoek de bron
Het eerste wat je moet doen is uitzoeken waar de vliegen vandaan komen. Als ze rondhangen in de buurt van open etenswaren, gooi dan het voedsel weg en schrob de omgeving schoon. Je kunt elk soort schoonmaakmiddel gebruiken om de plek te ontsmetten. In sommige gevallen kan het verwijderen van hun “thuis” al voldoende zijn om de fruitvliegjes te verjagen.

2. Maak gemeenschappelijke ruimten schoon
Als je de bron van het probleem gevonden hebt, bekijk dan de afvoer van je gootsteen. Als die verstopt is of een goede schoonmaakbeurt nodig heeft, is dit het moment om er iets aan te doen. Fruitvliegjes leven en broeden graag in warme, vochtige ruimtes.

Vergeet niet je vuilnisbakken te controleren op tekenen van fruitvliegjes activiteit. Van fruitvliegen is bekend dat ze hun eitjes in vuilnisbakken leggen, waardoor de plaag verergert.

Als ze rond je vuilnisbak zwermen of als je zo’n situatie wilt voorkomen, haal dan het vuilnis buiten en veeg de bak schoon met een sterk schoonmaakmiddel zoals bleekmiddel. Zorg ervoor dat de blikken helemaal droog zijn voor je ze weer gebruikt.

3. Gebruik het rotte fruit tegen ze
Als je nog steeds fruitvliegjes ziet rondhangen, kun je een val zetten met behulp van dingen die je misschien al in je keuken hebt. Dit omvat alle rotte of open voedsel dat fruitvliegjes aantrekt. Volg deze stappen:

  1. In plaats van het rotte of open voedsel weg te gooien, doe je het voedsel in een wegwerpbakje.
  2. Bedek de container met plasticfolie.
  3. Prik een paar gaatjes in de wikkel, zet hem op een plek waar fruitvliegen samenkomen, en wacht.

De vliegen zouden naar de binnenkant van de val moeten zwermen. Je kunt ze dan weggooien zoals je goeddunkt. Herhaal dit proces tot alle fruitvliegjes weg zijn.

4. Maak een zwembadval
Heb je een restje rode wijn dat je niet van plan bent op te drinken? Gebruik het om een zwembadval te maken voor de fruitvliegjes. Dit is hoe:

  1. Giet wat rode wijn en afwasmiddel in een wegwerpbakje en roer.
  2. Bedek de container met plasticfolie.
  3. Prik kleine gaatjes in de plasticfolie. Zorg dat de gaatjes groot genoeg zijn voor de fruitvliegjes om erin te kunnen.

De wijn moet de fruitvliegjes aantrekken, en de combinatie van wijn en afwasmiddel zal het de gevangen vliegjes moeilijk maken om te vliegen en ze verdrinken. Je kunt dit proces herhalen tot je geen fruitvliegjes meer ziet.

5. Meng een azijnoplossing
Je kunt ook proberen fruitvliegjes te lokken door een azijnval te maken. Dit gaat als volgt:

  1. Vul een wegwerpbakje met water.
  2. Voeg een paar eetlepels azijn en suiker aan het water toe en roer.
  3. Voeg een paar druppels afwasmiddel aan de oplossing toe en roer.

Zet na het mengen van je oplossing het bakje op de plek waar de fruitvliegjes samenkomen. Ze moeten aangetrokken worden door deze oplossing en zullen verdrinken zodra ze het water aanraken. Ga met deze methode door tot je geen fruitvliegjes meer ziet.

Tip: gebruik appelazijn voor het beste resultaat.

6. Probeer een winkelgekochte val
Als zelfgemaakte vallen niet werken voor je, ga dan naar je plaatselijke bouwmarkt en koop een kleverige vliegenval. Deze vallen werken op gewone vliegen en fruitvliegen. De supermarkt heeft soms ook speciale vallen te koop, vooral als het warm is buiten.

Plaats de val op de probleemplek en gooi hem weg zodra de kleverige plek vol is. Je kunt de val vervangen als dat nodig is.

7. Ga met de stofzuiger aan de gang
Als je zwermen fruitvliegjes hebt, is een van de eerste dingen die je kunt doen ze opzuigen met je stofzuiger en de zak buiten weggooien. Als het handiger is, kun je de stofzuiger gewoon een paar dagen buiten zetten en de fruitvliegjes de tijd geven om te sterven.

8. Gebruik plakband
Net als huisvliegen kunnen fruitvliegen gevangen worden met iets kleverigs. Als je plakvallen ophangt in je huis, kun je de populatie aan fruitvliegjes snel verminderen. Er zijn wel mensen die vraagtekens zetten bij de diervriendelijkheid van deze methode.

Kan een fruitvliegjesplaag mijn gezondheid aantasten?
Als een fruitvliegjesplaag onbehandeld blijft, kan ze potentiële gezondheidsrisico’s opleveren. Fruitvliegen staan erom bekend dat ze rondvliegen en bacteriën oppikken die ze vervolgens op vers voedsel afzetten. Ze worden vooral aangetrokken door mest en andere uitwerpselen die bacteriën zoals E. coli kunnen bevatten. Ze dragen de bacteriën dan met zich mee. Bovendien injecteren vrouwelijke fruitvliegen, na het paren, partijen eitjes in vers fruit. Hierdoor wordt het fruit besmet.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de fruitvliegjes niet meer terugkomen?
Om een toekomstige besmetting te voorkomen, zorg je ervoor dat je de opslagplaatsen voor voedsel schoon en droog houdt. Laat geen vers voedsel staan nadat het geopend is of nadat je er een hap uit genomen hebt. Zorg dat je je vuilnis regelmatig buiten zet en ruim gemorst voedsel in of op je vuilnisbakken op.

Als je eenmaal een fruitvliegjesplaag hebt, kan het van een paar dagen tot een paar weken duren voor je van de overlast af bent. Door pro-actief te werk te gaan bij het schoonmaken en het weggooien van afval, kun je jezelf de tijd en moeite besparen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.