Het koken van rijst lijkt heel eenvoudig, maar dat is het niet. Althans, alles is makkelijk als je weet hoe het moet, dus ook het koken van rijst. Een paar kleine foutjes zijn zo gemaakt, waardoor je rijst gemakkelijk te hard, droog of plakkerig is. In dit artikel beantwoorden wij de vraag hoe je rijst het beste kan koken.
Basisrecept voor het koken van rijst:
- Meet de totale hoeveelheid rijst af die je nodig hebt. Je hebt ongeveer 75 gram rijst per persoon nodig, dus:
– 150 gram bij 2 personen
– 225 gram bij 3 personen
– 300 gram bij 4 personen
– 375 gram bij 5 personen
– 450 gram bij 6 personen - Spoel de rijst grondig met koud water tot het water helder is. Als je de tijd hebt, laat de rijst dan ten minste 30 minuten weken in koud water. Hierdoor zullen de korrels gelijkmatiger garen.
- Doe de rijst in een pan en voeg per portie 150 ml water toe, dus
– 150 ml bij 1 personen
– 300 ml bij 2 personen
– 450 ml bij 3 personen
– 600 ml bij 4 personen
– 750 ml bij 5 personen
– 900 ml bij 6 personen - Breng het aan de kook. Roer de rijst in de pan om ervoor te zorgen dat het goed verdeeld is.
- Doe een deksel op de pan en zet het ‘vuur’ laag, dat wil zeggen op sudder niveau. Als je de rijst op een te hoog vuur kookt, zal hij te snel gaar worden en kan het krijtachtig worden in het midden.
- Laat de rijst net zo lang koken als de verpakking vermeldt. Haal het deksel er niet af. Controleer aan het eind of de rijst gaar is door een beetje te proeven. Laat nog een paar minuten doorkoken als de rijst nog niet gaar is en zet dan het vuur uit.
- Laat de rijst nog 10 minuten na garen. Zo wordt het laatste restantje water ook nog opgenomen.
Enkele opmerkingen en tips:
- Optioneel kun je wat zout toevoegen.
- Om de kooktijd te verkorten kun je ook kokend water toevoegen.
- Om het makkelijker te maken kun je ook denken in kopjes: één kopje rijst per persoon en vervolgens twee kopjes water per persoon om de rijst in te laten koken. De verhouding is dus 1:2.
- De kooktijd van witte rijst is doorgaans ietsje korter in vergelijking met volkoren rijst.
Met een rijstkoker
Als je een rijstkoker hebt, wordt het koken van rijst een stuk makkelijker. Gebruik simpelweg dezelfde verhouding van 1 deel rijst en 2 delen water en doe dit in de rijstkoker, die vervolgens al het werk voor je doet. Als het apparaat zegt dat het klaar is, is het slim om de rijst nog enkele minuten te laten nagaren voor een optimaal resultaat.
Kooktijd rijst per soort
Op de vraag ‘Hoe lang moet rijst koken?’ is geen eenduidig antwoord te geven. De kooktijd hangt namelijk af van de soort rijst die je in huis hebt gehaald. Hieronder vind je een lijst met de globale kooktijden van rijst ingedeeld in witte en bruine varianten:
Type | Soort | Kooktijd (min.) |
Arborio (risottorijst) | Wit | 25 tot 30 |
Basmati | Wit | 15 tot 20 |
Basmati | Bruin | 45 tot 55 |
Pandanrijst | Bruin | 35 tot 45 |
Pandanrijst | Wit | 35 tot 45 |
Parboiled rijst lang | Wit | 15 tot 20 |
Snelkookrijst | Wit | 8 tot 12 |
Snelkookrijst | Half bruin | 10 |
Zilvervliesrijst lang | Bruin | 40 tot 50 |
Zilvervliesrijst rond | Bruin | 40 tot 50 |
N.B. De meeste rijst in de supermarkt is voorgekookt, hierdoor is de kooktijd aanzienlijk korter. Rijst in de biologische winkels is meestal niet voorgekookt en die hebben dan ook aanzienlijk langere kooktijden. Controleer daarom altijd de door de fabrikant geadviseerde kooktijd op de verpakking van de rijst.