Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe kun je bepalen of een ei vers of oud is?

Hoe kun je bepalen of een ei vers of oud is?

Op een doos eieren staat meestal de houdbaarheidsdatum vermeld, maar als je de eieren loskoopt tast je al gauw in het duister. Zijn de eieren dan nog wel eetbaar of hebben ze hun beste tijd gehad? Hoe test je de versheid van eieren? Deze vraag beantwoorden we in dit artikel.

Als een ei ouder wordt, wordt het lichter door verdamping van water door de poreuze schaal, waardoor het uitzet en er meer lucht in komt en er een luchtkamer ontstaat tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. Deze luchtkamer wordt groter als het ei ouder wordt. Je kunt dit goed testen door een ei in een kom gevuld met water te doen: een vers ei zinkt en een oud ei blijft drijven:

Maar er is nog meer waaraan je kan zien of een ei vers is of niet:

  • Het wit van een vers ei moet bij het breken dik van structuur zijn. Naarmate het ouder wordt, wordt het eiwit vloeibaarder en spreidt het zich gemakkelijker uit. Dit kun je testen door het ei te openen en het eiwit op een bord nauwkeurig te bekijken. Het moet licht troebel zijn, niet te uitgespreid, dik, en een beetje kleverig. Als het op water lijkt en helder loopt, is het ei niet meer vers.
  • Door een ei tegen het licht te houden kun je ook de versheid bepalen. Een heel kleine luchtkamer wijst erop dat het ei heel vers is.
  • Gebruik ook je neus. Een zwavelgeur wordt vaak “rotte eieren” genoemd, ook al heeft het niets met eieren te maken. Dat komt omdat bedorven eieren heel sterk naar zwavel ruiken. Als het ei echt oud is, kun je het misschien door de schaal heen ruiken. Als dit niet het geval is, maar je wilt wel weten of je ei nog eetbaar is, dan zal je deze moeten breken om het te kunnen ruiken.

De eieren in de supermarkt zijn doorgaans 2 – 3 dagen ervoor gelegd. Best snel dus! Dit is ook logisch, want eieren verliezen op één dag bij kamertemperatuur meer van hun versheid dan wanneer ze een week in de koelkast liggen! Eieren kunnen 4 weken na de legdatum nog gegeten worden, mits ze op de juiste manier zijn bewaard.

Tips voor het kopen en bewaren
Het is het beste eieren niet te wassen voor je ze bewaart of gebruikt. Wassen is meestal een standaard onderdeel van het verwerkingsproces van eieren, waardoor de eieren niet opnieuw gewassen hoeven te worden. Op een koude temperatuur houd je eieren langer vers, bewaar je rauwe eieren daarom in de originele doos in de koelkast op 4 °C. Gebruik ze binnen 5 weken na aanschaf, ziekteverwekkers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Bewaar hardgekookte eieren (in de schaal of gepeld) in de koelkast op 4 °C en consumeer deze binnen 1 week na het koken. De kleur van de schaal hangt af van het ras van de hen en de kleur van de dooier hangt af van het voer dat de kip eet. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen eieren met bruine en witte schaal of bleke en donkere eierdooiers.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.