Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe lang is iemand besmettelijk na een virusinfectie?

Hoe lang is iemand besmettelijk na een virusinfectie?

Hoe lang je besmettelijk bent na een virale infectie hangt af van het soort virus waar het om gaat. De besmettelijke periode begint vaak al voordat je je onwel begint te voelen of huiduitslag opmerkt.

Bronchitis
De duur van de besmettelijke periode van bronchitis varieert, afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen wordt bronchitis veroorzaakt door dezelfde virussen die de gewone verkoudheid of griep veroorzaken, en je bent waarschijnlijk besmettelijk zolang je verkoudheids- of griepverschijnselen hebt.

Waterpokken
Waterpokken zijn besmettelijk vanaf 2 dagen voor het verschijnen van de puistjes tot ze korstjes hebben, meestal 5 dagen nadat ze voor het eerst verschenen zijn.

Verkoudheid
De verkoudheid is besmettelijk vanaf een paar dagen voor je symptomen verschijnen tot alle symptomen verdwenen zijn. De meeste mensen zullen ongeveer 2 weken besmettelijk zijn.

De symptomen zijn meestal erger tijdens de eerste 2 tot 3 dagen, en dan is de kans het grootst dat je het virus verspreidt.

Griep
Griep is meestal het meest besmettelijk vanaf de dag dat je symptomen beginnen en nog 3 tot 7 dagen daarna. Kinderen en mensen met een verlaagd immuunsysteem kunnen nog een paar dagen langer besmettelijk zijn.

Klierkoorts (mononucleose)
Ook wel ziekte van Pfeiffer of de ‘kusziekte’ genoemd, is niet bijzonder besmettelijk en kan meestal alleen door direct contact met speeksel verspreid worden, daarom wordt het soms “de zoenziekte” genoemd. Er is geen reden om niet naar school of werk te blijven gaan als je je goed genoeg voelt.

Mazelen
De symptomen van mazelen verschijnen ongeveer 10 dagen nadat je besmet bent geraakt. Mazelen is het meest besmettelijk nadat de eerste symptomen verschijnen en voordat de huiduitslag zich ontwikkelt.

De eerste symptomen van mazelen zijn o.a.:

  • een hoge temperatuur
  • rode ogen
  • verkoudheidsverschijnselen – zoals een loopneus, waterige ogen, gezwollen oogleden en niezen

Ongeveer 2 tot 4 dagen later ontstaat een roodbruine vlekkerige huiduitslag die gewoonlijk na ongeveer een week verdwijnt.

Bof
Bof veroorzaakt dat je speekselklieren opzwellen. Deze klieren zitten vlak onder en voor je oren. Bof is het meest besmettelijk vanaf een paar dagen voordat je klieren opzwellen tot een paar dagen daarna.

Rodehond (duitse mazelen)
Mensen met rodehond moeten van school of werk blijven, en contact met zwangere vrouwen zo mogelijk vermijden, gedurende 6 dagen nadat de uitslag zich voor het eerst ontwikkelt.

Gordelroos
Je kunt gordelroos niet naar anderen verspreiden. Maar mensen die nog niet eerder waterpokken hebben gehad, kunnen waterpokken van jou oplopen. Gordelroos is besmettelijk zolang de huiduitslag vocht afscheidt.

Tonsillitis
Tonsillitis zelf is niet besmettelijk, maar de virussen die het veroorzaken wel. Hoe lang je besmettelijk bent, hangt af van het virus.

Longontsteking
Longontsteking is zwelling (ontsteking) van het weefsel in een of beide longen. Ze wordt meestal veroorzaakt door een infectie, meestal bacteriën en virussen, die beide besmettelijk zijn. Het hangt van het type virus of bacterie af hoe lang je besmettelijk bent. De ziektekiemen die longontsteking kunnen veroorzaken worden meestal ingeademd. Mensen hebben vaak kleine hoeveelheden ziektekiemen in hun neus en keel, die doorgegeven kunnen worden via:

  • hoesten en niezen – deze lanceren kleine vloeistofdruppeltjes met ziektekiemen in de lucht, die iemand anders kan inademen
  • een voorwerp aan te raken en daar kiemen op over te brengen – iemand anders kan dit voorwerp aanraken en dan zijn eigen mond of neus aanraken

Je kunt de verspreiding van een longontsteking helpen voorkomen door enkele eenvoudige hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • regelmatig en grondig je handen wassen, vooral na het aanraken van je neus en mond, en voor je voedsel aanraakt
  • hoesten en niezen in een zakdoekje, het dan onmiddellijk weggooien en je handen wassen
  • bekers of keukengerei niet met anderen delen

Bronnen:

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.