Hoe lang is overgebleven sushi houdbaar?

Sushi is een traditioneel Japans gerecht dat over de hele wereld zeer populair is (1). Hoewel veel mensen sushi associëren met rauwe vis, kan het ook worden gemaakt met een verscheidenheid aan gekookte zeevruchten. Andere ingrediënten zijn groenten en rijst in azijn, gewikkeld in gedroogd zeewier (nori). Als je thuis sushi hebt gemaakt of uit eten bent geweest, heb je misschien wat restjes over. Maar hoe kun je sushi zo bewaren dat het later nog veilig te eten is? In dit artikel leest je hoe lang sushi houdbaar is, hoe je het het beste kunt bewaren en hoe je tekenen van bederf kunt herkennen.

Hoe lang kan sushi mee voordat het bederft?
De belangrijkste ingrediënten in je sushi bepalen de houdbaarheid en bewaarrichtlijnen. In het algemeen adviseert de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om restjes niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur te bewaren, en niet langer dan 1 uur als je buiten eet en de temperatuur boven de 32 graden ligt (2). Deze richtsnoeren gelden zowel voor rauwe sushi, zoals sashimi, als voor gekookte sushi, zoals tempura of California rolls. Voor het bewaren van sushi in de koelkast adviseert het Amerikaanse ministerie voor landbouw (USDA) echter dat rauwe vis en schaaldieren 1-2 dagen in de koelkast kunnen worden bewaard, maar 3-4 dagen als ze gekookt zijn (3). Het doel is om sushi buiten de “gevarenzone” van 4-60 graden Celsius te houden om een snelle groei van bacteriën te voorkomen, waardoor het risico op door voedsel overgedragen ziekten toeneemt (3).

Kortom: Rauwe sushi kan tot 2 uur op kamertemperatuur worden bewaard en 1-2 dagen in de koelkast, maar gekookte sushi kan 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.

Hoe bewaar je overgebleven sushi veilig
Rauwe vis en zeevruchten – inclusief sushi – moeten strak in plasticfolie, folie of vochtbestendig papier worden gewikkeld en in de koelkast of vriezer worden bewaard (4). Je kunt het ook in een luchtdicht bakje bewaren, dat vermindert vocht en bacteriegroei. Vermijd bakjes die niet goed afsluiten, want die kunnen de groei van bacteriën en voedselbederf bevorderen (5). Koel rauwe en gekookte sushi respectievelijk maximaal 2 en 4 dagen in de koelkast. Sushi kan worden ingevroren om het langer te bewaren; de kwaliteit van het product kan dan echter aangetast worden.

Kortom: Om het veilig te bewaren moet de sushi in plasticfolie worden verpakt en in een luchtdicht bakje in de koelkast worden bewaard gedurende de hierboven aanbevolen tijd.

Tekenen van bederf in sushi
Dit zijn enkele manieren waarop je je zintuigen kunt gebruiken om er achter te komen of je sushischotel bedorven is:

  • Geur: Door de werking van bacteriën kan sushi bederven en een onaangename geur afgeven. Als je sushi in de koelkast hebt bewaard, ruik er dan aan voordat je het opeet (5).
  • Dof uiterlijk: Hoewel het koelen van sushi de smaak en textuur enigszins kan veranderen, moet je de sushi visueel inspecteren op duidelijke veranderingen in kleur of andere tekenen van bederf, zoals schimmel.
  • Slijm: Als voedsel bederft, vooral rijst, ontstaat er vaak slijm. Als je slijm op je restjes ziet of voelt, gooi de sushi dan weg.

Kortom: Gebruik je zintuigen om te bepalen of je sushi bedorven is door te ruiken of er  penetrante geuren zijn ontstaan, door visueel te inspecteren op kleurveranderingen of schimmel, en door te voelen of er slijm is ontstaan.

Risico’s van het eten van bedorven sushi
Als je rauwe vis en zeevruchten eet, zoals sushi en sashimi, is er een grotere kans dat er parasieten en bacteriën worden overgedragen, die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken (6, 7). Anisakiasis of ‘haringziekte’ – parasitaire worminfectie in de darm – is een veel voorkomende door voedsel overgedragen ziekte die in verband wordt gebracht met sushi in Japan, terwijl sushi in verband is gebracht met uitbraken van salmonella in de Verenigde Staten (1, 8). Hoewel de individuele symptomen kunnen variëren, zijn de meest voorkomende symptomen van een door voedsel overgedragen ziekte diarree, braken, misselijkheid en buikkrampen (1, 9). Voedselvergiftiging kan ernstige vormen aannemen, vooral bij mensen met een verhoogd risico op complicaties, zoals jonge kinderen, oudere volwassenen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Naast het risico op door voedsel overgedragen ziekten, kan sushi een bron van kwik zijn – een giftig zwaar metaal dat, in grote hoeveelheden, de hersenen, darmen en nieren kan beschadigen (10).

Kortom: Het grootste risico van het eten van bedorven sushi is het krijgen van een door voedsel overgedragen ziekte, maar kan ook een bron zijn van het giftige zware metaal kwik.

Om te onthouden
Sushi is een populair Japans gerecht dat vaak wordt bereid met een verscheidenheid aan rauwe en gekookte zeevruchten, groenten, rijst in azijn en gedroogd zeewier (nori). Het bevat meer kans op parasieten en bacteriën en moet op de juiste manier worden bewaard om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te verminderen. Rauwe sushi zoals sashimi kan 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard, terwijl gekookte sushi 3-4 dagen houdbaar is. Geen van beide soorten moet langer dan 2 uur op kamertemperatuur worden bewaard (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.