Hoe lang zijn appels houdbaar?

Een frisse, sappige appel kan een heerlijk tussendoortje zijn. Appels worden echter, net als andere groenten en fruit, na een tijdje minder vers. Appels die ver over hun houdbaarheidsdatum heen zijn kunnen uiteindelijk zelfs onveilig worden om te eten; het is dus belangrijk om te weten hoe je er achter kunt komen of ze nog wel vers zijn. In dit artikel wordt onderzocht hoe lang de appels doorgaans meegaan, welke factoren van invloed zijn op hun houdbaarheid en wat je kunt doen om de appels zo lang mogelijk vers te houden.

Hoe lang zijn appels houdbaar?
Hoe lang een appel houdbaar is, hangt grotendeels af van het tijdstip waarop hij is geoogst, hoe hij sindsdien is opgeslagen en of hij is gewassen, gesneden of gekookt. Veel fruitdistributeurs slaan de appels op in gecontroleerde omstandigheden waarbij ze enkele maanden vers blijven voordat ze in de winkels terechtkomen. Zo worden appelkisten vaak behandeld met een gas dat 1-methylcyclopropeen (1-MCP) wordt genoemd (12). Dit wordt overigens niet gedaan bij biologische appels in Nederland. Het gebruik van 1-MCP voorkomt de rijping van de opgeslagen appels door het blokkeren van de effecten van ethyleen, een kleurloos gas dat zorgt voor de rijping van de producten. De rijping wordt echter hervat zodra de appels uit deze omstandigheden zijn verwijderd (123). Het belangrijkste voor de consument is de manier waarop de appels thuis worden bewaard, met inbegrip van de temperatuur waarop ze worden bewaard en of ze zijn gewassen of gesneden. Dit is de geschatte houdbaarheid van de appels, afhankelijk van de manier waarop ze worden bereid en opgeslagen (4):

 • In de fruitschaal: 5-7 dagen
 • In de bijkeuken: 3 weken
 • In de koelkast: 4-6 weken
 • Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer
 • Appelmoes: 7-10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer
 • Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast

Kortom: de houdbaarheid van de appels varieert van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van de manier waarop ze worden bereid en bewaard.

Hoe weet je of een appel slecht is geworden?
Verse appels voelen stevig aan, hebben een glanzende schil en ruiken aangenaam en fruitig. Er zitten geen beurse of zachte plekken op, of verkleuringen. Als je erin bijt, zijn ze knapperig en sappig. Hier zijn een paar kenmerken waaraan je kan zien dat een appel slecht begint te worden:

 • zachte of beurse plekken
 • rimpelige schil
 • gaten en bruine vlekken
 • vloeistof die uit de schil lekt
 • een papperige textuur
 • een melige of flauwe en korrelige smaak

Het is het beste om appels die zacht zijn of andere fysieke tekenen van bederf vertonen, weg te gooien, omdat opgehoopt vocht onder de schil kan duiden op besmetting met schimmel (5).

Kortom: Je kunt meestal zien of een appel slecht begint te worden door zijn uiterlijk te onderzoeken. Appels die slecht zijn geworden, kun je beter weggooien.

Risico’s van het eten van te oude appels
Hoewel het eten van appels die beginnen te verouderen niet altijd gevaarlijk is, zijn appels net als andere verse producten onderhevig aan schimmelgroei. Schimmels worden veroorzaakt door micro-organismen en ze kunnen bij sommige mensen allergische reacties of luchtwegproblemen veroorzaken. Sommige micro-organismen kweken mycotoxinen, die verantwoordelijk zijn voor veel door voedsel overgedragen ziekten (56). Appels kunnen last hebben van een mycotoxine genaamd patuline, die wordt geproduceerd door de Penicillium expansum soort. Wanneer patuline in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het misselijkheid en bloedende zweren veroorzaken en kan het zelfs het risico op kanker verhogen (67). Mycotoxinen kunnen ook je darmbacteriën verstoren, wat een negatieve invloed kan hebben op je immuunsysteem en je risico op andere ziekten kan verhogen (89).

Kortom: het is het beste om appels die tekenen van bederf vertonen weg te gooien, omdat ze het risico op toxische schimmel met zich meebrengen. Vooral appels lopen het risico om mycotoxinen te ontwikkelen, zoals patuline, die gevaarlijk kunnen zijn om binnen te krijgen.

Hoe verhoog  je de houdbaarheid van appels
Je kunt de houdbaarheid van appels eenvoudig verlengen door er goede opslagtechnieken op na te houden. Hier zijn een paar dingen die je thuis kunt doen om je appels zo vers mogelijk te houden:

 • Was je appels niet voordat je ze gaat bereiden en opeten (10).
 • Laat je appels heel totdat je klaar bent om ze op te eten, want blootstelling aan zuurstof kan de oxidatie en achteruitgang versnellen (11).
 • Bewaar de hele appels in de groentelade van de koelkast in plaats van in de voorraadkast of op het aanrecht, want bij de koudere temperaturen blijven ze langer vers (12).
 • Dompel gesneden appelschijfjes onder in een mengsel dat bestaat uit 1 theelepel (5 ml) citroensap op een kopje (240 ml) water, om de bruining die optreedt als onderdeel van het natuurlijke oxidatieproces te vertragen (13).
 • Wikkel de appels afzonderlijk in plastic of een papieren zak om de verspreiding van ethyleengas tegen te gaan, wat de rijping van eventuele omringende appels kan bevorderen (5).

Door je thuis aan enkele van deze eenvoudige bereidings- en bewaartips te houden, kun je langer genieten van verse appels.

Kortom: verhoog de houdbaarheid van de appels door ze afzonderlijk, ongewassen en in hun geheel te bewaren bij koudere temperaturen, zoals in de koelkast. Appelschijfjes kunnen langer vers blijven met behulp van een zuur zoals citroensap.

Om te onthouden
De houdbaarheid van de appels kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Hoe lang de appels hun versheid behouden, wordt aanzienlijk beïnvloed door de temperatuur, de manier waarop en de plaats waar ze worden opgeslagen. De beste manier om appels vers en te bewaren is ze ongewassen, in hun geheel, en individueel verpakt in de koelkast te bewaren. Dan kunnen ze zes tot acht weken vers blijven. Als je fysieke tekenen van bederf opmerkt, zoals beurse of zachte plekken, of het lekken van vocht, kun je de appels het best weggooien om te voorkomen dat je potentieel gevaarlijke stoffen genaamd mycotoxinen binnenkrijgt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.