web
statistics

Hoe maak je een sole van Keltisch zeezout?

Een sole van Keltisch zeezout kun je in een handomdraai zelf thuis maken! Keltisch zeezout bevat 84 mineralen.

Benodigdheden:

 • Een lege (jam)pot + deksel
 • Zakje Keltisch zeezout
 • Karaf met water

Werkwijze:
Vul een lege (jam)pot voor 1/3 met Keltisch zeezout en 2/3 met water en schud daarna goed met de deksel op het potje. Je kan dan gemakkelijk één- of tweemaal daags een theelepel van deze zoutoplossing aan het drinkwater toevoegen. Deze zoutoplossing heeft bijna dezelfde samenstelling als die van het menselijke bloedplasma.

Toepassing:
Een sole kun je nemen wanneer je veel mineralen hebt verloren. Dit kan zijn tijdens het sporten, een bezoek aan de sauna of bij warm weer. Ook door het overmatig drinken van water kunnen er veel elektrolyten uitgeplast worden. Door dan een theelepeltje sole oplossing toe te voegen aan je drinkwater, creëer je mineraalwater.

Tips:

 • Een sole bewaar je het beste donker in een keukenkastje
 • Altijd even schudden voor gebruik (de mineralen worden dan weer gelijkmatig over de vloeistof verdeeld)
 • Ververs de sole als geheel elke 3 maanden
 • Bij hoge bloeddruk kun je beter de sole overslaan en de mineralen uit groenten halen. In een sole zit veel natrium dat de bloeddruk kan verhogen. Klik hier voor onze blog over hoe je op een natuurlijke manier je bloeddruk kunt verlagen.

Waarom remineraliseren?
Iedereen weet dat frisdrank en suiker funest zijn voor je tanden. De meeste mensen denken dat de uitwerpselen van de bacteriën in de mond zorgen voor de gaatjes. Hoewel dat deels klopt, is dat niet het hele verhaal. Bewerkte voedingsmiddelen zijn extreem arm aan vitamines en mineralen. Op het moment dat je lichaam bewerkte voeding tot zich neemt zijn voor de verwerking ervan vitamines en mineralen nodig. Omdat die niet in die voeding zitten haalt je lichaam deze uit de reserves. De botten en tanden zijn de mineralenbuffers van het lichaam en worden op deze manier leeggetrokken, waardoor ze verzwakken.

Is het je wel eens opgevallen dat steeds meer kinderen met een beugel rondlopen? Het is bijna zo dat je een uitzondering bent als je niet aan de beugel moet. Tandarts Weston Price zag deze trend 100 jaar geleden al. Wanneer oervolkeren overstapten van hun natuurdieet naar een westers dieet kwamen de tandproblemen snel om de hoek kijken. Dit is ook logisch. Het lichaam investeert het meeste in de vitale organen. Daarom zit in de nieren veel vitamine C en in de lever ijzer en B-vitamines. Het skelet is minder belangrijk dan het hart, dus gaat het lichaam bij een voedingstekort minder investeren in het skelet. Ons eten bestaat allang niet meer uit voeding, maar is grotendeels gewoon vulling. Om die reden zijn er veel mensen aan de beugel.

De dochten van Ramiel Nagel (schrijver van het boek Genees Tandbederf) begon al op 1-jarige leeftijd tandproblemen te ontwikkelen. De boel brokkelde helemaal af. Hij dacht de problematiek op te lossen door even gezond te gaan eten, maar dat bleek niet helemaal het antwoord. Je moet wel het juiste eten. Het belangrijkste is dat je je gebit remineraliseert. Dit kan met een sole van Keltisch zeezout, of door het eten van groenten en noten. Daarnaast is het heel belangrijk dat je voldoende in vet oplosbare vitamines binnenkrijgt. Dat zijn vitamine A, D, E en K. Vooral D en K zijn van cruciaal belang voor sterke botten en tanden. Het dochtertje van Ramiel Nagel heeft nu supersterke tanden, die nog jaren meegaan.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

14 gedachten over “Hoe maak je een sole van Keltisch zeezout?”

 1. Hoi , ik drink al enkele dagen water met keltisch zout. Het water wordt er wel lekker zacht van en prima te drinken. Ik het valt me alleen op dat mijn urine anders is gaan ruiken , kan dit door het zout komen?

  • Goed mogelijk want door toevoeging van elektrolyten uit het zout aan je lichaam kunnen je nieren weer optimaal functioneren waardoor de ontgifting beter kan verlopen. Het kan ook zijn dat je nieren moeten wennen. Zolang je jezelf er goed bij voelt is dat een signaal dat je lichaam wel raad weet met deze gezondheidsboost!

 2. Ik gebruik Keltisch zeezout gewoon door het eten en doe dagelijks een paar korreltjes bij de koffie in de filter. Nu zei een vriendin onlangs dat je Keltisch zeezout niet mag verhitten omdat dan de werking teniet gedaan wordt. Klopt dit? Zou overigens best logisch zijn. En in dat geval zou ik dus beter over kunnen stappen naar een ‘sole’?

  • Keltisch zeezout bevat mineralen een sporenelementen. Deze mineralen vallen voornamelijk onder de groep metalen en zijn tegen zeer hoge temperaturen bestand. Je kunt beter een sole gebruiken omdat de moleculaire binding tussen de elektrolyten in het water makkelijker ontkoppelen en dus beter hun weg in je lichaam kunnen vinden. Opgelost heeft dus de voorkeur tov het gebruik van droge korreltjes.

 3. Hoi Jurgen,

  Ik gebruik al jaren het Keltische Zeezout in de keuken.
  Hoe zit het eigenlijk met hoge bloeddruk? Zout schijnt een verhoogt effect te hebben op je bloeddruk.
  Is daar iets van bekend met dit zout?

  Groetjes Danny

  • Ik zou daar wel mee oppassen, want je krijgt nog steeds veel natrium binnen. Denk vooral aan magnesium en rode bieten bij hoge bloeddruk! Keltisch zeezout is wel een stuk beter dan gewoon keukenzout…

 4. Hoi Jurgen, ben benieuwd naar Sole. ga het zo maken. hoe lang mag je sole bewaren in een jampot? moet het in de koelkast bewaard worden? gr

  • Beste is niet in de koelkast (vaak een bron van bacteriën). In een keukenkastje is prima, als het maar niet in direct zonlicht staat. Uiterlijk na 3 maanden vervangen, daarom kun je het beste maar kleine hoeveelheden aanmaken.

  • Jazeker, dat is geen probleem. Ik zou het wel in water mengen, anders is het wel heel erg zuur.

   • Ok super, dankjewel!! Dan neem ik het gelijk s’ochtends op nuchtere maag met citroen en warm water :).

 5. Hallo Juglen

  Als ik een klein lepeltje sole in een groot glas water drink krijg ik telkens hartkloppingen!
  Ik heb het nu met tussen poses uit geprobeerd ,maar telkens overkomt het me weer.
  Waar kan dat aan liggen?

  Warme groet

  Marianne

Reacties zijn gesloten.