Waterstofperoxide is een krachtig ontsmettingsmiddel dat diverse voordelen biedt bij gebruik als mondspoeling. Belangrijk is wel dat je het juist toepast om ongelukken te voorkomen.
Je kunt waterstofperoxide zeker gebruiken als mondwater voor je mondgezondheid, maar niet te vaak en alleen bij sterke verdunning. Het is erg belangrijk dat je voorzichtig bent bij het gebruik van waterstofperoxide, vooral als je het van plan bent te gebruiken om je mond te spoelen. Het wordt niet aangeraden om waterstofperoxide te gebruiken als middel om de tanden te bleken, maar het strikt te gebruiken om infecties in de mond te bestrijden. Waterstofperoxide is een krachtig antisepticum dat bacteriën in de mond kan doden en de groei van bacteriën kan helpen voorkomen. Dit kan nuttig zijn voor het behandelen van kleine mondinfecties of het voorkomen van tandvleesontsteking.
Voor het spoelen van de mond met waterstofperoxide, is het over het algemeen aan te raden een verdunning van 3% waterstofperoxide te gebruiken, die je nog verder verdunt met water in een 1:1 verhouding. Dit betekent dat je gelijke hoeveelheden waterstofperoxide en water moet mengen.
Waterstofperoxide is verkrijgbaar in verschillende concentraties, variërend van 3% tot 35% en zelfs hoger. De meest gangbare concentraties die je in de winkel kunt vinden zijn 3%, 6%, 9%, 12% en 35%. De lagere concentraties (3% tot 12%) worden vaak gebruikt voor huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsdoeleinden, terwijl de hogere concentraties vaak worden gebruikt voor industriële doeleinden.
Een concentratie van 35% waterstofperoxide is extreem sterk en kan gevaarlijk zijn als het niet correct wordt gebruikt. Het kan brandwonden veroorzaken op de huid en slijmvliezen, en als het wordt ingeslikt, kan het ernstige interne verwondingen en zelfs de dood veroorzaken. Daarom is het absoluut niet veilig om een concentratie van 35% waterstofperoxide te gebruiken voor het spoelen van de mond. Als je toch een hogere concentratie waterstofperoxide hebt en je wilt het veilig gebruiken, moet je het sterk verdunnen.
Stappenplan om te spoelen met waterstofperoxide:
- Meet 1 deel 3% waterstofperoxide af. Bijvoorbeeld, als je een eetlepel (= 15ml) gebruikt als maat, dan zou je een eetlepel waterstofperoxide moeten gebruiken.
- Voeg aan diezelfde hoeveelheid lauwwarm water toe. Dit verdunt het waterstofperoxide tot een veiliger niveau voor oraal gebruik.
- Spoel je mond met deze oplossing. Probeer het ongeveer een minuut in je mond te houden voordat je het uitspuugt. Zorg ervoor dat je het niet inslikt.
- Spoel je mond na met schoon water om alle resten van de waterstofperoxideoplossing te verwijderen.
Bij infecties wordt het aangeraden om de mond viermaal per dag te spoelen. Houd het gebruik beperkt tot de duur van de klachten, maar niet langer dan 7 dagen achter elkaar. Ondanks de vele voordelen, kan waterstofperoxide ook bijwerkingen hebben, waaronder een vieze smaak in de mond. Als deze smaak aanhoudt, is het raadzaam om een tandarts of orthodontist te raadplegen. Bovendien is het belangrijk op te merken dat waterstofperoxide een blekend effect kan hebben, niet alleen op haar, maar ook op kleding en beddengoed.
Gevaren van het spoelen met waterstofperoxide
Hoewel waterstofperoxide veel voordelen kan bieden als mondspoeling, zijn er ook enkele risico’s en mogelijke bijwerkingen waarmee je rekening moet houden. Wees je er echter van bewust dat langdurig gebruik van waterstofperoxide als mondspoeling bij sommige mensen irritatie kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat waterstofperoxide, hoewel het bacteriën kan doden en mondhygiëne kan bevorderen, geen vervanging is voor regelmatig tandenpoetsen en flossen. Als het niet correct wordt verdund, kan waterstofperoxide brandwonden aan de binnenkant van de mond veroorzaken. Overmatig en langdurig gebruik van waterstofperoxide kan ook leiden tot een verstoring van de normale balans van bacteriën in de mond, wat mogelijk tot mondproblemen kan leiden.
Bijwerkingen van spoelen met waterstofperoxide
Verschillende onderzoeken suggereren dat het gebruik van waterstofperoxide schade aan je tanden kan veroorzaken. Het risico op schade neemt toe als je:
- Een zeer sterke waterstofperoxide oplossing gebruikt, zoals concentraties boven de 3 procent
- De waterstofperoxide lang in contact laat met je tanden (langer dan 1 minuut bij het swipen of 2 minuten bij het poetsen als pasta)
- De waterstofperoxide te vaak op je tanden aanbrengen (meer dan één keer per dag)
Gevoeligheid van de tanden is misschien wel de meest voorkomende bijwerking van het gebruik van waterstofperoxide. Je kunt het nuttigen van warm of koud voedsel of vloeistoffen onaangenaam vinden na een peroxidebehandeling. Vermijd dit zolang je pijn ervaart. Een andere bijwerking van waterstofperoxide kan ook witte vlekken op de tanden zijn. Dit gebeurt omdat peroxide bij te vaak of in te hoge concentraties aanzienlijke schade kan veroorzaken aan het beschermende glazuur van de tanden. Meer ernstige bijwerkingen van het bleken met waterstofperoxide zijn ontstekingen van de tandwortels in het tandvlees. Dit probleem kan leiden tot secundaire problemen, zoals infectie, waarvan de behandeling duur kan zijn.
Wat zeggen tandartsen?
Uit een enquête onder tandartsen blijkt dat waterstofperoxide mondspoelingen niet worden aanbevolen voor het bleken van tanden en niet in concentraties van meer dan 3% moeten worden gebruikt. Het is belangrijk om waterstofperoxide nooit door te slikken. Het kan de hoeveelheid bacteriën in de mond verminderen en tijdelijk helpen bij tandvleesontsteking en gingivitis. Ook kan het helpen bij het verzachten van een zere keel.
Slotwoord
Waterstofperoxide is een krachtig middel dat, mits op de juiste manier toegepast, een waardevolle bijdrage kan leveren aan de mondhygiëne. Het kan nuttig zijn voor het behandelen van kleine mondinfecties en het voorkomen van tandvleesontsteking. Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat het geen vervanging is voor het dagelijks poetsen en flossen van de tanden. Bovendien mag het nooit worden gebruikt voor het bleken van tanden of in hoge concentraties, vanwege de potentieel ernstige risico’s en bijwerkingen.
Bronnen:
- Waterstofperoxide voor in de mond, Apotheek.nl.
- Does Hydrogen Peroxide Whiten Teeth? By Erica Cirino. Healthline.com.
-
Asmussen, N. 2023, May 3. Hydrogen Peroxide as Mouthwash: Benefits and Risks – Dentaly.org.