web
statistics

Hoe om te gaan met anti-nutriënten?

Veel voedingsmiddelen die de natuur ons biedt hebben een voedende kant, maar wist je dat er ook veel voedingsmiddelen in de natuur te vinden zijn die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn?

We kunnen op veel manieren kijken naar voedingsmiddelen. Op macroniveau hebben we de eiwitten, vetten en koolhydraten en op microniveau hebben we de vitamines, mineralen en sporenelementen. Maar wist je dat er ook een groep voedingsmiddelen bestaat die we de anti-nutriënten noemen?

Er zijn aardig wat “gezonde” fruit en groente die het lichaam eigenlijk belasten met anti-nutriënten. Anti-nutriënten interfereren met de manier waarop het lichaam of de spijsvertering werkt. Om helderheid te scheppen hebben we de meest voorkomende anti-nutriënten voor je op een rijtje gezet:

Phasine
Dit is een eiwit uit bonen die bij gevoeligheid kan zorgen voor problemen in de dunne darm. Verhitting zorgt ervoor dat dit eiwit wordt afgebroken.

Fytinezuur
Lid van de fytaten. Zit in de buitenste schil van granen en zaden. Komt voor in brood gemaakt van de hele graankorrel. Voorkomt ontkiemen van het gewas. Bindt de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Fytinezuur verdwijnt door ontkiemen en weken in water.

Oxaalzuur
Komt voor in rabarber, chocolade, bieten, bonen, spinazie, bessen en de meeste noten. Kan oxelaten vormen met o.a. calcium en is een belasting voor de nieren.

Lectine
Komt voor in planten. Is een eiwit. Natuurlijke pesticiden en zijn niet alleen toxisch voor bacteriën, wormen, insecten en roofdieren, maar ook voor de mens.

Goitrogenen
Zit in aardbeien en gierst, tofu en tempé, broccoli, bloemkool, spruiten, kool, mosterd, knolraap, koolrabi, gierst, perziken, pinda’s, radijsjes, sojaboon en sojaproducten en  spinazie. Verhitting deactiveert de werking van de goitrogenen. Goitrogenen verstoren de schildklier die hierdoor kan opzwellen ter compensatie.

Solanine
Deze vindt men bij de familie van de nachtschades en is een neurotoxine. Dit betekent dat solanine het centrale zenuwstel aan kan tasten. In de familie van de nachtschades behoren de volgende gewassen: paprika, tomaat, aubergine, tabak, aardappel en pepers. De planten gebruiken dit als afweermechanisme voor insecten, ziekten en roofdieren. De lijst van klachten is lang, de belangrijkste zijn hoofdpijn, misselijkheid en problemen aan het spijsverteringsstelsel. Verhitting lijkt de hoeveelheid solanine te verminderen.

Exorfinen
Onderdeel van gluten, soja, spinazie en melk. Remmen de aanmaak van endorfine en daardoor komt er een verhoogde hoeveelheid dopamine en serotonine vrij, die een lekker gevoel geven. De stof werkt als een opiaat. Zorgt voor een verslaving aan eenzijdige voeding en is daarmee indirect een anti-nutriënt.

Suiker en bewerkt zout
Fungeren in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven.

Water
Fungeert ook bij grote hoeveelheden als een anti-nutriënt omdat je samen met het water ook waardevolle mineralen en elektrolyten uitplast. Een paar korreltjes Keltisch zeezout kan dit probleem oplossen.

Medicijnen
Verschillende medicijnen kunnen ook als een anti-nutriënt werken:

Medicijn Voor klacht Roven de mineralen
Antibiotica Bacteriële infectie Vitamine A, B12 & K, Mg, foliumzuur.
Aspirine Pijn, koorts B1, Vitamine C &K.
Cortisone Ontsteking, allergie Zn, K +, foliumzuur, B6 , Vitamine C &
D, Ca.
Ritalin Hyperactiviteit, ADD Onderdrukt de eetlust.
Fenobarbital Epilepsie-aanvallen Vitamine C, D, Ca, Mg, foliumzuur.
Tetracycline Infectie Zn, Ca, Fe, Mg, Vitamine K, B2 ,
B3 , C, foliumzuur
.

 

Wat is het nut van anti-nutriënten?

Planten doen in feite aan chemische oorlogsvoering door giftig te zijn. De oestrogenen in soja maken de mannelijke eter ervan onvruchtbaar waardoor de soort uitsterft en de plant overleeft.

De anti-nutriënten in zaden gaan het ontkiemen tegen waardoor de pitjes van een appel het spijsverteringsstelsel van de eter overleven en vervolgens via de ontlasting ergens een plek dan vinden om te ontkiemen en uit te kunnen groeien tot een grote appelboom.

Ook kan een plant de anti-nutriënt nodig hebben om te overleven door natuurlijke pesticiden of herbiciden aan te maken.

 

Wat kun je doen?

  • Laat moderne granen links liggen
  • Eet alleen gefermenteerde soja
  • Week je granen en bak deze lang op een lage temperatuur
  • Voeg oxaalzuur- en calciumrijke voeding samen, dit neutraliseert
  • Kook nachtschades en goitrogenen lang en heet, de meeste anti-nutriënten overleven dit niet

 

Over de meeste voeding kun je goede en slechte dingen zeggen. Vaak zie je dat mensen iets mijden of juist vaak opzoeken vanuit een bepaald standpunt. Het is beter om te variëren, je lichaam kan meestal wel overweg met kleine dosissen anti-nutriënten. Het zou niet goed zijn als dat wat je vaak wel eet, per ongeluk zelf ook anti-nutriënten bevat.

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend