Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe snel groeien nagels?

Hoe snel groeien nagels?

Je vingernagels groeien met een gemiddelde snelheid van 3,47 millimeter (mm) per maand, of ongeveer een tiende van een millimeter per dag. Om dit in perspectief te plaatsen: de gemiddelde korrel korte rijst is ongeveer 5,5 mm lang. Je vingernagels groeien overigens sneller overdag en in de zomer.

Als je toevallig een vingernagel verliest, kan het tot zes maanden duren voor die nagel weer helemaal aangroeit. De nagels aan je dominante hand groeien sneller dan de rest, net als de nagels aan je langere vingers. Teennagels doen er een jaar tot anderhalf jaar over om van nagelriem tot punt te groeien, hierover later meer.

Welke factoren beïnvloeden hoe snel je nagels groeien?
Er zijn een aantal redenen waarom je nagels sneller of langzamer kunnen groeien dan het gemiddelde tempo.

Plaats
De nagels aan je dominante hand zouden sneller groeien, gewoon omdat je je dominante hand meer gebruikt. Dit verhoogt je risico op trauma, zoals je nagel vangen aan een addertje onder het gras of je nagel slaan met een hamer. Als er toch een trauma optreedt, stuurt je lichaam op natuurlijke wijze meer bloed en voedingsstoffen naar de plek om die te helpen herstellen. Deze toevloed van voedingsstoffen kan de groei van de nagel versnellen. De snelheid van de groei hangt ook af van aan welke vinger de nagel zit. Een studie uit 2007 vond dat de nagel op je pink langzamer groeit dan andere vingernagels.

Leeftijd
Jonger zijn is ook in verband gebracht met een snellere nagelgroei. Een in 1980 gepubliceerde studie bekeek de groeisnelheid van de nagels van één man over de loop van 35 jaar. Op 23-jarige leeftijd constateerde Dr. William Bean dat zijn linker duimnagel groeide met een snelheid van 0,123 mm per dag. Tegen de tijd dat hij 67 jaar oud was, was deze snelheid gedaald tot 0.095 mm per dag. Deze verandering in snelheid kan komen doordat de bloedsomloop vertraagt naarmate je ouder wordt.

Hormonen
Ook je hormonen kunnen de deze snelheid beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld zwangerschap. In deze tijd ondervinden vrouwen een plotselinge en dramatische toename van oestrogeen en progesteron. Van deze hormonale veranderingen is aangetoond dat ze tijdens de zwangerschap een snelle nagelgroei tot gevolg hebben, maar tijdens de borstvoeding de snelheid van de nagelgroei verminderen. Buiten de zwangerschap is de puberteit meestal de meest tumultueuze tijd voor je hormoonspiegels. De groei van de nagels zou een piek bereiken tijdens de puberteit en afnemen naarmate je hormoonspiegels meer in evenwicht komen met de leeftijd.

Algehele gezondheid
Chronische aandoeningen kunnen ook invloed hebben op je nagelgroei, en ook op de vorm en het algemene uiterlijk van je nagels.

Problemen met de nagels komen vaak voor bij:

  • psoriasis
  • lupus
  • endocarditis
  • nierziekte
  • leverziekte
  • schildklierziekte

Sommige aandoeningen kunnen ook je vermogen beïnvloeden om te herstellen van veel voorkomende nagelaandoeningen, zoals een ingegroeide teennagel. Als je diabetes of andere problemen met de bloedsomloop hebt, zorg dan dat je je nagels goed in de gaten houdt. Maak een afspraak met je arts als je een nagelverwonding oploopt of iets ongewoons opmerkt.

Dieet en de nagels
Tekorten aan micronutriënten leiden dikwijls tot afwijkingen van huid, haar en nagels, en deze cutane verschijnselen geven vaak aanwijzingen voor het bestaan van het onderliggende tekort. Deze tekorten kunnen aanwezig zijn bij risicopersonen die een verminderde absorptie of een slechte voedselopname hebben. De micronutriënten die het vaakst met huid, haar en nagel in verband worden gebracht zijn de B vitamines riboflavine, niacine, pyridoxine, biotine, en vitamine B12; vitamine C; de vetoplosbare vitamines A, E, en K; de mineralen zink, ijzer, koper, en selenium; en essentiële vetzuren. Sommige onderzoekers opperen dat silicium een belangrijk ingrediënt is tegen broze nagels.

Bijten en knippen
Onychofagie, of de chronische gewoonte om op je nagels te bijten, is zowaar in verband gebracht met een snellere groei. Dit kan komen doordat bijten trauma aan de nagel veroorzaakt, waardoor de bloedsomloop in het nagelbed gestimuleerd wordt. Dit ondersteunt ook de theorie dat regelmatig nagels knippen je nagels iets sneller doet groeien. Regelmatig knippen brengt niet dezelfde risico’s met zich mee als nagelbijten, dus als je langere nagels wilt, is knippen de betere route.

Hoe zit het met je teennagels?

Je teennagels groeien veel langzamer dan je vingernagels. Ze groeien met een gemiddelde snelheid van 1,62 mm per maand. En als je een teennagel verliest, kan het tot anderhalf jaar duren voor hij weer helemaal aangegroeid is. Dat is drie keer zo lang als je vingernagel nodig zou hebben om weer aan te groeien. Dit komt omdat je teennagels over het algemeen aan minder trauma worden blootgesteld dan je vingernagels. Hoewel je hier en daar je teen kunt stoten, zal deze tijdelijke uitbarsting van de bloedsomloop geen blijvende gevolgen hebben.

Hoe kun je je nagels sneller laten groeien
Hoewel er geen wetenschappelijk bewezen methoden zijn om nagels sneller te laten groeien, zijn er toch een aantal manieren om de algemene gezondheid van je nagels te verhogen. De volgende methoden helpen je nagels te versterken en te voorkomen dat ze breken, zodat ze lang kunnen blijven als je ze laat uitgroeien:

  • Neem biotine. Onderzoekers in een studie uit 2007 ontdekten dat elke dag 2,5 milligram biotine innemen het breken verminderde en de algemene gezondheid van de nagels verhoogde.
  • Gebruik nagelverharders (maar spaarzaam). Ook nagelverharders kunnen de nagel versterken en afbreken verminderen. Experts zeggen echter langdurig gebruik te vermijden, omdat ze de nagel na verloop van tijd juist kunnen afbreken. Verstevigers die formaldehyde of formaline bevatten moet je beperken of vermijden.
  • Vermijd lijmnagels en giftige poetsmiddelen. Het veelvuldig aanbrengen van lijmnagels of giftige nagellakken kan je risico op breuk vergroten. Kies waar mogelijk voor niet-toxische of op water gebaseerde nagellakken.
  • Verzorg je nagels. Je nagels schoon houden is de sleutel tot de algehele gezondheid van je nagels. Gebruik een schone tondeuse om ze regelmatig te knippen. Eenmaal per week zou voldoende moeten zijn. Houd ook je nagelriemen teruggeduwd of bijgeknipt. En vergeet niet te hydrateren!

Mythes over nagelgroei
Nagelweefsel is al dood tegen de tijd dat het lang genoeg is om te verven, dus verven heeft geen invloed op de groei. Het is ook een mythe dat vitamines rechtstreeks op de nagels aanbrengen ze kan helpen groeien. Het is onwaarschijnlijk dat deze middelen helpen. In het beste geval versterken ze de nagel en voorkomen ze dat hij breekt. Geen enkele specifieke nagellak, zoals een gel of poeder, kan de gezondheid van de nagels verbeteren.

Om te onthouden
Van de tijd van het jaar tot hoe oud je bent, zijn er een aantal factoren die invloed hebben op hoe snel je nagels groeien. Hoewel je de meeste van deze factoren niet in de hand hebt, kun je het proces wel vooruit helpen door een goede nagelhygiëne te beoefenen. Als je het gevoel hebt dat je nagels ongewoon langzaam groeien – of last hebt van verkleuringen of andere symptomen – praat dan met je arts. Je symptomen kunnen te maken hebben met voedingstekorten of een andere onderliggende aandoening. Je arts kan helpen bepalen waarom dit gebeurt en je adviseren over eventuele volgende stappen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.