Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe snel groeit haar?

Hoe snel groeit haar?

Gemiddeld groeit ons haar met 0,5 tot 1,7 centimeter per maand. Dat is dus een totaal van minimaal 6 centimeter en maximaal 20 centimeter per jaar voor het haar op je hoofd.

We worden geboren met de meeste haarfollikels die we in ons leven ooit zullen hebben. Er kunnen er ongeveer 5 miljoen op ons lichaam zijn, maar ons hoofd heeft ongeveer 100.000 follikels. Naarmate we ouder worden, stoppen sommige follikels met het produceren van haar, en zo ontstaat kaalheid of haaruitdunning.

Hoe snel je haar groeit hangt af van je:

 • leeftijd
 • specifiek haartype
 • algemene gezondheid
 • andere gezondheidstoestanden

De wetenschap heeft een klein beetje ontdekt over hoe haargroei op cellulair niveau in het lichaam wordt geregeld, maar niet genoeg om te weten hoe we de haargroei direct kunnen versnellen. Lees verder om meer te leren over de wetenschap achter haargroei en hoe je die kennis kunt gebruiken voor gezonder haar.

Factoren die de haargroei vertragen
Factoren die de snelheid van de haargroei kunnen vertragen zijn o.a:

 • crashdiëten
 • eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia
 • stress
 • roken
 • vitaminegebrek

De stadia van haargroei
Haar groeit in drie stadia, en elke haarlok volgt zijn eigen tijdlijn. Deze drie stadia zijn:

 • anagen: actieve groeifase van het haar die 2-8 jaar duurt
 • catagen: overgangsfase waarin het haar stopt met groeien, duurt 4-6 weken
 • telogeen: rustfase waarin het haar uitvalt, duurt 2-3 maanden

De gemiddelde hoofdhuid heeft 90-95 procent van de haarfollikels in de anagene fase. Dit betekent dat ongeveer 5-10 procent zich in de telogene fase bevindt, wat goed is voor de 100-150 haren die elke dag uitvallen.

Kun je de anagene fase verlengen voor haargroei?
Hoe lang de anagene fase duurt hangt af van hoe lang je haar is en of de cellen in je follikelbasis zich blijven vermenigvuldigen en haarcellen worden. Haar groeit omdat matrixcellen een deel van hun structuur afwerpen als ze de bovenste follikel bereiken. De afgestoten structuur combineert met keratines om haarstrengen te vormen die je huidoppervlak verlaten. Onderzoekers zijn nog aan het uitzoeken wat ons lichaam ertoe aanzet de anagene fasen “aan te zetten”. Maar er zijn stappen die je kunt nemen om gezond haar tijdens de anagene fase te bevorderen.

Hoe je je haar sterker kunt laten groeien
Haar bestaat uit keratine en dode huidcellen. Hoewel er geen directe methode is om je haar van de ene dag op de andere sneller te laten groeien, zijn er wel stappen die je kunt nemen om je haar gezond en lang te houden. Praat met je arts voordat je supplementen zoals biotine, keratine, of andere voedingssupplementen probeert. Ze kunnen een wisselwerking met medicijnen hebben en onbedoelde bijwerkingen veroorzaken.

Houd vitaminen en voedingsstoffen bij
Hoewel veel bedrijven vitamines of supplementen voor haargroei aanprijzen, hebben ze niet altijd direct invloed op de haarlengte. Maar het lichaam heeft wel veel energie nodig om je haar te laten groeien. Het missen van evenwichtige maaltijden en voedingsstoffen kan de haargroei beïnvloeden. Goede voeding is een belangrijk onderdeel van gezonde haargroei. Dit komt omdat het levende deel van het haar (de wortel) zijn voedingsstoffen uit het bloed ontvangt. Het aannemen van een gezonde voeding met fruit, groenten, granen, en een passende hoeveelheid vet bevordert gezond haar.

Specifieke voedingsmiddelen die gezond haar kunnen bevorderen zijn onder andere vis (omega-3 vetzuren, eiwitten, vitamine B-12 en ijzer), peulvruchten (eiwitten), donkergroene groenten (vitamine A en C), Noten (selenium), zuivel (calcium) en granen, lever, eigeel en gist (voor de biotine).

Welke factoren kunnen de haargroei beïnvloeden?
Er zijn een paar factoren die de haargroei kunnen beïnvloeden, waaronder:

 • genetica of familiegeschiedenis van haaruitval
 • hormonale veranderingen
 • gebrek aan voeding
 • medicijnen
 • stress
 • trauma dat de follikels beschadigt
 • andere ziekten of aandoeningen

Het is ook belangrijk op te merken dat als je last hebt van onverklaarbare en ernstige haaruitval, je een controle bij je arts moet plannen, want bepaalde ziekten en gezondheidsaandoeningen kunnen haaruitval veroorzaken.

Haargroei tijdens en na de zwangerschap
Vrouwen die zwanger zijn kunnen het gevoel hebben dat hun haar juist sneller groeit. En vrouwen die net een baby hebben gekregen kunnen het gevoel hebben dat ze hun haar in een sneller tempo dan normaal verliezen. Dit komt omdat tijdens de zwangerschap het hormoon oestrogeen er in feite voor zorgt dat een vrouw een hoger percentage haarfollikels in de groeifase heeft. Na de geboorte van de baby keren de haarzakjes terug naar de “rustende” fase, waardoor het lijkt alsof ze haar uitvallen.

Kun je haar sneller laten groeien?
Volgens The Trichological Society is er weinig bewijs dat het gebruik van speciale shampoos het haar sneller kan doen groeien.

Groeit haar sneller in de zomer?
Er is geen direct verband tussen warmer weer en toegenomen haargroei. Haar dat door de zon lichter wordt, kan de illusie wekken dat het haar sneller groeit.

Om te onthouden
De meeste factoren die de haargroei regelen liggen buiten onze dagelijkse controle. De beste stap die je kunt nemen is haaruitval en dunner worden door slechte voeding te voorkomen. Zorg voor een evenwichtige voeding en blijf gehydrateerd. Raadpleeg je arts als je het gevoel hebt dat je aanmerkelijke haaruitval hebt.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.