Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?  

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?  

Het is belangrijk om je beddengoed regelmatig te wassen, maar veel mensen weten niet hoe vaak ze dit moeten doen. Dit artikel beantwoordt de vraag hoe vaak je je beddengoed moet wassen om zo gezond en hygiënisch mogelijk te zijn.

Je bed is de plek waar je elke dag je rust vindt en je batterijen oplaadt voor de dag die komen gaat. Maar wist je dat je bed ook een broedplaats kan zijn voor ongewenste gasten? Vuil, dode huidcellen, lichaamsoliën, zweet en huisstofmijten kunnen zich allemaal ophopen in je beddengoed. Huisstofmijten zijn microscopische wezens die in de meeste huishoudens voorkomen. Ze voeden zich met dode huidcellen en kunnen in grote aantallen voorkomen in je matras en beddengoed. Huisstofmijten bijten niet, maar hun aanwezigheid kan leiden tot huiduitslag en irritatie. Voor mensen met allergieën kunnen huisstofmijten de symptomen verergeren. Huisstofmijten kunnen zich snel voortplanten en bij elke wasbeurt komen er ongeveer een derde van deze beestjes vrij. Maar er is goed nieuws: je kunt deze ongewenste gasten bestrijden door je beddengoed regelmatig te wassen.

Wat voor micro-organismen kunnen er in je bed leven?
Er kunnen verschillende soorten micro-organismen in je bed leven, waaronder:
  1. Bacteriën: Dit zijn kleine, eencellige organismen die zich snel kunnen vermenigvuldigen en zich verspreiden via contact met de huid of via de lucht. Ze kunnen leiden tot infecties, zoals stafylokokken en streptokokken.
  2. Huisstofmijten: Dit zijn microscopische beestjes die zich voeden met dode huidcellen en zich graag nestelen in warme, vochtige omgevingen, zoals beddengoed, kussens en matrassen. Ze kunnen allergieën en astma veroorzaken.
  3. Schimmels: Dit zijn schimmelsporen die zich in warme, vochtige omgevingen kunnen ontwikkelen en zich voeden met organisch materiaal, zoals huidschilfers. Ze kunnen allergieën en luchtwegaandoeningen veroorzaken.
  4. Virussen: Dit zijn kleine, infectieuze organismen die zich kunnen verspreiden via lichaamsvloeistoffen en ademhalingsdruppeltjes. Ze kunnen leiden tot infecties, zoals verkoudheid en griep. Je kunt ook infecties overbrengen en oplopen via bevuild beddengoed, blijkt uit de resultaten van een onderzoek uit 2017.

Door je beddengoed regelmatig te wassen op een hoge temperatuur, kun je de groei en verspreiding van deze micro-organismen verminderen en de hygiëne in je slaapomgeving verbeteren.

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?
Uit een onderzoek uit 2012 van de National Sleep Foundation bleek dat 91 procent van de mensen hun beddengoed om de twee weken wast. Hoewel dit een algemeen aanvaarde praktijk is, raden veel specialisten aan het beddengoed één keer per week te wassen. Het wordt dus aanbevolen om beddengoed wekelijks te wassen om het schoon en hygiënisch te houden. Dit geldt met name voor lakens en kussenslopen, omdat deze direct in contact komen met de huid en haren. Als je last hebt van allergieën, astma of eczeem, is het raadzaam om je beddengoed vaker te wassen, bijvoorbeeld om de 3-4 dagen. Dit helpt om allergenen en andere irriterende stoffen te verwijderen die zich in het beddengoed kunnen ophopen. Daarnaast is het een goed idee om je dekbed regelmatig te wassen, ten minste eens per seizoen. Dit kan vaker nodig zijn als je huisdieren hebt die op het bed slapen of als je last hebt van nachtelijk zweten. Kussens kunnen ook worden gewassen, maar controleer eerst het wasvoorschrift om te zien of ze in de machine mogen en op welke temperatuur.

Op welke temperatuur moet je je beddengoed wassen?
Het wordt aanbevolen om beddengoed te wassen op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius om bacteriën, mijten en andere micro-organismen te doden die zich in het beddengoed kunnen ophopen. Als je beddengoed van delicate materialen, zoals zijde of wol, hebt, controleer dan eerst het wasvoorschrift om te zien op welke temperatuur het gewassen kan worden. In het algemeen moeten deze materialen op lagere temperaturen worden gewassen om beschadiging te voorkomen. Als je last hebt van allergieën, astma of eczeem, kan het nuttig zijn om het beddengoed te wassen op een hogere temperatuur dan 60 graden Celsius, omdat hogere temperaturen meer effectief zijn in het doden van allergenen en irriterende stoffen. Houd er rekening mee dat de aanbevolen wasvoorschriften kunnen variëren afhankelijk van het type beddengoed en het wasmiddel dat je gebruikt. Het is altijd het beste om het wasvoorschrift op het etiket te controleren en de instructies van de fabrikant op te volgen om ervoor te zorgen dat het beddengoed goed wordt gewassen en onderhouden.

Hoe houd je je bed tussentijds schoon?
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed fris en hygiënisch blijft, zijn er ook dingen zijn die je kunt doen om je lakens tussen wasbeurten schoon te houden en te helpen behouden. Een manier om je lakens schoon te houden is door voor het slapen gaan te douchen. Dit kan helpen om overtollig vuil, zweet en oliën van je huid te verwijderen, zodat ze niet in je lakens terechtkomen. Het is ook een goed idee om een dutje te vermijden nadat je hebt getraind en gezweet. Dit kan leiden tot overtollig zweet en bacteriën in je lakens. Als je ‘s middags een dutje wilt doen, leg dan een schone handdoek over je bed om te voorkomen dat zweet en bacteriën zich ophopen. Het verwijderen van make-up voordat je gaat slapen is ook een goede gewoonte om je lakens schoon te houden. Make-up kan oliën en vuil op je huid achterlaten, wat kan leiden tot puistjes en verstopte poriën. Door je make-up te verwijderen voordat je gaat slapen, voorkom je dat deze stoffen in je lakens terechtkomen. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je lotions, crèmes of oliën aanbrengt vlak voordat je gaat slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je lakens vettig en vies worden. Het is een slecht idee om te eten of te drinken in bed. Morsen kan niet alleen leiden tot vlekken op je lakens, maar het kan ook leiden tot bacteriën en insecten die worden aangetrokken door het voedsel. Als je huisdieren hebt, probeer dan te voorkomen dat ze op je lakens springen. Huisdieren kunnen vuil, bacteriën en haren bij zich dragen die in je lakens terecht kunnen komen. Het is een goed idee om je huisdieren een eigen slaapplaats te geven.

Hoe vaak moet je ander beddengoed vernieuwen?
Een wetenschappelijk onderzoek uit 2005 wees uit dat kussens, vooral die met veren en synthetische vullingen, een grote hoeveelheid schimmels bevatten. De in het onderzoek gebruikte kussens waren tussen 1,5 en 20 jaar oud. Aanbevolen wordt om kussens minstens één of twee keer per jaar te vervangen. Een kussenbeschermer kan een goede manier zijn om de hoeveelheid stof en micro-organismen te verminderen. Dekbedden die voorzien zijn van een overtrek en regelmatig worden gewassen of gereinigd, kunnen 15 tot 20 jaar in goede staat blijven.

Conclusie
Regelmatig je beddengoed wassen is een belangrijk onderdeel van het handhaven van een gezonde woonomgeving. Schoon beddengoed kan helpen het risico op astma en andere aandoeningen van de luchtwegen te verminderen, evenals huidirritatie. Afhankelijk van de soort stof die voor je lakens en dekens wordt gebruikt, moet je ernaar streven ze elke 1-2 weken te wassen om ze in optimale conditie te houden. Als jij of iemand in je huishouden last heeft van allergieën of een gevoelige huid, is het raadzaam om de frequentie van het wassen van je beddengoed dienovereenkomstig te verhogen.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.