Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe vermijd je blootstelling aan lood in specerijen

Hoe vermijd je blootstelling aan lood in specerijen

Uit een nieuwe studie bleek dat meer dan 50 procent van de kruidenmonsters lood bevatte. Specerijen worden vaak aangeprezen als een gezonde manier om te voorkomen dat er te veel zout of vet wordt toegevoegd om een maaltijd op smaak te brengen. Maar uit een nieuw rapport blijkt dat sommige specerijen mogelijk gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken door blootstelling aan lood.

De studie, die is gepubliceerd in het Journal of Public Health Management and Practice, onderzocht gevallen van loodvergiftiging die verband hielden met in het buitenland gekochte specerijen en werpt licht op de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat uw specerijen veilig zijn om te consumeren.

Paromita Hore, PhD, MPH, en collega’s van het New York City Department of Health and Mental Hygiene onderzochten consumentenproducten met betrekking tot blootstelling aan lood. Zij testten meer dan 3.000 producten in de periode tussen 2008 en 2017. Het team ontdekte dat specerijen die in het buitenland waren gekocht, het grootste risico op blootstelling aan lood inhielden.

De artikelen maakten deel uit van gevallen van loodvergiftiging en onderzoeken in plaatselijke winkels. Het laatst werden specerijen getest, waarbij ongeveer 1.500 monsters uit 41 landen werden onderzocht. In meer dan de helft van de specerijenmonsters werd lood aangetroffen. Meer dan 30 procent had een loodconcentratie van meer dan 2 delen per miljoen (ppm), wat de toegestane limiet is voor lood in bepaalde levensmiddelenadditieven.

In tweede- en derdewereldlanden gekochte specerijen hadden een hoger loodgehalte dan in het westen gekochte specerijen. In het westen gekochte kurkuma en Georgische kharcho suneli hadden gemiddelde loodconcentraties van minder dan 2 ppm. Dezelfde specerijen die in tweede- en derdewereldlanden werden gekocht, hadden echter gemiddelde concentraties van meer dan 50 ppm.

Specerijen gekocht in Georgië, Pakistan, Bangladesh, Nepal en Marokko hadden de hoogste loodconcentraties. De meeste verontreinigde specerijen zaten in ongemerkte verpakkingen waarop geen merknaam stond vermeld.

De hoogste loodgehaltes werden aangetroffen in het Georgische kruid kviteli kvavili, of gele bloem. Voorbeelden van andere verontreinigde specerijen die in het buitenland waren gekocht, waren kurkuma, hete peper, chilipoeder en paprika.

Volgens de auteurs moeten volksgezondheidswerkers en medische zorgverleners zich er ook van bewust zijn dat specerijen een risicofactor voor blootstelling aan lood kunnen zijn en moeten zij risicopopulaties screenen.

Haal het lood eruit.

Het probleem van de blootstelling aan lood uit specerijen is niet nieuw. Er zijn in het verleden al studies over verontreiniging uitgevoerd. Een studie van vorig jaar noemde kurkuma een specerij die zorgen baart, onder verwijzing naar een terugroepactie in 2011.

In mei 2018 heeft de U.S. Food and Drug Administration (FDA) een importwaarschuwing afgegeven waarin staat dat havens zendingen van bepaalde importeurs kunnen tegenhouden. Het ging om kurkuma uit India en Bangladesh.

“Gebaseerd op wat de gegevens ons tot nu toe laten zien, lijkt het kopen van specerijen in de VS in plaats van online of wanneer je overzee reist een goede manier te zijn om jezelf te beschermen, omdat de specerijen die legaal in de VS zijn geïmporteerd ten minste de kans hebben om zware metalen te screenen bij import,” zei Kim Gaetz, een epidemioloog op het gebied van volksgezondheid gevestigd in North Carolina.

“Bijna alle specerijen worden geïmporteerd, maar de loodgehaltes lijken het hoogst te zijn in de specerijen die daadwerkelijk buiten de VS zijn gekocht,” voegde Gaetz eraan toe.

Een wereldwijd probleem

De auteurs van de huidige studie zeggen dat de mensen zich moeten realiseren dat de verontreiniging met specerijen een wereldwijd probleem is.

“Over het algemeen zal een uitsluitend lokale of nationale aanpak van de verontreiniging met specerijen niet afdoende zijn, aangezien het probleem mondiaal is,” aldus de organisatie in een verklaring.

In de Verenigde Staten zijn geen buitensporige loodgehaltes geconstateerd in de “mainstream” specerijenindustrie, waartoe grote merken behoren of bedrijven die zaken doen met grote levensmiddelenbedrijven.

Uit studies is gebleken dat gezinnen die specerijen invoerden uit landen als India, Pakistan en de Republiek Georgië, verhoogde loodgehaltes hadden, aldus Laura Shumow, uitvoerend directeur van de American Spice Trade Association (ASTA). Lage loodniveaus komen van nature in het milieu voor, merkt zij op. De FDA heeft geen limiet voor lood in specerijen vastgesteld, maar Shumow zegt dat ASTA de actie zou steunen.

Veilige specerijen

Wat betreft paniek over specerijen, zegt Shumow dat we ons geen zorgen hoeven te maken. “Koop alleen specerijen van bekende en grote merken bij gerenommeerde winkels” zei ze. “Grote merken betrekken specerijen van over de hele wereld en beschikken over de nodige systemen om de kwaliteit en veiligheid van hun product te garanderen”.

Sharon Palmer, RDN, bekend als “The Plant-Powered Dietitian,” zegt dat mensen de consumptie van kruiden en specerijen niet moeten opgeven omdat ze gezond voor ons zijn. “Je kunt ook veel kruiden zelf kweken en ze lokaal kopen,” stelde ze voor. Wat het loodprobleem betreft, dat is vooral een probleem met geïmporteerde specerijen, dus Palmer raadt aan dat mensen zoveel mogelijk lokaal kopen.

Als je specerijen gebruikt die vaak verontreinigd zijn – zoals kurkuma, chili en paprika – moet je het loodgehalte in het bloed van je kinderen jaarlijks laten testen, vooral bij kinderen jonger dan 6 jaar, adviseert Gaetz. Ouders moeten ook hun kinderarts inlichten over alle kruidenmedicijnen die zij hun kinderen geven. En koop alleen specerijen en medicijnen in eigen land. “Gebruik geen specerijen of medicijnen die online zijn gekocht of door vrienden en familie naar het buitenland zijn gestuurd,” zei Gaetz.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.