Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe zet je een traditionele kop maté: een stap-voor-stap gids

Hoe zet je een traditionele kop maté: een stap-voor-stap gids

Yerba mate is een traditionele Zuid-Amerikaanse drank en is door de jaren heen populairder geworden vanwege zijn verkwikkende effect en gezondheidsvoordelen. Het vindt zijn oorsprong bij de inheemse Guaraní-bevolking in Paraguay, Argentinië, Uruguay, Brazilië en Bolivia. Het drinken van yerba mate heeft een rijke culturele betekenis en staat symbool voor gastvrijheid, vriendschap en gemeenschapsgevoel. Het wordt vaak geconsumeerd tijdens sociale bijeenkomsten en familieaangelegenheden en speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel mensen in Zuid-Amerika.

Yerba mate wordt gemaakt van de bladeren van de yerba matéplant en wordt vaak geserveerd in een kalebas met een speciaal rietje, de zogenaamde bombilla. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een traditioneel kopje maté kunt zetten met behulp van een kalebas en een bombilla, en hoe het gebruik van koud water de antioxidanten kan helpen beschermen.

Wat is een kalebas?
Een kalebas is een natuurlijk kommetje gemaakt van de gedroogde schil van een kalebasvrucht, dat vaak wordt gebruikt om maté te serveren. In de loop der jaren zijn er ook moderne versies van kalebassen op de markt gekomen, gemaakt van keramiek, hout of roestvrij staal. Het gebruik van een kalebas draagt bij aan de traditionele beleving van het drinken van maté en helpt bij het creëren van een speciale sfeer.

Hoe werkt de bombilla?
De bombilla is een metalen rietje met een filter aan het uiteinde, dat wordt gebruikt om de maté te drinken. Het filter voorkomt dat de losse bladeren van de yerba maté in je mond terechtkomen tijdens het drinken. Bombilla’s zijn er in verschillende vormen en materialen, zoals roestvrij staal, koper of alpaca.

Hoe bereid je een traditionele kalebas yerba mate?
Hier is een stapsgewijze handleiding voor het bereiden van een traditioneel kopje maté:

 1. Selecteer de maté en benodigdheden: Kies een goede kwaliteit yerba maté en zorg ervoor dat je een kalebas en een bombilla bij de hand hebt.
 2. Bereid de kalebas voor: Reinig de kalebas grondig en laat deze drogen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kalebas volledig droog is voordat je de maté erin doet.
 3. Vul de kalebas met yerba maté: Vul de kalebas tot ongeveer de helft of twee derde met yerba maté.
 4. Schud de kalebas: Dek de opening van de kalebas af met je hand en schud deze een paar keer om de fijnere deeltjes naar de bovenkant te brengen. Dit helpt om te voorkomen dat de bombilla verstopt raakt.
 5. Maak een kuiltje: Houd de kalebas schuin en gebruik je bombilla om een kuiltje in de yerba maté te maken aan de zijkant. Dit kuiltje zal later dienen als plek om het water in te gieten.
 6. Voeg koud water toe: Giet voorzichtig een klein beetje koud water (ongeveer 25-50 ml) in het kuiltje. Koud water wordt gebruikt om de antioxidanten in de yerba maté te beschermen. Laat de yerba maté het koude water absorberen gedurende ongeveer 30 seconden tot een minuut.
 7. Plaats de bombilla: Steek de bombilla in het kuiltje waar je het koude water hebt toegevoegd.
 8. Voeg heet water toe: Giet heet water (niet kokend, ongeveer 70 – 80 °C) in het kuiltje met de bombilla. Vul de kalebas niet helemaal, maar zorg ervoor dat de yerba maté net ondergedompeld is.
 9. Laat de maté trekken: Laat de maté ongeveer 2-3 minuten trekken voordat je ervan begint te drinken.
 10. Drink de maté: Drink de maté door de bombilla en geniet van de verkwikkende smaak. Wanneer je klaar bent met het drinken van de vloeistof, kun je opnieuw heet water toevoegen en het proces herhalen totdat de smaak van de yerba maté verzwakt.

Het bereiden van een kopje yerba mate een verrijkende ervaring die niet alleen draait om de verkwikkende smaak, maar ook om de rituelen en tradities die ermee gepaard gaan. Het proces van het bereiden van de yerba mate stimuleert een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid tussen vrienden, familie en gemeenschappen.

Yerba mate maken met een cafetière
Als je geen kalebas hebt, kun je ook kiezen voor andere methodes. Het zetten van yerba mate met een cafetière, ook wel bekend als een theepers of French press, is een eenvoudige en effectieve methode. Hier zijn de stappen om yerba mate te bereiden met een cafetière:

 1. Verwarm water: Verwarm water tot een temperatuur van ongeveer 70 – 80°C. Het is belangrijk dat het water niet kookt, omdat dit de bladeren kan verbranden en een bittere smaak kan geven.
 2. Yerba mate in de cafetière: Plaats 1-2 eetlepels yerba mate per kopje water (ongeveer 250 ml) in de cafetière. Je kunt de hoeveelheid aanpassen op basis van je smaakvoorkeur. Als je een sterkere smaak wilt, voeg dan meer yerba mate toe.
 3. Voeg water toe: Giet het verwarmde water langzaam over de yerba mate in de cafetière. Zorg ervoor dat alle bladeren goed nat zijn. Je kunt ook een klein beetje koud water toevoegen voordat je het hete water toevoegt om de bladeren te laten wellen en de voedingsstoffen te behouden.
 4. Roer voorzichtig: Roer voorzichtig met een lepel om ervoor te zorgen dat de yerba mate gelijkmatig doordrenkt is met water.
 5. Laat trekken: Plaats het deksel van de cafetière op de pers en laat de yerba mate 3-5 minuten trekken. Afhankelijk van je smaakvoorkeur kun je de tijd aanpassen. Een langere trektijd zal resulteren in een sterkere smaak.
 6. Pers de yerba mate: Druk langzaam en voorzichtig de pers van de cafetière naar beneden om de yerba mate-bladeren te scheiden van de vloeistof. Druk niet te hard, omdat dit de bladeren kan samendrukken en een bittere smaak kan veroorzaken.
 7. Schenk en geniet: Schenk de yerba mate in kopjes of glazen en geniet ervan. Je kunt eventueel suiker, honing, munt, citroen of andere smaakmakers toevoegen naar wens.

Hoewel het gebruik van een cafetière niet de traditionele manier is om yerba mate te bereiden, is het een handige en toegankelijke methode om van deze Zuid-Amerikaanse drank te genieten.

Hoewel de bereidingswijze en de smaakvoorkeuren kunnen variëren, zijn enkele essentiële stappen het selecteren van de juiste mate, het vullen met yerba mate, het positioneren van de bombilla en het schenken van het water. Door de tijd te nemen om deze stappen zorgvuldig uit te voeren en te experimenteren met verschillende temperaturen, smaken en verhoudingen, kan iedereen zijn of haar ideale kopje yerba mate ontdekken.

Het delen van de mate
Yerba mate wordt vaak gedeeld onder vrienden, familie of collega’s, waarbij hetzelfde kopje (de mate) en rietje (de bombilla) worden doorgegeven in een cirkel. Degene die de yerba mate bereidt en inschenkt, wordt de ‘cebador’ genoemd en is verantwoordelijk voor het onderhouden van de smaak en kwaliteit van de drank tijdens de hele sessie.

Symboliek en rituelen:
Het delen van yerba mate wordt gezien als een teken van vertrouwen en vriendschap. Het doorgeven van de mate van persoon tot persoon symboliseert een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Bovendien zijn er verschillende rituelen en etiquette-regels verbonden aan het drinken van yerba mate, zoals het nooit zeggen van “dankjewel” na het drinken van een kopje, tenzij men geen nieuwe ronde meer wil.

Slotwoord
Al met al is de traditie van het drinken van yerba mate nauw verweven met de Zuid-Amerikaanse cultuur en draagt het bij aan het versterken van sociale banden en het bevorderen van een gevoel van gemeenschap. We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om je eigen kopje yerba mate te bereiden en te genieten van de gezondheidsvoordelen en culturele rijkdom die deze Zuid-Amerikaanse traditie te bieden heeft. Vergeet niet om het proces van het maken en drinken van yerba mate te omarmen als een moment van rust en verbinding met anderen. Proost op goede gezondheid en sterke vriendschappen!

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.