Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoeveel calorieën bevat een banaan?

Hoeveel calorieën bevat een banaan?

Een middelgrote banaan bevat gemiddeld 105 calorieën. Verschillende maten bananen bevatten echter wisselende hoeveelheden calorieën.

Hieronder staan de caloriegehaltes van standaard bananenmaten (1):

 • Extra klein (minder dan 15 centimeter, 81 gram): 72 calorieën.
 • Klein (16 centimeter, 101 gram): 90 calorieën.
 • Middelgroot (18 centimeter, 118 gram): 105 calorieën.
 • Groot (20 centimeter, 136 gram): 121 calorieën.
 • Extra groot (22 centimeter of langer, 152 gram): 135 calorieën.
 • Gesneden (1 portie van 150 gram): 134 calorieën.
 • Gepureerd (1 portie 225 gram): 200 calorieën.

Als je niet zeker bent van de grootte van je banaan, kun je schatten dat een banaan van gemiddelde grootte ongeveer 100 calorieën bevat. 93% van de calorieën van een banaan komen van koolhydraten, 4% van eiwit en 3% van vet. Het caloriegehalte van bananen varieert dus van 72 – 135 calorieën. Een banaan van gemiddelde grootte bevat ongeveer 100 calorieën.

Hoeveel koolhydraten zitten er in een banaan?
Bananen bestaan bijna uitsluitend uit water en koolhydraten. Wie op zijn koolhydraatinname let, wil graag het koolhydraatgehalte van zijn voedsel weten. Hier is het koolhydraatgehalte van standaard bananengroottes en hoeveelheden (1):

 • Extra klein (minder dan 15 centimeter, 81 gram): 19 gram.
 • Klein (16 centimeter, 101 gram): 23 gram.
 • Middelgroot (18 centimeter, 118 gram): 27 gram.
 • Groot (20 centimeter, 136 gram): 31 gram.
 • Extra groot (22 centimeter of langer,152 gram): 35 gram.
 • Gesneden (1 portie van 150 gram): 34 gram.
 • Gepureerd (1 portie 225 gram): 51 gram.

Bananen bevatten ook 2-4 gram vezels, afhankelijk van de grootte. Je kunt 2-4 gram aftrekken als je het “netto” koolhydraatgehalte zoekt (netto koolhydraten = totale koolhydraten – vezels). Bovendien kan de rijpheid van een banaan invloed hebben op het koolhydraatgehalte. In het algemeen bevatten groene of onrijpe bananen minder verteerbare koolhydraten dan rijpe bananen.

Groene bananen bevatten meer resistent zetmeel
Onrijpe bananen bevatten grote hoeveelheden resistent zetmeel. Resistent zetmeel ontsnapt aan de spijsvertering en voedt de vriendelijke bacteriën in de darm, die het gebruiken om korteketen vetzuren te produceren. Omdat het zetmeel in een banaan tijdens het rijpen in suiker wordt omgezet, bevatten gele bananen veel minder resistent zetmeel dan groene. In feite is het resistente zetmeelgehalte van een volledig rijpe banaan minder dan 1%. Bij een rijpe banaan komen de suikers dan ook sneller vrij, waardoor het de bloedsuikerspiegel kan laten stijgen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan op termijn tot meer honger – en daarmee – eetmomenten leiden.

Een hoge bloedsuikerspiegel hebben is een belangrijk gezondheidsprobleem. Als het na verloop van tijd onbehandeld blijft, kan het leiden tot diabetes type 2 en het risico op andere ernstige gezondheidsproblemen verhogen. Zowel de pectine als het resistent zetmeel in groene bananen kunnen helpen de bloedsuiker na de maaltijd onder controle te houden. Onrijpe, groene bananen staan ook laag op de glycemische index, met een waarde van 30. Goed gerijpte bananen hebben een score van rond de 60. De glycemische index meet hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen na het eten. De schaal loopt van 0 tot 100. Lagere waarden zijn goed voor de bloedsuikerbeheersing.

Zijn groene bananen gezond om te eten?
Groene bananen worden als gezond beschouwd, hoewel ze bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Mensen met een latexallergie kunnen ook problemen ondervinden bij het eten ervan.

Ethyleen zorgt ervoor dat suiker sneller vrijkomt
Een banaan rijpt sneller wanneer het wordt blootgesteld aan fruit die het rijpingsgas ethyleen produceren. Bananen zelf produceren ook het gas ethyleen, dat werkt als een plantenhormoon en indirect de smaak beïnvloedt. Etheen stimuleert onder andere de vorming van amylase, een enzym dat zetmeel in suiker afbreekt, en beïnvloedt zo de smaak van bananen. De groenere, minder rijpe bananen bevatten meer zetmeel en hebben bijgevolg een “zetmeelrijkere” smaak. Gele bananen daarentegen smaken zoeter door de hogere suikerconcentraties. Verder geeft ethyleen het signaal voor de productie van pectinase, een enzym dat de pectine tussen de cellen van de banaan afbreekt, waardoor de banaan zachter wordt naarmate hij rijper wordt.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.