In veel Amerikaanse recepten wordt gewerkt met de inhoudsmaat cup. In de Noord-Amerikaanse keuken zijn deze maten exact vastgelegd. Cup is het Engelse woord voor kopje. De Britse kookeenheden verschillen sterk van de Amerikaanse kookeenheden. Omdat de meeste recepten van Amerikaanse oorsprong zijn, beperken we ons tot de Amerikaanse eenheden.
Er zit een verschil tussen vloeibare ingrediënten in cups (zoals water of melk) en droge ingrediënten (zoals bloem, suiker, boter, et cetera). Het omrekenen van cups naar milliliters kan eenvoudig met de onderstaande conversietabellen:
Van cup naar ml:
1/8 cup = 30 ml
1/4 cup = 60 ml
1/3 cup = 80 ml
1/2 cup = 120 ml
2/3 cup = 160 ml
3/4 cup = 180 ml
1 cup = 240 ml
1 1/2 cups = 350 ml
2 cups = 480 ml
3 cups = 700 ml
4 cups = 950 ml
Vaak staat er op het internet aangegeven dat 1 cup 250ml is. Dat is onjuist, dit is de wereld in gekomen dankzij afrondingsfouten. Officieel is 1 cup precies 236.588237 ml, afgerond dus 240 ml.
Je zou ook kunnen zeggen dat 1 cup net zoveel is als:
2,4 dl
24 cl
240 ml
0,24 l (in 1 liter gaan dus 4,2 cups)
Houd er rekening mee dat de bovenstaande cups alleen gelden voor vloeibare ingrediënten. Bij vaste ingrediënten krijg je geheel andere uitkomsten. Enkele voorbeelden:
Bloem
1 cup = 120 gram
3/4 cup = 90 gram
2/3 cup = 80 gram
1/2 cup = 60 gram
1/3 cup = 40 gram
1/4 cup = 30 gram
Boter
1 cup = 240 gram
3/4 cup = 180 gram
2/3 cup = 160 gram
1/2 cup = 120 gram
1/3 cup = 80 gram
1/4 cup = 60 gram
Gehakte noten
1 cup = 150 gram
3/4 cup = 100 gram
2/3 cup = 100 gram
1/2 cup = 75 gram
1/3 cup = 50 gram
1/4 cup = 40 gram
Parmezaanse kaas
1 cup = 90 gram
3/4 cup = 65 gram
2/3 cup = 60 gram
1/2 cup = 45 gram
1/3 cup = 30 gram
1/4 cup = 22 gram
Witte suiker
1 cup = 200 gram
3/4 cup = 150 gram
2/3 cup = 130 gram
1/2 cup = 100 gram
1/3 cup = 65 gram
1/4 cup = 50 gram
Omrekenen doe je zo:
3 theelepels = 1 eetlepel
16 eetlepels = 1 cup
8 eetlepels = 1/2 cup
4 eetlepels = 1/4 cup
5 1/3 eetlepels = 1/3 cup
8 ounces = 1 cup
2 cups = 1 pint
1 cup = 1/2 pint