Hormoonbalans voor vrouwen: 8 tips van Ralph Moorman en Barbara Havenith

Deze week ontving ik het boek Hormoonbalans voor vrouwen. Ralph Moorman en Barbara Havenith hebben hun krachten gebundeld om voor alle veelvoorkomende vrouwenklachten praktische en natuurlijke oplossingen aan te reiken. Enkele algemene inzichten uit het boek wil ik graag met je delen in deze blog.

Pas op met lippenstift
Gemiddeld ‘eet’ een vrouw in haar leven een kilo lippenstift. Wat veel vrouwen niet weten is dat lippenstift en andere cosmetica vaak vol zitten met conserveermiddelen zoals parabenen. Parabenen hebben een werking die vergelijkbaar is met het hormoon oestrogeen. Teveel oestrogeen kan borstkanker aanjagen. Kies daarom voor zo puur mogelijk. Je kunt ook kokosolie, jojoba-olie, amandelolie, arganolie of cacaoboter op je huid of lippen smeren. Een heel stuk natuurlijker.

Beperk de alcoholinname
Alcohol werkt oestrogeenverhogend en testosteronverlagend. Het blijkt dat al na 1 glas wijn het oestrogeenniveau in het lichaam voor 24 uur met ruim 30% verhoogd is. Dit werkt oestrogeendominantie in de hand en kan daarbij de kans op PMS en hevige menstruatiebloedingen vergroten. Ook opvliegers kunnen makkelijk optreden door het verwijden van de aderen. Houd het maximaal op 2 glazen alcohol per week.

Eet voeding die je bloedsuiker niet laat schommelen
In de natuur was suiker vroeger schaars, waardoor we zijn uitgerust met zuinige ‘verbrandingsmotoren’. Hierdoor zijn we absoluut niet ingesteld op de grote hoeveelheden suikers die in de hedendaagse voeding is verwerkt. Teveel suiker verstoort de balans in de hormonen insuline, glucagon, adrenaline en cortisol. Dit hormoonverstorende effect kan ons dik maken. Het mechanisme staat naast de loze calorieën van suiker. Vergeet niet dat granen en vooral tarwe uit puur zetmeel bestaan, wat ook gewoon als een suiker in het lichaam werkt.

Als je teveel suikerrijke voeding eet, kan door de insulinepiek die daarop volgt de vrouwelijke cyclus verstoord raken. Dat komt omdat het luteïniserend hormoon (LH) dan stijgt, met verhoogde productie van mannelijke hormonen in de eierstokken als gevolg.

Vermijd: suiker, stroop, honing, koekjes, cake, taart, muesli-repen, chocolade, toetjes, ijsjes, snoep, frisdrank, vruchtensap, zoet broodbeleg, cruesli, muesli, pasta, wraps, aardappelpuree, witbrood, witte rijst en gedroogd fruit.

Kies voor: groenten, fruit, aardappel, zilvervliesrijst, haver, quinoa, boekweit, amaranth, teff, gierst, peulvruchten, wortels of zoete bataat.

Kies voor biologisch
Bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden, herbiciden en insecticiden hebben een hormoonverstorende functie. Ze verstoren de voorplanting van insecten, wat ook in ons lichaam gebeurt. Het beste is om zoveel mogelijk biologisch te eten, zodat je minder hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt.

Wees zuinig met koffie
Koffie zet de bijnieren aan tot het produceren van stresshormonen. Omdat de wereld waar we in leven al zeer stressvol is, kan koffie de hormonale balans langdurig verstoren. Als je gevoelig bent voor stress kun je koffie het beste mijden. Volgens Ralph en Barbara kun je het beter op maximaal 2 kopjes koffie per dag houden.

Blijf in beweging
Voor een goede cyclus is regelmatig bewegen een must. Het vermindert de ontstekingsgevoeligheid, terwijl de botmassa en spieren sterker worden. Vrouwen hebben de neiging om met de jaren botmassa te verliezen. Het is belangrijk om je niet te overtrainen, want dat kan tot roofbouw leiden, met hormonale stress als gevolg. Stresshormonen breken het lichaam af, iets wat we nu juist niet willen. Beweging zoals fietsen en wandelen is altijd welkom. Echt fysiek heftig trainen kun je beter maximaal 2 tot 3 keer per week doen. Dit omdat het lichaam zeker twee dagen hersteltijd nodig heeft na de training.

Ga een uurtje eerder naar bed
Veel vrouwen in Nederland kampen met een chronisch slaaptekort, iets waar de vrouwelijke hormonen helemaal niet blij mee zijn. Eet daarom in de avond geen chocolade meer. Chocolade bevat theobromine, een aan cafeïne verwante stof. Je kunt beter voeding eten die voldoende tryptofaan bevat. Uit tryptofaan maken we serotonine en het slaaphormoon melatonine. Rijke bronnen van tryptofaan zijn ei, banaan, kip, spirulina en haver.

Eet voldoende bladgroente
De lever is een belangrijke schakel in de afbraak en activatie van hormonen. Daarom is het raadzaam voeding te eten die de lever ondersteunt. Het bladgroen chlorofyl helpt de lever bij het ontgiften. Ook de stof DIM (di-indolylmethaan) die rijkelijk in kolen zoals bloemkool en broccoli voorkomt, draagt bij aan een goede werking van de lever. Ook B-vitamines doen de lever goed. Wanneer je pure en onbewerkte groente en fruit eet zitten er voldoende B-vitamines in. Alleen dierlijke producten bevatten vitamine B12.

Hormoonbalans-voor-vrouwen-ralph-moorman-Meer weten?
Als je meer tips wilt hebben en specifieke behandelplannen voor hormoongerelateerde vrouwenklachten, dan kan ik je het boek Hormoonbalans voor vrouwen zeker aanraden. Het boek heeft 38 veelvoorkomende vrouwenklachten helemaal uitgeschreven, inclusief een natuurlijk behandelplan. Klik voor een online inkijkexemplaar op de cover van het boek:

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.